Nyheter

Barnefri og blid

Tony Burner er fryktelig lei av spørsmålet: «Hvorfor har du ikke barn?».

1 av 2

Han er lokalpolitiker for Ap, skoleforsker, høyskolelærer, 35 år, barnefri og for tida singel. Tony Burner er engasjert, travel og trives i tilværelsen. Det er det ikke alle som synes han burde.

– Jeg opplever ofte at folk synes jeg har valgt bort noe essensielt og ikke vet mitt eget beste. I vårt moderne samfunn, der vi liker å tro det er takhøyde nok for ulike levesett, er det merkelig nok helt greit å spørre folk om hvorfor de ikke har barn. Det å velge bort barn er som en rød klut for mange som har barn, sier Tony Burner.

LES OGSÅ: Barnløs redaktør

Vi er for mange

Nå behøver han ikke lenger å forklare hvorfor en barnefri tilværelse er det som passer ham best. Han kan heller henvise til boken «Evig barnefri», som ble lansert på Litteraturhuset i forrige uke, der hans historie står å lese svart på hvitt. Det gjør også historiene til 12 andre, som lever meningsfulle, gode liv – uten barn.

Blant bidragsyterne er både Brita Møystad Engseth, Anne Bitsch, Frank Rossavik og Ingvill Dybfest Dahl. Mange forteller om hvordan de ofte blir sett på som egoistiske, som ikke sørger for å befolke landet med flere arbeidsomme og skattebetalende mennesker.

– Dette kjøper jeg ikke, jeg synes tvert imot det finnes en hel rekke egoistiske årsaker til å få barn. For eksempel: «For at noen skal ta vare på meg når jeg blir gammel». Så vidt meg bekjent bor de færreste gamle og pleietrengende i Norge sammen med barna sine. Det må være mye verre å bli sittende alene på et sykehjem, uten å få besøk, hvis du faktisk har barn. Selv om det i enkelte vestlige land fødes færre barn, så øker verdens befolkning hele tida. Ifølge FNs beregninger vil vi runde ni milliarder i 2050 – og vi deler alle samme klode. Overbefolkningen vil i aller høyeste grad gå ut over ressursene og miljøet. Neste gang noen spør hva de kan gjøre for miljøet, kanskje man skulle forslå at det kunne være lurt om vi ikke ble flere hele tida?

LES KOMMENTAR: Ikke bry deg!

Mangfoldig samfunn

Burner synes flere burde spørre seg selv om hvorfor de vil ha barn. Han opplever at mange ser ut til å få barn bare fordi «det er det man gjør». Når rundt 40 prosent av alle ektepar skiller seg og de aller fleste klager over stress og tidsklemme, er det utvilsomt mange barn der ute som ser lite til foreldrene sine.

– Det er blitt en slags hellig sone rundt alle med barn, og det er ikke lov å kritisere dem – nesten uansett argument. Likevel svarer flertallet i en undersøkelse at de ønsker barnefrie soner på flyreiser. Jeg synes det burde være rom for å snakke om dette også. Foreldre, barnløse, gifte, single, heterofile og homofile – vi er alle en del av mangfoldet.

Og apropos homofile. Tony mener deres ønske om å leve som tradisjonelle kjernefamilier, viser hvor selvsagt det er blitt at man skal leve opp til den heteronormative familiestandarden.

– Og kom ikke og skyld på biologiske årsaker, til det har vi utviklet oss for langt vekk fra det primitive. Jeg har for eksempel heller ingen trang til å gå ut for å jakte og samle mat. Sex er et biologisk, primitivt instinkt. Å formere seg er det ikke, sier Tony Burner.