Nyheter

– Bidrar til at flere dør

Mandag ble de første menneskene reddet av en norsk redningsskøyte i Middelhavet. Redningsselskapet bidrar til at flere drukner i Middelhavet, mener nestleder i Drammen Frp, Ole Hovengen.

Bilde 1 av 4

Mandag morgen reddet mannskapet på den norske redningsskøyta Peter Henry von Koss 14 personer i havsnød øst i Middelhavet. Båtflyktningene er mellom 14 og 25 år og har oppgitt at de kommer fra Syria.

– Migrantene ble samlet i baugen på båten hvor de fikk vann. De var redde, men etter forholdene i god fysisk forfatning, sier styrkesjef Terje Klevengen i en pressemelding.

Det er snart tre uker siden Redningselskapet sendte Peter Henry von Koss til Middelhavet. Der skal redningsskøyta delta i Operasjon Poseidon, som blant annet går ut på å redde flyktninger i havsnød.

Dette er første gang Redningsselskapet opererer utenfor Norges grenser. Det har falt enkelte tungt for brystet.

LES OGSÅ: Masse penger til Redningselskapet

Misforstått hjelp

«Min familie og jeg har ved en rekke anledninger støttet Redningsselskapet. Dette er ikke hva jeg hadde forestilt meg at de skulle holde på med. Her har nok noen ubetenksomme personer påført Redningsselskapet stor skade», skrev Ole Hovengen på sin Facebook-side 14. juli.

Han er nestleder i Drammen Frp og står på 7. plass på partiets liste til kommunevalget. Hovengens innlegg skapte et enormt engasjement og ble kommentert nesten 250 ganger.

«Det er overveiende sannsynlig at mange mennesker dør på grunn av den misforståtte hjelpen», skrev Hovengen selv. Til Dagsavisen Fremtiden sier han følgende:

– Redningsselskapets tilstedeværelse i Middelhavet bidrar til at flere legger ut på den farefulle ferden. Dette bidrar til mer menneskesmugling og at flere tar sjansen.

Hovengen mener menneskesmuglere bruker muligheten for å bli reddet som et salgsargument overfor flyktningene:

– For mange er det nok vanskelig å se at hvis man ikke hjelper, kan tusenvis flere bli reddet, sier han.

Blogger ble kvalm

Bloggeren Gunnar Tjomlid var blant dem som reagerte sterkt på Hovengens Facebook-oppdatering. «I dag dukket det opp en tråd i min Facebook-strøm som gjorde meg fysisk kvalm», skrev han på bloggen sin. Tjomlid oppfordret alle til å støtte Redningsselskapets operasjon i Middelhavet økonomisk.

Det er det mange som har gjort. Den negative omtalen av Redningsselskapets innsats i Middelhavet har vært en gullgruve. Mens bare 15 personer har meldt seg ut som følge av dette, har mellom 700 og 800 nye givere kommet til.

– De har gitt pengegaver enten i form av engangsbeløp eller inngått avtaler som faste givere, sier kommunikasjonsrådgiver Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Ingen i Redningsselskapet kan huske å ha sett en lignende kronerulling før. Blogginnlegget Gunnar Tjomlid skrev etter å ha lest Facebook-oppdateringen til nestlederen i Drammen Frp, Ole Hovengen, tilskrives mye av æren.

Like god kapasitet i Norge

At en norsk redningsskøyte for første gang skal redde liv i utlandet, har skapt stort engasjement på sosiale medier. Redningsselskapet har fått både positive og negative tilbakemeldinger.

– Noen er skeptiske fordi de frykter at det vil gå ut over beredskapen langs norskekysten. Det gjør det ikke, vi har fortsatt 50 redningsskøyter i Norge, så kapasiteten her er like god som den pleier, beroliger Krangnes.

Redningsskøyta Peter Henry von Koss skal patruljere havet mellom Hellas og Tyrkia helt fram til jul. Det koster Redningsselskapet 3 millioner kroner. Resten dekkes av norske myndigheter og Frontex, som er EUs organ for grensekontroll.

– Vi har en omsetning på 550 millioner kroner. 0,5 prosent brukes på dette prøveprosjektet. Vi håper å samle inn hele beløpet i løpet av høsten, sier Krangnes.

Givere har ikke båt

Redningsselskapet har foreløpig ikke oversikt over hvor mye penger som har kommet inn til formålet.

– Noen av våre nye givere har faktisk ikke båt selv, men de synes at vårt engasjement i Middelhavet er et så godt formål at de vil støtte oss økonomisk likevel, sier Krangnes.

– Hadde dere regnet med et så stort engasjement rundt dette?

– Vi hadde regnet med at det ville bli noen reaksjoner, og det er jo bare fint at folk sier det de mener, svarer Krangnes.

Redningsselskapet er svært glade for den massive støtten til sitt første utenlandsoppdrag:

– Vår visjon er at ingen skal drukne, og hovedoppgaven vår er å redde liv. Da kan vi ikke sitte og se på at barn og voksne drukner i Middelhavet heller. Vi kan ikke redde en hel verden, men vi kan redde noen, fastslår Krangnes.

- Redningsselskapet fører folk bak lyset

Selv om Redningsselskapet har fått 700-800 nye givere etter å ha sendt en redningsskøyte til Middelhavet, føler ikke Hovengen at han har tapt diskusjonen.

– Redningsselskapet har gjort dette uten å informere de som bidrar med penger. Jeg mener de bryter sine egne vedtekter ved å operere utenfor Norges grenser, sier han.

Hovengen viser til at formålet til Redningsselskapet er å «redde liv, berge verdier og verne kystmiljøet i norske farvann». At Redningsselskapet da skal bruke 3 millioner kroner på å redde båtflyktninger i Middelhavet, er ifølge Hovengen å føre bidragsyterne bak lyset.

– Redningsselskapet bruker forskjellige utgaver av vedtektene etter hvem de kommuniserer med. I ett sett vedtekter står det at formålet er å operere i norske farvann, mens det er utelatt i andre versjoner. Jeg skjønner ikke at det kan være lov, sier Hovengen.

– Rasistiske og inhumane kommentarer

FACEBOOK: Frp-nestleder Ole Hovengen fjerner så å si aldri innlegg på veggen sin.

«Skal du virkelig la så mange rasistiske og inhumane kommentarer stå på veggen din? Dette er kvalmt å lese», skrev en av Hovengens Facebook-venner i den lange tråden om Redningsselskapet. Blant kommentarene fra andre enn Hovengen var:

  • «Disse båtene inneholder ikke flyktninger, men velferdsimmigranter. Jeg ser 90 prosent kølsvarte afrikanere, hvorav flesteparten velfødde menn i 20-årene. Dette er illegale asylsøkere, og disse båtene burde blitt skutt i filler og senket. Da hadde det ikke kommet flere båter.»
  • «De spytter på føttene til redningsmennene, slep dem heller tilbake dit de kommer fra satans jævlene.»
  • «Hva sier de etnisk norske foreldrene som har fått ødelagt sin datter når en del av disse muslimene har gjengvoldtatt dem.»
  • «Burde kopiert disse diskusjonene og tatt dem fram om fem år når muslimene har tatt halve Norge, og sprenger skole­busser hver uke.»

Hovengen sier han svært sjelden fjerner andres innlegg:

– På Facebook er alle sin egen redaktør, og enhver står for sine egne uttalelser. Jeg tror ikke jeg har slettet mer enn tre kommentarer, og da gjorde jeg det fordi de rammet noen som ikke kunne forsvare seg. På min Facebook-side er det meget høyt under taket, sier han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: