Nyheter

Klassisk tradisjon

Johan Remmen (53) er leder for Drammen Symfoniorkester, som holder familiekonsert i dag på Union Scene.

Kan du fortelle litt om konserten?

– Vi har jobbet sammen med Drammen kulturskole om et felles konsertprosjekt etter initiativ fra oss. Kulturskolelever står i sentrum på denne konserten. Det blir mest klassisk og noe populærmusikk. Det blir blant annet en klaverkonsert av Beethoven, en fiolinkonsert av Mozart og en klarinettkonsert av Mendelssohn. De aller minste elevene er også med på noe.

Du er ny leder av Drammen symfoniorkester, hva ser du mest fram til?

– Det er jo med stor ærbødighet jeg går inn denne jobben. Orkestret har en lang tradisjon med 100-årsjubileum i 2019. Det er flott å kunne være med å videreføre en fin tradisjon. Når vi framfører musikken nå, er det akkurat slik det ble gjort for 200 år siden. Drammen Symfoniorkester var min introduksjon til klassisk musikk. Jeg startet der da jeg var 17 år og hadde bakgrunn fra korps. For første gang hørte jeg fremføring av klassisk musikk, og det har preget min musikkinteresse siden da.

Hva vil du si om kulturskolens rolle med hensyn til rekruttering?

– For at tradisjonsmusikken skal ha en fremtid må det komme nye utøvere, og det tar tid å lære et akustisk instrument. Det er helt avgjørende at det også er stor bredde for at noen skal bli veldig flinke. Så en god kulturskole med flinke lærere er vi helt avhengig av.

Hvordan er det med tilholdssted, dere har vært mye på flyttefot i det siste?

– Ja, vi har hatt en litt vanskelig tilværelse. Vi har vært på jakt etter fast øvingslokale i noen år og blitt kastet hit og dit, nå øver vi i gymsalen på gamle Strømsø skole. Tidligere var vi i andre etasje på Harmonien, og det er dit vi ønsker oss tilbake. Vi er i dialog med kommunen om det.

Hvordan startet din musikkinteresse?

– Jeg begynte i Drammen guttemusikk da jeg var liten, og trommer har alltid vært instrumentet. Jeg tjenestegjorde i gardemusikken, og de senere årene har det jo blitt klassisk musikk. Jeg har også hatt min tid som korpsforelder, og det har vært en berikelse både for meg og barna. Det er ikke bare dugnader og loppemarked, som noen tror.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ser heller filmen når en god bok blir filmatisert.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når familien samles.

Hvem er din barndomshelt?

– Jeg var besatt av Lystad og Mjøens «Bedre sent enn alvor» på radioen etter skoletid. Jeg kunne alle sketsjene, det var før Trond Kirkvaag kom med. Jeg visste ikke engang hvordan de så ut.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke klarer å motstå fristelser. Jeg VET jo at jeg burde levd sunnere, spist sunnere, trent mer.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser altfor mye og gjør alt jeg har lyst til, enda jeg vet jeg ikke burde. Jeg er veldig glad i å kose meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For klimaspørsmål.

Er det noe du angrer på?

– På unødvendig bekymring.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med min kone, Anne Mette.

Mer fra Dagsavisen