Nyheter

Rett hjem til pus i 10 år

Etter 10 år som «Dyrlegen Rett hjem» har Espen Slotsvik skapt seg en nisje han trives i.

Bilde 1 av 2

– Det har tatt sin tid å bygge opp dette til noe jeg kan leve av. Jeg var ikke forberedt på hva som ventet meg da jeg først bestemte meg for å starte noe eget, forteller Slotsvik.

Han har tatt med seg Dagsavisen Fremtidens utsendte til stamkunde Anne-Lise Slotsgrund, som har tre voksne hannkatter. Hun synes det er veldig godt å slippe å frakte kattene til en dyreklinikk for behandlinger som like gjerne kan gjøres hjemme. Katter er som kjent temmelig uavhengige, og en tur til dyrlegen kan være en stor påkjenning for en motvillig pus. Men selv om mange av kundene er nettopp katteeiere, behandler dyrlegen også alle andre kjæledyr, og det går da naturlig nok mye i hunder.

Slapt kattehold

– Det passer meg veldig bra. Selv vokste jeg opp med både katt og hund, men hjemme har vi nå tre katter. Det er trist at så mange har en slags bruk- og kastmentalitet overfor disse dyrene. Heldigvis møter jeg veldig mange påpasselige dyreeiere i denne jobben, sier dyrlegen.

Siden han ofte tar oppdrag for Kattehjelpen Drammen og omegn ser Slotsvik også mye til den mørkere siden av norsk dyrehold. Det blir til tider mye kastrering av hjemløse kattunger, og i de mest ekstreme tilfellene, avliving.

Flere om beinet

Da Slotsvik var ferdig utdannet veterinær fikk han noen kortvarige vikariater, men drømmejobben lot vente på seg.

– Det utdannes for mange dyrleger hvert år, og dermed blir det langt mellom de faste jobbene. Jeg syntes det var en god idé å starte egen bedrift, basert på å reise hjem til folk, men har møtt på mye fordommer fra andre veterinærer. Jeg hadde ikke ventet såpass ufine reaksjoner, forteller Slotsvik.

For med stadig flere samvittighetsfulle dyreeiere er dyreklinikkene, og etter hvert dyreklinikk-kjedene, blitt tallrike. Dette har gjort konkurransen om kundene tøffere, og enkelte kan nok ha følt seg presset av en omreisende dyrlege. Mange var også skeptiske til hvor mye som egentlig lot seg utføre i private hjem.

Stor kundekrets

– Man opererer jo kuer i fjøset, så det er klart mye kan gjøres i folks hjem. Alt fra helsesjekk og vaksinering til fjerning av svulster. Det har også kundene skjønt, så nå reiser jeg rundt over store deler av Østlandet. De setter spesielt stort pris på at det er mulig å avlive syke og gamle dyr i trygge omgivelser – uten unødig stress og ubehag, forklarer Slotsvik, som kunne slutte i ekstrajobben som nattevakt ved Bærum sykehus for to år siden, og vie all sin tid til dyrene.

Smådyr mest pop

Flest unge dyrleger ønsker seg jobb på smådyrklinikk, men Mattilsynet har flest ansatte.

Veterinæryrket har gått gjennom store forandringer siden den gangen dyrlegen, som var en stor og sterk kar, reiste rundt på gårdene og kastrerte hester for fem kroner hingsten. I dag er 80 prosent av nyutdannede veterinærer kvinner, og de fleste ønsker å jobbe på smådyrklinikk.

Rift om jobbene

– Vi har tidligere hørt at enkelte hesteeiere mener dyrlegen på vakt ikke har nok erfaring med slike store dyr. I dag har vi avtale med Drammen dyreklinikk, som sørger for at en av åtte dyrleger er på vakt hver kveld og natt – og disse skal alle ha erfaring med gårdsdyr, forteller Astri Kastad ved Landbrukskontoret i Lier.

Steinar Tessem, informasjonssjef i Veterinærforeningen, forteller at utviklingen har skapt større konkurranse om jobbene.

– Det er jo grenser for hvor mange smådyrveterinærer man trenger i en by, så det er ikke sikkert man får drømmejobben med en gang. En bør nok være villig til både å prøve seg på andre felt – og på andre steder – som nybakt veterinær i dag.

Flere felt

Han understreker at yrket dog gir langt flere muligheter, både innen fiskehelse og oppdrett, produksjonsdyr, hest, forskning, undervisning, matsikkerhet og dyrevelferd.

– Yrket har forandret seg veldig ettersom gårdene er blitt færre, og i dag er 35 prosent av landets omtrent 3.000 veterinærer i smådyrpraksis. 15 prosent jobber med produksjonsdyr og 3 prosent med hest. Nesten en tredel av våre ansatte medlemmer jobber i Mattilsynet, forteller Tessem.

Nyeste fra Dagsavisen.no: