Nyheter

Onkel dyrepoliti

Jørund Rytman (37) er stortingsrepresentant fra Frp og har jobbet med å få til et dyrepoliti i mange år

Det er nå vedtatt at Norge skal få et dyrepoliti, hva betyr dette i praksis?

– Sør-Trøndelag politidistrikt vil få en prøveordning på tre år hvor et par personer skal jobbe med dette. Prosjektet skal evalueres underveis. Behovet for et dyrepoliti har vært debattert i flere år. Det er flere måter å organisere dette på, og det krever et godt samarbeid mellom Justisdepartementet og Landbruksdepartementet.

Til nå har mishandling av dyr blitt sidestilt med hærverk på ting. Blir det lovendringer?

– Vi skal ikke se bort fra det, når vi nå setter søkelyset på det. Sakene henlegges ofte før det kommer til rettsapparatet. Og mange av dyrplagerne blir ikke straffet. Justispolitikken er dessuten Frps førsteprioritet. Det handler også om forebygging. Forskning viser at unge som driver med dyremishandling oftere fortsetter sin kriminelle løpebane i voksen alder.

Du og Frp har jobbet med å få til et dyrepoliti i mange år, hvorfor?

– Mattilsynet, ordet i seg selv er ikke bra med hensyn til dyrevern. Et dyrepoliti fungerer bra i andre land som Sverige og England. Det viktigste er at det er noen som jobber med det, og at folk blir bevisst hvem de for eksempel skal ringe til hvis noe skjer. Vi har sett mange eksempler, både i vårt distrikt og andre steder, på at Mattilsynet ikke har fungert.

Du har blant annet vært formann i Drammen Natur og Ungdom og nestleder i SOS Rasisme, kanskje ikke det folk forbinder med typiske Frp-verdier. Hvordan henger dette sammen?

– Det var vel kanskje for å drepe litt av mytene om hvordan folk tenker rundt dette. Jeg var lei av debatter fra venstresiden. Jeg mente jo at Frp hadde den beste miljøpolitikken.

Dere er for et dyrepoliti men også for pelsdyrnæringen, er ikke dette selvmotsigende?

– Frp er så vidt jeg vet det eneste partiet som vil fjerne subsidiene til pelsnæringen. Men jeg har vært på pelsfarm og satt meg inn i problematikken, og mener det ikke er dyremishandling hvis det skjer under ordnede former. Men selvsagt finnes det kjeltringer. Det er heller andre dyrenæringer man bør slå ned på, og se på matproduksjonen generelt.

Har du dyr selv?

– Nei, jeg er allergisk. Men jeg hadde katt som liten, og hamster og marsvin og fugler. Jeg har to barn, så det blir vel snart mas. Jeg bygger forresten et akvarium inne i veggen nå.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen. Ikke det mest sexy svaret, men.

Hva gjør deg lykkelig?

– Familie, venner, sol, et glass vin.

Hvem er din barndomshelt?

– Zorro, Supermann og Maradona.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er evig tidsoptimist.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg flere glass god rødvin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– En veldig viktig personvernsak.

Er det noe du angrer på?

– Det er det nok, men jeg ser mer framover enn bakover.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Ronald Reagan, han var kjapp i replikken og en god taler. Egenskaper jeg skulle ønske jeg hadde.