Nyheter

– Får nesten abstinens

Trond Berg Eriksen (69) er professor i idéhistorie på Blindern. Holder foredrag i Bragernes Kirkeforum i kveld med tema om menneskerettigheter.

Hva får vi høre deg snakke om på kirkeforum?

– Tema er menneskerettighetene, som jo er et forsøk på å formulere noe alle kan være enige om. Det er en interessant materie for det blir så lite problematisert, men her kan vi si noe kritisk også. Jeg er selvsagt tilhenger, men det er mange problemer som oppstår hvis man gjør det til moral. De gode hensiktene er ikke uten videre motsigelsesløse. Og jeg skal snakke om menneskerettighetshistorie i en globalisert verden.

Hva er de største konfliktene/utfordringene i verden i dag? Religion eller politikk eller begge deler?

– Det er nok alt sammen på en gang, menneskerettighetene forsøker å dra mange av de litt luftige konfliktene ned på jorda og gjøre dem forståelige. Det vanskelige er ikke å finne sjeldne sannheter, men å finne noe alle er enige om. Alle storartede prosjekter har sine skyggesider.

Det er særlig to byer folk forbinder deg med, Drammen og Roma, hva er det med disse byene?

– I Drammen er jeg jo født og jeg bor der. Jeg er fornøyd og trives, og synes byen har fått en fin oppbrøshing, det er hyggelig å si at jeg er derfra. Roma er den eldste byen i Europa med kontinuerlig historie gjennom 2000 år. Man kan studere hele historien og det har jeg gjort opp igjennom årene.

Er det sånn at du MÅ til Roma?

– Ja, jeg får nesten abstinens når det nærmer seg ett år siden sist! Jeg skal dit i oktober, da er jeg dessuten pensjonist og får ekstra god tid.

Hva skal du gjøre som pensjonist?

– Reise rundt og se på ting som jeg ikke har sett, oppdage ukjente ting. Man har jo en nysgjerrighet som ikke forlater en. Jeg har en hytte ved Landfalltjern som jeg også bruker, jeg er der og skriver.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Vanskelig, jeg har jo ikke gjort annet enn å lese bøker gjennom et langt liv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med Mikkel på halvannet år, og hans jevnaldrende. Det sies at man går i barndommen, og det gjelder vel for meg. Han er min eneste sønn, jeg har døtre fra før.

Er det forskjell på å bli far som ung og i godt voksen alder?

– Ja, og døtrene var veldig forskjellige fra guttepjokken. Jeg er overrasket over kjønnsforskjellene og hvor tidlig man merker det.

Hvem er din barndomshelt?

– Nietzsche – han har jeg oversatt, og over ham hviler det en slags heltestatus.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Utålmodigheten.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Går til Skimten. Da føler jeg meg fri og er i mitt rette element.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Mye, sist var mot atomvåpen. Og jeg gikk alltid påskemarsj fra Tønsberg til Oslo i min ungdom. Jeg går gjerne for bedre lærerlønninger og bedre skoler – der er det mye å hente.

Er det noe du angrer på?

– Det aller meste.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Dante – en av de mest interessante figurene i mitt fag.