Nyheter

– Bare tomme ord

Stortingsvikar Niclas Tokerud (Ap) mener skoleelevene kommer dårlig ut i folkehelsemeldingen.

Fredag la regjeringen fram stortingsmeldingen «Mestring og muligheter». Tokerud, som møter på Stortinget som vara for Torgeir Micaelsen, er mener at regjeringen ikke er nok opptatt av helsen til skoleelevene.

– Skolehelsetjenesten er nevnt 30 ganger på 180 sider. Det eneste konkrete som står er at regjeringen skal komme tilbake til det i en senere stortingsmelding, fastslår Tokerud.

– Det viser at alle lovnader fra regjeringen om å styrke skolehelsetjenesten bare er tomme ord. Dette må være tidenes mageplask!

Trenger ikke forsøk

Ap-politikeren er heller ikke nådig når det gjelder regjeringens forslag om å prøve ut mer fysisk aktivitet i skolen. Regjeringen vil ha et forsøk der utvalgte ungdomsskoler får til sammen fire timer fysisk aktivitet og gym i uka.

– Det er for svakt. Vi har hatt så mange forsøk med dette at vi vet det funker. Ap mener alle skoler burde innføre fem timers fysisk aktivitet og gym i uka nå, sier Tokerud.

– Er det nok kompetanse på skolene til å gjøre dette nå?

– Mange gymlærere vil få en større andel av undervisningen som gym. I tillegg må vi sette av penger til etter- og videreutdanning for å sikre nok kompetanse, svarer den ferske helsepolitikeren.

Tokerud mener også at regjeringen ikke satser nok på skolemat.

Store forskjeller

I folkehelsemeldingen står det at regjeringen vil «å utrede muligheter for samarbeid mellom det offentlige, frivillige og næringsliv i ulike former for måltidspartnerskap.»

– Det betyr at måltidet skal skje i det offentlige, men at det er frivillige som skal organisere det, og næringslivet som skal betale. Da vil vi få se store forskjeller mellom skolene, sier Tokerud.

Ett gratis måltid til alle skoleelever hver dag er anslått å koste rundt 3,2 milliarder kroner årlig. Tokerud mener noe av barnetrygden kan gå til skolemat.

– Det vil bli en diskusjon om finansieringen på Aps landsmøte.

– Kommer snart

– Tiltak for å styrke skolehelsetjenesten vil komme i primærhelsemeldingen rett over påske, sier stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H).

Hun lover også en egen ungdomsstrategi etter det. Johnsen vil ikke være med på at regjeringen ikke har satset på skolehelsetjenesten:

– Vi har bevilget mer enn den forrige regjeringen. Ap er opptatt av øremerking, men vi mener at kommunene selv vet best om de trenger helsesøstre, psykologer eller andre ting for å bedre skolehelsetjenesten, sier hun.

Høyrepolitikeren er uenig med Tokerud både når det gjelder fysisk aktivitet og skolemat. Hun mener det trengs flere erfaringer før elever på alle skoler skal ha mer fysisk aktivitet.

– Et gratis skolemåltid er sikkert bra, men når man skal prioritere ressurser, mener Høyre det er viktigere å bruke pengene på flere og bedre lærere. Det er viktigere å mestre skolen enn å få gratis frukt og grønt.

Mer fra Dagsavisen