Nyheter

Væpnet ring om ytringsfriheten

Både brune og hvite nordmenn syntes det var rart å ankomme et Drammens Teater voktet av tungt bevæpnet politi.

Av Pernille Vestengen

– Nei, jeg blir ikke redd. Jeg har levd med truslene siden 2006. Derimot frykter jeg langtidsvirkningene. Jeg er glad for jobben PST og politiet gjør her, men hvilke signaleffekter det får – det er en annen sak, sa Vebjørn Selbekk, som har vært truet på livet siden han var en av de første til å trykke de danske karikaturene av profeten Muhammed, i den kristne avisen Magazinet.

Han ble geleidet inn i teatret med politieskorte. Hans innlegg for kvelden fokuserte på hvordan man brått, i et vestlig demokrati, må beskytte ytringsfriheten med våpen.

–Sånt har vi ikke opplevd siden andre verdenskrig, påpekte Selbekk som også fortalte om egen oppvekst – med en mor opprinnelig fra Øst-Tyskland.

Bare Muhammed-tegninger

Mulla Krekars utsagn i Dagsrevyen, om at de som lager Muhammed-karikaturer må dø, gjorde utvilsomt sitt til å skjerpe sikkerheten rundt arrangementet i Drammen ytterligere. Hele kvartalet var sperret av, skarpskyttere var plassert på takene, og alle gjester måtte gjennom en sikkerhetskontroll før de slapp inn.

– Krekar må ut av landet så fort som mulig. Det er avskyelig det han holder på med, konstaterte ordførerkandidat Masud Gharahkhani (Ap), som var ­hjertelig til stede på utstillingen.

Arrangør, advokat og menneskerettighetsforkjemper Mohammad Mostafaei, leder for Universal Tolerance, innrømmet at ansvaret for gjestene og deltakernes sikkerhet tynget, men gikk likevel enda lenger.

– Om Krekar og hans like fortsetter med slike trusler, arrangerer vi neste gang en utstilling med bare Muhammed-karikaturer, lovet han.

Skaper frykt

Svært mange muslimer støttet opp om utstillingen i Drammen. Det satte Yousuf Gilani, ­profilert venstrepolitiker, stor pris på.

– Når situasjonen er som den er, blir det enda viktigere at ­muslimer tar tydelig avstand fra all ekstremistisk tankegang, sa Gilani.

Han fortalte at han i det siste har hørt fra muslimer som er så redde for at ekstremistene skal skape et så negativt bilde av dem at de vurderer å kjøpe bolig i et muslimsk land, i tilfelle de en dag må flykte.

Uakseptabelt uansett

Til utstillingen kom også flere internasjonalt anerkjente avistegnere, flere av dem sto på kveldens foredragsliste. Blant de sistnevnte Sara Qaed, kvinnelig, muslimsk avistegner og illustratør fra ­Bahrain.

– For mange muslimer oppleves karikaturer av profeten like støtende som om noen bruker «n-ordet» til en svart person. Men om man føler seg støtt, så får en vel si ifra, da. Det er i hvert fall fullstendig uakseptabelt å ty til vold, fastslo Qaed, som ikke selv ville ha tegnet profeten.

Hun takket politiet for at hun kunne føle seg trygg under drammensbesøket.