Nyheter

Vil bygge stilkopi av stallen

Et halvt år etter at den verneverdige stallen i Nybyen ble ulovlig revet, har fortsatt ingen måttet betale for regelbruddet.

Av Pernille Vestengen

– Saken er ikke ferdigstilt. Utbyggerne var i møte med kommunen, og søkte deretter om oppføring av en såkalt stilkopi, det vil si en bygning med noe av det samme uttrykket som den som ble revet hadde, forteller fagleder Petter Hval ved kommunens byggesaksavdeling.

Først etter at det nye huset er ferdigstilt, vil Drammen kommune vurdere om bygget er en akseptabel løsning – eller om de fortsatt mener utbyggerne fortjener å ilegges gebyr.

Steinhaug

Det var i juni i fjor Dagsavisen Fremtiden først skrev om hvordan den lille, gamle stallbygningen i Amtmand Breders gate 28, brått ble redusert til en haug med teglstein. Utbygger Jan Wefling, styreleder i Linotech AS og daglig leder for Amtmand Breders gate 28 AS, sa den gangen at murbygget ramlet sammen da de skulle rive den delen av bygget som var av tre.

– Det var fare for liv og helse. Når det raser sammen, må det tas ned.

Blir tomannsbolig

Nå ønsker ikke Wefling å kommentere saken ytterligere. Han henviser i stedet til Ramsfjell arkitekter, som er ansvarlig søker og står for prosjektering og tegning av det nye huset som skal opp i stallens sted.

– Det er ikke egentlig snakk om en stilkopi. Det er prosjektert et nybygg i tre, en liten tomannsbolig, som i fotavtrykk og volum tilsvarer huset som sto der før. Naboene samtykket til tegningene. Kommunens saksbehandler var også tilfreds, så nå søker vi om igangsettelsestillatelse, forteller Ramsfjell, som ikke vil gå inn på de rettslige sidene av saken.

– Det er advokatmat.

Ikke prioritert

Jorunn Wiik, styreleder i Fortidsminneforeningen, er slett ikke overrasket.

– Vår erfaring er at Drammen kommune ikke setter vernetanken særlig høyt. Her er nok et eksempel på at kommunen ikke engang følger opp saker der de selv har konkludert med at det har skjedd et regelbrudd.

Wiik har liten tro på at rivingen av stallen vil få store konsekvenser for utbygger, selv om kommunen for et halvt års tid siden konkluderte med at utbyggerne aldri hadde hatt til hensikt å følge «de gitte tillatelser», som de skriver i varselet om overtredelsesgebyr.

Byggesakssjef Bjørn Tollef Swang bekreftet da at utbyggeren kunne ende med en bot på inntil 400.000 kroner, avhengig av hvor alvorlig man fant forholdet. Det ble antydet at en endelig avgjørelse i saken ville foreligge i september 2014.

For sent

– Dette er helt typisk, man trenerer og utsetter til den nye bygningen står ferdig – og da er det uansett for sent. Det verneverdige bygget er ugjenkallelig borte, og ikke en eneste utbygger skremmes fra å begå nye regelbrudd, konstaterer Jorunn Wiik.

– Ikke ferdig­behandlet ennå

Kommunen gir utbygger sjansen til å utbedre overtredelsen, før de avgjør om gebyr bør ilegges.

– Det stemmer at kommunen har mottatt tegninger for et erstatningsbygg for stallen som ble revet, men disse har ikke gjennomgått fullverdig saksbehandling fra kommunens side ennå – og skal blant annet oversendes fylkeskommunen for uttalelse, påpeker fagleder Petter Hval, ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune.

Han understreker at det i saker som dette er helt vanlig å gi utbygger muligheten til å utbedre overtredelsen. Vilje til å etterkomme kommunale pålegg og gjenopprettelse av ulovlige forhold er momenter som bidrar til at spørsmålet om en eventuell ileggelse av overtredelsesgebyr fortsatt ikke er avgjort.

– Kommunen ønsker også å påpeke at det i denne saken allerede er gitt sanksjoner i form av pålegg om byggestans og krav om ny søknad. Behandling av mulig overtredelsesgebyr er utsatt inntil alle relevante fakta foreligger, inkludert endelig status for byggetomten, sier Hval.

Mer fra Dagsavisen