Nyheter

Catering-suksess

Tom Karlsen Sørbye (52) startet Norgescatering mest som et ­hobbyprosjekt, fordi han hadde lyst til å lage mat igjen selv.

Av Pernille Vestengen

– Tidligere drev jeg fire restauranter i Oslo, men etter ti år var jeg helt «brukt opp». Jeg jobbet omtrent døgnet rundt – og det hadde jeg ikke godt av. Så jeg solgte restaurantene – med god fortjeneste. Jeg hadde ikke behøvd å jobbe, men trengte en hobby. Dessuten hadde jeg lyst til å lage mat igjen, forteller Tom Karlsen Sørbye.

En lur idé

Hans utdannelse er ett års kokkeskole, et år på husmorskolen samt åtte år som kokk og kjøkkensjef i Danmark.

Lærdommen kom godt med i cateringbransjen, for i begynnelsen var han sin eneste ansatte og laget all maten selv.

– Men jeg fant fort ut at jeg trengte å vokse, så jeg kunne ha ansatte – og selv jobbe til litt mer normale tider. For at de ansatte skulle ha en jobb å gå til også på hverdager, var jeg nødt til å finne på noe lurt, sier Karlsen Sørbye.

Slik våknet kongstanken om å levere fersk lunsjmat til dagligvarebutikkene. Baguettene skulle være like gode som på bensinstasjonen, men mye billigere.

– I dag tilbringer de færreste noe tid på kjøkkenet, ikke engang for å lage matpakke. Alt må være kjapt og lettvint, men mat skal en jo ha, påpeker gründeren.

Mye jobb

Daglig leverer Norgescatering nysmurte godsaker til Kiwi-, Rema 1000-, Bunnpris-, Joker- og Coop-butikker, fra Eidsvoll i nord til Stathelle i sør. Karlsen Sørbye jobber fortsatt 10–12 timer i døgnet, men klarer nå å ta seg rundt seks ukers ferie i året.

– Jeg er glad kona har bakgrunn fra hotellbransjen, så hun skjønner at jeg ikke kan være hjemme til klokka fire hver dag, sier baguettesjefen fra Tranby.

Fortsatt moro

I lokalet under Travkroa ved Drammen travbane lages det mat både dag og natt. Bare av tomater går det seks kasser om dagen,  mens det tømmes 100 halv­annenkilos spann med reker i uka.

– Jeg ser på tallene med skrekkblandet fryd, for dette har gått over all forventning. Det er lange dager, men så lenge det er morsomme dager så fortsetter jeg,  fastslår Tom Karlsen Sørbye, som nylig bestilte sin niende kjølebil for levering av varer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: