Nyheter

Venner i Drammen

Venner i Drammen

Kjell Magne 
Bondevik (67)

Leder av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter

Holder foredrag i Bragernes Kirkeforum mandag klokka 19

Tittelen på ditt foredrag er «Utfordringer fra en verden i endring» og handler om demokrati, menneskerettigheter og interreligiøs dialog. Hva ønsker du å ta opp med forsamlingen?

- Jeg vil snakke om hva Oslosenteret gjør for å bidra til utvikling av demokrati i land som Myanmar, Kenya, Somalia og Sør-Sudan, likeså menneskerettighets- prosjekter vi driver i Kenya og Kirgisistan. Jeg vil også snakke om hva vi kan oppnå gjennom interreligiøs dialog; nemlig å identifisere felles verdier som grunnlag for forsoning, og hvordan vi kan leve fredelig med forskjeller.

Du har naturlig nok hatt nær kontakt med flere nobelprisvinnere, og har også vært i kontakt med Malala, som kommer til Norge for å motta Nobels fredspris som i desember. Hva er viktig i hennes budskap?

- Oslosenteret var vertskap (sammen med 14-augustkomiteen) da Malala var i Oslo i juni. Hun gjør en viktig innsats for jenters rett til utdanning, og er en modig røst i kampen mot ekstreme grupper. Hun tror på ordets makt framfor våpenmakt.

Hvordan kan en flerkulturell by som Drammen best mulig møte den globale tendensen med radikalisering av visse religiøse grupper?

- Jeg vet at det er interreligiøse arrangementer i Drammen for innvandrergrupper. Jeg har selv vært med på et slikt. Gjennom disse må man prøve å nå ut også til ekstreme miljøer.

I Drammen har vi en betent debatt gående om tiggere, som igjen blusset opp da Kirkens Bymisjon og Drammen Kirkelige fellesråd ikke har fått lov å tilby husløse nødovernatting i et kapell fra 1. november slik de ønsket. Noen råd til hvordan å løse saker med så klare meningsforskjeller?

- Dialog, sitte ned og rolig drøfte gjennom saken.

Hva preger ditt eget forhold til Drammen?

- Synes byen har blitt stadig finere! Har flere gode venner der. Har opplevd flotte kamper mellom Godset og Molde på Marienlyst stadion, flere dessverre med Molde-tap.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

-Bibelen.

Hva gjør deg lykkelig?

-Samvær med familien, med barnebarn i sentrum.

Hvem var din barndomshelt?

- John F. Kennedy

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg er for utålmodig.

Hva gjør du når du skeier ut?

- En heidundrende fest!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mot undertrykkelse og ufrihet. Det har jeg da også gått i noen demonstrasjonstog mot.

Er det noe du angrer på?

- Ja, men jeg har ikke tenkt å bekjenne det for offentligheten.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- President Putin. Så kunne vi tatt opp tråden fra da vi møttes når jeg var statsminister. Jeg ville prøve å finne ut hvilke tanker Putin nå har om Russlands rolle i det internasjonale samfunn.

katrine.strom@dagsavisen.no