Nyheter

Marilyn på hyttebesøk

KUNST: John Erik Johnsen er fornøyd med at venn og kunstnerkollega Victor Hoefnagels fra Holland norgesdebuterer i Drammen. Denne helgen viser de to sine bilder på Landfallhytta.

Johnsen, som kommer fra Drammen, holdt sin første salgsutstilling på Landfallhytta i sommer, og på noen få uker hadde han solgt rubb og rake. Nå er han tilbake med flere bilder - og sin gode venn Victor Hoefnagels. For det er naturligvis ingen tilfeldighet at den anerkjente kunstneren fra Holland, som nå befinner seg lenger nord enn han noen gang tidligere har vært, har valgt å komme akkurat hit.

Allsidig

- Nå ja, så lange turen var det da ikke. Men jeg ble overrasket over været. Hjemme er det 17 grader nå, og her snør det, konstaterer Hoefnagels, som ankom Drammen sammen med kona Jaqueline torsdag kveld - i en bil full av malerier.

Hjemme i Nederland er han omtrent like velkjent som Nerdrum er for nordmenn - ifølge Johnsen. De to ble kjent fordi Johnsens kjæreste jobber i Haag - der Hoefnagels har eget galleri, atelier og kunstskole. Til Norge har tatt med seg en serie portretter av berømte mennesker, men i hjemlandet er han også kjent for sine kunstbøker, skulpturer, fotografier, tegninger, grafikk og abstrakter.

- Jeg har kjempet i mange år for at man som kunstner skal kunne anerkjennes for det man bedriver innen forskjellige sjangre. Folk er så glade i å kunne putte en kunstner i den ene aller den andre båsen, men jeg tror en bare blir bedre av å håndtere flere teknikker og motiver. Selv velger jeg framgangsmåte ut ifra hva jeg ønsker å uttrykke, forklarer Hoefnagels.

Norsk storhet

Et av de største portrettene han har med seg er et bilde av Marilyn Monroe, med leppestiften smurt utover og et sårt uttrykk i øynene - dog like billedskjønn som alltid.

- Når jeg maler noen er jeg ute etter sjelen deres. Jeg leser det jeg finner om dette mennesket, som er så berømt, men som allikevel de færreste kjenner. Jeg ønsker å male innsiden deres. Så jeg gransker mange bilder av dem, fra forskjellige vinkler, og maler mennesket mer enn utseendet, forklarer kunstneren, som også har med seg et portrett av Edvard Munch.

Han føler at også Munch hadde øye for det som skjulte seg bak det umiddelbare, og har malt den norske mesteren med et gjennomborende, uutgrunnelig blikk.

Endelig kunstner

John Erik Johnsen har på sin side først de siste årene viet seg til malingen på heltid. Han er mannen som først startet å arrangere vandringer i Kjøsterudjuvet, og har vært innom en rekke bransjer. Kjærligheten til natur og reiser har likevel preget mye av det han har syslet med, og inntil en skade i beinet satte en stopper for det drev han firmaet Villmarksopplevelser.

- Mine motiver er nok mer av det norske og trauste slaget. Her er snø, hundekjøring, laksefiske og vakker natur, men jeg liker også å holde på med mer symbolske og abstrakte bilder, sier Johnsen,

Han føler at ringen er sluttet - nå som kunsten er hans hverdag.

- Det var jo dette jeg alltid ville. Men faren min sa alltid at jeg måtte slutte og tøyse - og finne meg et ordentlig yrke. Så jeg gikk på BI jeg da, selv om jeg ikke fantes interessert. Tenke seg til - at jeg i dag lever som kunstner i Nederland, ler John Erik Johnsen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: