Nyheter

FIFA-cup i biblioteket

NAVN I NYHETENE: Pål Ødemark (61) er biblioteksjef i Nedre Eiker og arrangerer høstferieaktiviteter for barn og unge.

Hva kan man oppleve i biblioteket i høstferien?

- Her blir det eventyrstund for de minste, filmvisninger og litteraturquiz. Du kan lage egen animasjonsfilm og spille Wii og Playstation på storskjerm. Nytt av året er eikermesterskapet i FIFA Playstation. Her kan du kvalifisere deg til finalen mot Øvre Eiker senere i høst.

Hvorfor FIFA?

- Spill er et av vår tids kulturuttrykk, det er sosialt og veldig spennende. Men om du har lyst til å være med på fredagens cup begynner det å haste med påmeldingen, for her er det bare få plasser igjen.

Har dere noen baktanker 
med høstferie-moroa?

- Jeg vil ikke kalle det baktanker, men det er positivt om vi klarer å trekke noen inn i biblioteket som ellers ikke ville kommet hit.

Har dere holdt på med 
aktiviteter i høstferien lenge?

- I tre-fire år, og det regnes nok allerede som tradisjon. I hvert fall begynner folk tidlig å ringe for å forhøre seg om årets tilbud. Vi har også høye besøkstall denne uka, faktisk nesten dobbelt så høye som ellers.

Med stadig flere tilbud fra alle slags skjermer, hvorfor bør man besøke biblioteket?

- Det er uansett en viktig møteplass. Vi har like mange besøkende, og antall utlån, i dag som for fem-seks år siden. Dagens bibliotek er dessuten mye mer enn bokutlån, de er små kulturhus. Studenter har leseplass her, noen leser avisen og andre låner PC. Jeg har veldig tro på at biblioteket vil bestå, selv i en enda mer digitalisert framtid.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er så mange, men jeg vil nok trekke fram Roy Jacobsens «Seierherrene». Dette er en utrolig fin oppvekstroman uansett hvor du kommer fra. For meg ble den imidlertid veldig spesiell siden den handler om Sinsen og Årvoll, der jeg selv vokste opp. Roy Jacobsen gikk en klasse under meg på skolen, og jeg gjenkjenner mange av personene i boken.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det kan være om noen setter pris på noe jeg har gjort, å gjøre ting sammen med familien min og å komme meg en tur på hytta på Sunnmøre, så jeg får gått i ­fjellene.

Hvem var din 
barndomshelt?

- Da jeg var liten gikk det mest i fotball, så det må nok ha vært en av de store den gangen. Pelé kanskje?

Hva misliker du 
mest ved deg selv?

- Jeg kan være ganske distré og fraværende, og synes ikke alltid det er helt lett å konsentrere meg om her og nå. Og så er jeg treg om morgenen. Jeg skulle gjerne vært mer A-menneske.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Hvis definisjonen er å gjøre noe annet enn man gjør til hverdags, handler det nok mest om reising for min del. Kona og jeg bestilte faktisk en tur til Andalucia i Spania i går.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog mot?

- Det kan være så mangt. Akkurat nå er jeg opptatt av at det stadig blir større forskjeller mellom folk. Jeg har fint liten sans for at de aller rikeste skal få mer skattelette.

Er det noe du angrer på?

- Ja, det er det alltids. Men det er det ikke så mye å gjøre med. Man får bare gjøre det beste ut av det.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Jeg tror det kunne vært interessant med en prat med Per Fugelli. Han liker jeg.

pernille.vestengen@dagsavisen.no