Nyheter

Fellesskapets rytmer

DRAMMEN: Fellesskap på tvers av religioner er stikkord når artister fra hele verden settes i sving av lokale krefter. Sacred Musical Festival jubilerer med et ni dagers bad i hellig kultur.

- Vi har tro på at Drammen trenger en slik festival, sier festivalleder og sogneprest på Fjell Ivar Flaten.

- Her bor det så mange spennende folk samlet på et sted, med mange forskjellige kulturbakgrunner, og mange møtes ikke vanligvis. Arrangementet markerer dette mangfoldet, for det er en stor ressurs som vi må utnytte. Alle har erfaring og kunnskap å bidra med, som vi lett kan gå glipp av.

Ser framover

Konserter, forestillinger og seminarer arrangeres over hele byen i fra 13. - 21. september og lederen Ivar Flaten som til vanlig er prest i Fjell kirke, er primus motor for Drammen Sacred Musikk Festival.

- Dette er femte gangen vi arrangerer, så det blir et slags minijubileum, forklarer han.

- Og vi ser også fem år fram i tid. Dette er noe vi skal utvikle videre framover. Alle i Drammen skal føle at dette er deres festival.

Bruvandring

Søndag er den offisielle åpningen av festivalen på Ypsilon. Åndelige ledere, ordfører og gjester deltar på en vandring over broen og inn i foajeen på Papirbredden, der Drammen International Gospel Choir skal synge og flere av festivalens artister opptrer.

- Vi står sammen om å bygge broer og vi trenger hverandre for å skape fred og forsoning. Vi ønsker at folk skal oppleve felleskapet i byen og til hverandre, sier Flaten. Han håper folk vil bidra på sosiale medier med bilder av elveharpa og tagge med #harmonibroer.

- Man trenger jo ikke gå på alle konserter, men dette er et bidrag de fleste kan være med på, sier Flaten.

Artister

De over 100 artistene som stiller opp med sine bidrag har bakgrunn fra 19 forskjellige nasjoner. Mange av dem har vært med tidligere, og det er flere som ønsker å bidra enn det faktisk er plass til. Man får en følelse av at de virkelig vil noe med dette og ønsker å bidra i dette fellesskapet, forteller Flaten.

Fortellingen om Abraham fra Bibelen og Ibrahim fra Koranen fremføres neste uke av Per Jostein Aarsand og Mehda Zolfaqari som har sine røtter i henholdsvis kristen og muslimsk tradisjon. Barn fra Fjell skole og Ivar Skippervold er også med.

Forestillingen er et samarbeid med Den kulturelle skolesekken og Fylkesbiblioteket, og skal vises for alle 8. klassinger i byen uka etter festivalen.

Storfamilie

- Med fare for at det høres litt kleint ut så er vi faktisk som en slags familie under festivaldagene, sier Flaten. Mange av artistene bor på hotellet på Union og at lobbyen blir samlingspunkt for folk fra hele verden. Alle deltakerne et gravert glass fra glasskunstner Kari Ulleberg. Uvurdelig er også de frivillige som gir av sin tid, som dørvakter, billettkontollører eller som deler ut flyers i postkasser, understreker Flaten, og legger til:

- Jeg gleder meg til å møte folka, og til at min gamle mor på 84 kommer fra Oppdal for å være med!

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no