Nyheter

Samler seg mot IS og Profetens Ummah

DRAMMEN: Drammensere med både muslimsk og annen tro markerer sin avsky for ekstremismen IS og det Ubaydullah Hussain står for mandag.

- Jeg opplever det som nå skjer i Irak og Syria som fullstendig uforståelig, og jeg vet at veldig mange muslimer føler som meg. Derfor ønsket jeg å si noe om situasjonen, og ta avstand fra IS og deres ekstreme holdninger og brutalitet. Heldigvis møter de da også fordømmelse fra praktisk talt alle kanter nå, det vil si bortsett fra én. Han fikk til gjengjeld uforholdsmessig lang taletid på VGTV her om dagen, sier Tony Burner fra Drammen, som har skrevet kommentaren om IS og Profetens Ummah i dagens avis.

Mye grums

Han underviser ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og er lokalpolitiker for Drammen Ap. Burner vokste selv opp i Iran og Pakistan, og kom til Norge som 10-11-åring. Som ivrig nettdebattant, og aktivt medlem av flere sosiale medier, ser han tydelig hvordan økt oppmerksomhet til ekstreme grupper og holdninger kan frambringe mye grums. Burner frykter nå at det 43 minutter lange innslaget på VGTV, med Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, kan ha virket mot sin hensikt.

Les også:

Uansett PR

- Ja, jeg er ikke så sikker på dette folk sier om at «trollene sprekker» bare vi trekker dem fram i lyset. Alle vet jo allerede hva Ubaydullah står for, og i dette intervjuet tilfører han ikke noe nytt. Han får bare masse oppmerksomhet. Som lederne for Minotenk, minoritetspolitisk tenketank, har sagt i etterkant, når naturligvis ikke disse ekstreme holdningene ut til de store massene, men det kan likevel føre til at et par-tre nye rotløse og søkende ungdommer slutter opp om deres syn, påpeker Burner, som minner om at det tross alt befinner seg et titalls radikale, norske muslimer i Syria.

Les også: – Videodrap vil øke støtten til tøff linje fra USA

Skjev framstilling

Det at Ubaydullah Hussain slapp til i media, med sine ekstreme synspunkter, er ikke i seg selv hva Burner reagerer mest på. Han mener proporsjonene på det hele ble så feil. Når Hussain fikk snakke så lenge, og flere ganger hevdet å snakke på vegne av «de fleste muslimer», uten samtidig å bli imøtegått, synes Burner framstillingen blir veldig skjev.

- Egentlig burde vel heller ikke jeg ha latt meg intervjue om dette, for på den måten å gi dem enda mer oppmerksomhet - selv om dette handler om å ta avstand fra slike synspunkter som IS og Profetens Ummah forfekter.

Les også:

Må stoppes

Til slutt i sin kommentar oppfordrer Burner folk til å reagere - før IS blir sterkere enn de allerede er. Han kan ikke skjønne hvorfor vestlige aktører, som USA eller FN, ikke har grepet inn for lengst.

- Men så er det også første gang en amerikansk president går ut og sier de ikke vil intervenere slik de har gjort før, at de har lært av sine feil. Det er prisverdig på mange måter det, men i dette tilfellet ville de jo faktisk ha fått massiv støtte fra omtrent hele verden. Ikke minst den islamske, konstaterer Burner, som for øvrig selv er kristen.

- Men det synes jeg er av liten relevans i denne saken. Det som IS og Hussain bedriver, handler ikke om religion. Det er misbruk de driver med, og det tar vi alle avstand fra og fordømmer, uansett livssyn. Akkurat som vi gjorde etter at terroren rammet Norge 22. juli.

Leder demonstrasjon

Yousuf Gilani, leder for Drammen Venstre, er en av initiativtakerne til mandagens demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah i Oslo - samt Facebook-siden: «Demonstrasjon mot ISIS (ikke i Islams navn)». I likhet med Burner mener han dette er noe mennesker bør stå sammen om, uavhengig av religiøs overbevisning. Han oppfordrer mennesker fra alle trossamfunn til å møte opp på Grønlands torg i Oslo mandag klokka fem.

Imam Noor Ahmad Noor, som er leder for moskeen på Fjell, kan fortelle at han allerede har hørt om mange fra Drammen som vil delta i demonstrasjonen.

- Ja, dette som skjer i Midtøsten nå, setter store følelser i sving hos de aller fleste muslimer. Det handler tross alt om menneskeliv - og hjemland, sier Noor.

Terrorister

Selv tar imamen avstand fra både al-Qaida, Taliban og IS, og han er kjent for sitt nære samarbeid med sogneprest Ivar Flaten ved Fjell kirke. Noor er opptatt av å forklare at islam handler om fred, medmenneskelighet og respekt for andre mennesker.

- Mer enn 99 prosent av alle muslimer er veldig imot IS. De er jo bare terrorister. Ifølge Koranen sa Allah at det å drepe et menneske er det samme som å drepe hele menneskeheten. Det er bare Allah som kan gi - og ta - liv. Det er ikke opp til oss mennesker, ei heller folk i IS eller Profetens Ummah, fastslår Noor Ahmad Noor.

pernille.vestengen@dagsavisen.no