Nyheter

Angrer på 80-tallsmusikken

NAVN I NYHETENE: Han blir lykkelig når han passerer tregrensen sammen med familien.

Jan-Henrik
 Kulberg (48)

Musiker/kommunikasjonsmedarbeider/Web-redaktør

Nylig sluppet sin sjuende plate under sitt døpenavn

Du har kuttet ut pseudonymet «Felix Johansen», hvorfor det?

- Jeg følte meg ikke som Felix lenger. Det var en periode hvor det var bekvemt å lage sanger under pseudonym, mest på grunn av at jeg jobbet som journalist. Men så kjentes det etter hvert feil overfor meg selv fordi jeg skriver så personlig. Det hadde sikkert vært smart å fortsette med Felix, rent markedsmessig, men det gir jeg litt blaffen i.

«Sol over torget» fikk terningkast 5 av Jon Vidar Bergan, betyr det mye å få gode kritikker?

- Ja, gode kritikker fra anmeldere jeg respekterer er viktige.

Hva er god musikk?

- Musikk som kommuniserer, musikk med mening. Teksten betyr mye og musikken må formidle, gripe deg, gjøre noe med deg. Dette er jo veldig subjektivt.

Ditt største musikalske 
øyeblikk?

- Det tror jeg kanskje var release­konserten av plata «Gud og profeter» på Buddy i 2007. Det var så god stemning! Jeg hadde med Finn Tore Tokle og Eivind Kløverød. Den plata fikk gode anmeldelser og ble til litt utradisjonelt. Vi spilte inn trommene i stua til Eivind i Vestfossen og resten på et av soverommene der jeg bodde på Øren.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- Hele Sigurd Christiansens forfatterskap - særlig trilogien om Jørgen Wendt. Jeg begynte å lese ham fordi han var fra Drammen og Tor Boman Larsen trakk ham fram i en essay. Sigurd Christiansen er spennende fordi han skildrer det indre liv, og han gjør det stillferdig, men sterkt. I motsetning til mye annen litteratur. Man blir liksom ikke hekta, men man må dvele og tenke litt. Jeg gikk forbi huset hans hver dag da jeg var liten. Romanen «Mannen fra bensinstasjonen» var den første Sigurd Christiansen jeg leste og er den absolutt kuleste boktittelen jeg vet!

Hva gjør deg lykkelig?

- Å dra på hytta med familien - komme meg over tregrensen.

Hvem er din barndoms helt?

- Elvis.

Hva misliker du 
mest ved deg selv?

- At jeg må ordne ting med én gang. Spesielt i jobbsammenheng. Jeg er ikke noe god på å la ting ligge, jeg klarer ikke å ha ulest e-post for eksempel.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Kjøper et familiebrett med sushi - bare til meg selv.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog for?

- Jeg hadde følt meg ukomfortabel av å gå i tog, så det gjør jeg ikke. Men jeg er opptatt av klimasaken, rettferdig fordeling og et grønnere samfunn.

Er det noe du angrer på?

- Ja, at jeg sløste bort hele 80-tallet på synth i stedet for å lære meg kassegitar, så kunne jeg lært å lage låter tidligere.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- James Hansen - verdens mest kjente klimaforsker. Han har jobbet i NASA og han kommer til å stå igjen i historien, på linje med Nelson Mandela, som en av de store i sitt engasjement om klimaspørsmålet.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no