Nyheter

Ny podcast: Lange uredigerte samtaler med presten

I podcasten "Ypsilonsamtaler" deler Ivar Flaten fra Fjell i Drammen lange samtaler om det å komme til et sted utenfra med fascinerende folk som har kommet flyttende til byen. Første gjest, psykiater Ingrid Lycke Ellingsen, setter seriens motto.

– Noe av det beste med podcast, og dem har det blitt mange av nå, er at du kan lytte til det akkurat når det passer deg. De mest populære er gjerne veldig uformelle og morsomme, og selv om det kan være humor og moro i min podcast også, så handler dette mest av alt om å få fram historiene. Om det å komme til et sted utenifra. Det blir dvelende og lange, rolige samtaler, der den som lytter får være flue på veggen. I en tid der vi hele tiden drives fra det ene til det andre blir det gjerne ikke rom for sånt, men der tror jeg vi mister noe. Det er i møter med andre man blir til som menneske, sier Flaten under lanseringen av «Ypsilonsamtaler".

Ivar Flaten og Ingrid Lycke Ellingsen

Navnet er ikke tilfeldig valgt. Gangbrua Ypsilon er et landemerke i Drammen, og det er knapt noen hemmelighet at Flaten er svært opptatt av å bygge broer – framfor å sette opp murer.

Skreddersydd stilling

I Drammen er han nok mest kjent som presten i Fjell kirke, som primus motor for Drammen Sacred Music Festival og for å ha startet prosjektet Internasjonale Drammen sammen med gründer Terje Stykket. Gjennom årelangt og tett samarbeid med så vel moskeen på Fjell som Fjell skole, har Flaten markert seg som en tydelig motstander av rasisme og diskriminering.

Da Kirkelig Dialogsenter Drammen ble stiftet 12. januar 2018, ble Flaten tilsatt som daglig leder og dialogprest for Tunsberg bispedømme. De kirkelige dialogsentrene, som finnes i Drammen, Trondheim, Stavanger, Bergen og Oslo, har ifølge hjemmesiden som formål å bidra til å bygge et livsynsåpent samfunn der prinsippet om likeverd, forståelse og gjensidig respekt er grunnleggende verdier.

Dette må med andre ord være en jobb som skapt for Ivar Flaten, som ser nesten uforskammet sprek ut med tanke på at han ble rammet av hjerteinfarkt etter en av sine tre ukentlige treningsøkter 13. september 2019.

Stor virketrang

– Det var en skikkelig smell og veldig dramatisk, men jeg var veldig heldig som befant meg sentralt i Drammen da dette skjedde. Jeg fikk kjapt hjelp og heldigvis klarte ambulansefolkene å få i gang hjertet mitt igjen da det stoppet. Jeg kom også raskt nok til Rikshospitalet, der de åpnet blodårene til hjertet mitt, til at dette ikke medførte noen varig skade på hjertet. Fysisk sett er dette faktisk en forbedring, for når jeg trener nå så skjønner jeg at jeg hadde gått med bremsene på en stund.

Flaten, som er 64 år, forteller at faren hans døde av hjerteinfarkt nesten på måneden på samme tidspunkt i livet som han selv var da han ble rammet.

– Jeg tenkte jo på dette da jeg ble 64, men foretok meg ikke noe. En lege jeg møtte under rehabiliteringsoppholdet i Hokksund fortalte meg at fortettinger i blodårene som regel skyldes arv, og oftere forekommer hos menn enn hos kvinner, så der stilte jeg ikke spesielt sterkt. Jeg har i tillegg hatt diabetes de siste 10 – 12 årene, og det er også en belastning for hjertet. Nå går jeg på blodfortynnende og spiser så fornuftig jeg kan. Det finnes ingen garantier i livet, men jeg er full av tiltakslyst – og håper jeg kan fortsette å jobbe i lang tid framover.

"Tear down this wall!"

Til podcastproduksjonen har Flaten hatt god hjelp fra sønnen Are Tågvold Flaten, redaktør og gründer av AmerikanskPolitikk.no – og en av stemmene i podcasten «2020» om samme tema.

– Det er også han som laget introen til podcasten, der man først hører president Reagens beskjed til Gorbatsjov i 1987, om å rive Berlinmuren. Videre er det Pave Pauls ord om «den som bygger murer og ikke broer», før Trump bedyrer at han akter å bygge muren mot Mexico. Vi har også med et lite utdrag fra kong Haralds kjente tale fra hagefesten – om at Norge er mennesker. Også er det tonesatt av drammensmusiker Ole Jørn Myklebust.

Til nå har Flaten innspilt åtte lange samtaler, og under lanseringen introduserer han fire av gjestene som gir lytterne et innblikk i sine personlige historier. Først ut er Ingrid Lycke Ellingsen (86). Hun er slett ingen hvem som helst, selv om de færreste kjenner til hennes historie.

Tidlig voksen

Flaten introduserer Ellingsen som lege og psykiater, utdannet i Tyskland – der hun møtte sin mann Terje Ellingsen. Selv kommer hun fra Gøteborg. Gjennom hele sitt yrkesliv brant Ellingsen for samfunnets svakeste, og kjempet blant annet for å bedre kårene for psykisk utviklingshemmede. Hun har vært overlege på Haukeland sykehus, statens overlege i psykiatri – og da hun og mannen flyttet til Drammen ble hun fylkespsykiater i Buskerud. Mannen ble prest i Fjell kirke. Ellingsen var engasjert i Ernst Liland- og Fritz Moen-sakene, og i mange år medlem av Europarådets komite mot tortur. Hun utviklet et barnehjem og daghjem for psykisk utviklingshemmede i Bulgaria og ble for noen år siden slått til ridder av St. Olavs orden.

«Jeg kan i dag se tilbake på et langt liv fullt av privilegier, selv om det ikke er noe man tenker på undervegs. Men for all del, det har ikke bare vært roser. Det er det vel ikke for noen. Når jeg tenker på mine foreldres liv så gikk det ikke alltid på skinner der heller. Far døde sa jeg var 13, mens mor kom fra en fattig familie, ble tidlig foreldreløs og jobbet som hushjelp inntil hun giftet seg. Selv måtte jeg tidlig ta ansvar og begynne å jobbe», sier Ellingsen i en liten smakebit fra podcastepisoden hun deltar i.

– Det er både spennende og vanskelig å skulle summere oppe et langt liv. Som psykiater handler det jo mer om å få pasienten til å snakke. Dette var en opplevelse, selv om det er traumatiserende å høre sin egen stemme, spøker 86-åringen.

Finnes ingen fasit

Heller ikke hun har noe til overs for murer, og synes det er av stor viktighet at folk evner å se hverandre med et ønske om å forstå – og ikke med frykt.

– Vi legge av oss dette formelle og ikke tro at bare vi vet hvordan man best skal leve sine liv. Det finnes ingen garanti for at vår tolkning av kristendommen er den rette. Alle troende, innen alle religioner, har sin oppfatning av gud og skapelsen. Det å skjønne at det ikke finnes én riktig måte å være religiøs på – eller å tilbe gud på  – gjør livet rikere, konstaterer Ingrid Lycke Ellingsen.

Ivar Flaten mener dette siste egner seg som programerklæring for podcasten, og røper at de neste tre samtalepartnerne er Bijan Gharahkhani (Iransk, muslim, Ap-politiker, leder av Buskerud Innvandrerråd og faren til Masud Gharahkhani), Jadwiga Ihlen (Polsk katolikk med lang og spennende CV) og Egil Fladmark (Kristen romsdøling, tidligere rektor på Fjell skole og en av bydelens store brobyggere.)

Så langt er åtte episoder spilt inn og Flaten tar gjerne imot innspill med tanke på framtidige samtalepartnere. Du finner det hele på Kirkelig dialogsenter Drammens hjemmeside – eller hos Spotify.

Mer fra Dagsavisen