Navn i nyhetene

– Jeg har vært alt for opptatt av hva folk har ment om meg

Hun har tusenvis av følgere på Instagram, og er en anerkjent kunstner, men likevel kjenner mange Cathrine Knudsen fra noe som foregikk for 25 år siden.

Cathrine Knudsen.

Hvem: Cathrine Knudsen (45)

Hva: Kunstner

Hvorfor: Åpner separatutstilling på Gulden Kunstverk på Steinberg utenfor Drammen, 5. september

Kan du fortelle litt om utstillingen, er det forresten din første siden koronautbruddet?

– Ja, det er det. Utstillingen  heter «Naturlige øyeblikk, og er en videreføring av mitt utrykk. Jeg er veldig tro mot meg selv, og arbeidene viser naturen og elementer av den, som faller og gror opp igjen. Bildene mine handler om livet, om naturen som spretter ut, vokser til, visner og blåser bort. Denne gangen bruker jeg mer farge og større elementer, men man ser likevel at det er mine bilder. Jeg jobber litt på Trafo kunsthall i Asker, hos Magne Furuholmen (kjent fra a-ha, red.anm.), jeg elsker å jobbe der! En del av bildene jeg viser nå har jeg laget der, både tresnitt og monotypi.

Monteringen starter snart, hvordan er det å stille ut på Gulden?

– Jeg har aldri vært borti en mer profesjonell gallerist enn Walter Welo, og Gulden er Norges vakreste galleri, det tør jeg påstå. Symmetrien i rommene, lyset og de blanke stengulvene. Det har vært en del frem og tilbake på grunn av korona, men det blir heldigvis utstilling, og jeg er kjempestolt over å få stille ut der igjen.

Du tar arbeidene dine til bruksområder, du designer blant annet smykker og du trykker på tekstil, jobber litt mer kommersielt, kan du fortelle litt om dette?

– Det er veldig gøy å se tingene mine på andre, enten som smykker eller skjerf. Jeg jobber godt med mine samarbeidspartnere, og det er en hyggelig greie og gjøre noe litt annet. Jeg tegner elementene og så gjør de resten. Ja, det er kommersielt, men jeg bryr meg ikke lenger om hva andre synes. Det er det som er det gode med å bli eldre, jeg gjør det jeg har lyst til.

###

Cathrine Knudsen liker veldig godt ensomheten i sitt atelier, som ligger fem minutter unna hjemmet. Foto: Privat

LES OGSÅ: Musikal går fra børs til katedral

Elementene i det du lager er hentet fra naturen, som blader og sommerfugler, hvorfor disse elementene?

– Jeg er ekstremt glad i å være ute, derfor er det naturlig at jeg også jobber med det. Det kan være å ta en løpetur, gå langrenn, eller å stå på toppen av et fjell. Jeg forsøker å formidle en stillhet og ro, og da er naturen er fint hjelpemiddel. Prosessene i naturen kan relateres til våre liv, det er nok det som snakker til meg.

Du har nesten 9000 følgere på Instagram, hvor du i tillegg til kunsten legger ut dine egne møter med naturen, blant annet noen nydelige svalestup?

–  Det var kanskje litt skrytete, og jeg var litt usikker på om jeg skulle legge dem ut. Men jeg elsker å bade, og jeg får adrenalin av å kaste meg utfor et høyt stupebrett. Jeg har alltid likt å stupe, og så at noen gjorde svalestup på Instagram, og tenkte at det må jeg vel klare. Og så bare gjorde jeg det, vannet er jo som fløyel. Jeg prøver å lage meg litt lykkefølelse hver dag. Jeg er privilegert fordi jeg jobber for meg selv, jeg jobber veldig hardt, men kan derfor ta meg frihet til å ta noen løpe- og badeturer når det passer.

Mange husker deg fra din nære forbindelse til kongehuset (var kjæreste med kronprins Haakon på 90-tallet, red.anm.), har det preget deg på noen måte?

– Det er over halve livet siden, og jeg har ikke så lyst til å snakke om det, i respekt til den familien og til min egen. Men alt man gjør følger en hele livet.

LES OGSÅ: Selvstendige nøkkelbarn anno 1970-tallet

Er det mange som kjenner deg igjen fra den tiden?

– Ja, men nå har jeg jo valgt å tone det veldig ned, samtidig har jeg valgt å være litt synlig som kunstner. Nå husker de fleste meg for at jeg lager bilder og det er det de er opptatt av.

Hvordan lever du med det i dag?

– Det er så lenge siden, jeg har mitt liv og har det kjempefint. Jeg har gjort mange gode valg, blant annet at jeg har valgt kunsten.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kanskje den siste jeg har lest, Fugletribunalet av Agnes Ravatn. Den kom ut i 2013, men jeg oppdaget den nå. Den er stille og mange av naturskildringene og følelsene i boka er så like opplevelsen av mine bilder. Den er så fantastisk, den burde du lese.

LES OGSÅ: Lukas Rotevatn (23) tar følelser seriøst: – Noe av det viktigste jeg har

Hva gjør deg lykkelig?

– De nære tingene, en kaffekopp på trappa selv om det er kaldt, en løpetur med bad og opplevelsene ute i naturen. Og så setter jeg stor pris på hverdagene med rutiner og arbeidsdager i atelieret. Når barna har dratt på skolen, drar jeg hit. Jeg er her hver eneste dag, og jeg liker den litt trege prosessen her, og jeg trives i ensomheten på atelieret.

Hvem er din barndomshelt?

– Hadde ikke én helt, eller kanskje jeg får si Pippi, litt sånn: «Det får jeg sikkert til».

At du liker å være ute av komfortsonen?

– Nei, det liker jeg ikke, men jeg har lyst til å prøve, jeg ønsker å være positiv til nye ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er veldig glad i godteri og potetgull, da. Men det er jo ikke å skeie ut, kanskje, jeg gjør jo det litt hele tida. Jeg liker å kose meg med god mat blant annet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg i altfor lang tid har vært opptatt av hva alle andre har sagt og ment om meg, det har hengt ved meg hele livet egentlig. Jeg skulle ønske at jeg hadde lært tidligere at det ikke er viktig.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Mot store naturinngrep som vindmøller og monstermaster. Vi har fått noen monstermaster i sundet vårt på Hvaler, og det ødelegger så mye. Vi må prøve å finne bedre løsninger enn å sette opp svære vindmølleparker.

Er det noe du angrer på?

– Jeg prøver å heller tenke fremover enn å se bakover, man kan jo ikke gjøre noe fra eller til, selv om skapet er fullt av ting man har gjort.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Jens Johannessen, mitt største kunstforbilde. Jeg ville nok vært livredd, men jeg skulle gjerne pratet med ham om hans kunstnerskap.