Navn i nyhetene

Vil savne tilskuerne

Drammenser Martin Rønning Ovenstad har spilt Ælv Classico for både Mjøndalen og Strømsgodset, og selv om det ikke er helt som å skifte fra Barcelona til Real Madrid, sier han det er noe helt spesielt å spille disse kampene.

Hvem: Martin Rønning Ovenstad (26)

Hva: Fotballspiller fra Drammen. Er nå tilbake i sin andre periode i Mjøndalen, etter også ha vært to perioder i Strømsgodet i tillegg til å ha vært utenlandsproff i Sturm Graz. Spiller i Ælv Classico onsdag.

Onsdag kveld er det duket for et nytt Ælv Classico. Gleder du deg?

– Ja, det er alltid disse kampene du ser mest fram til i løpet av året. Det er alltid de kampene du sjekker først da oppsettet kommer, og de kampene er alltid noe spesielt for oss som kommer fra Drammen.

I år blir det Ælv Classico uten tilskuere på tribunen. Legger det en liten demper på et slikt oppgjør?

– Det gjør jo det. Jeg merker at det blir litt annerledes nå, og at det kanskje er litt mindre hypet opp i byen. Vanligvis er det veldig mye snakk om disse kampene i ukene før og etter, og går du på butikken hører du folk snakke om den og du føler hvor mye den betyr for folk. Både i Drammen, men også her i Mjøndalen. Det er veldig synd at publikum ikke får lov til å være til stede på en slik kamp.

Supporterlederen deres mener at Mjøndalen kan ha en liten fordel av at det ikke er tilskuere på tribunen. Støtter du det resonnementet?

– Både og. Jeg ser poenget med at Mjøndalen kanskje er vant med færre bortetilskuere, og at Godset helt klart drar nytte av et fullsatt Marienlyst. Samtidig var det veldig mange Mjøndalen-supportere, som lagde enormt mye liv da vi vant på Marienlyst i fjor, så jeg hadde helst sett at tilskuerne fikk lov til å komme inn.

Les også: Amputert Ælv Classico med bismak

Dere har jo spilt noen kamper nå uten tilskuere. Hvordan er det for dere?

– Det er jo en litt trist ramme rundt kampen. Du merker jo at det er noe som mangler, spesielt i det dommeren blåser i fløyta. Samtidig kommer du fort inn i den boblen på kampdag, siden du møter de samme frivillige på stadion, skifter i garderoben og går ut til den samme Eliteseriehymnen. Du får litt ekstra energi av supporterne, og den energien må du til en viss grad nå skape på egen hånd. Selv om jeg synes de har vært flinke til å skape stemning de supporterne som har fått slippe inn på våre hjemmekamper.

Du har vært flere perioder i begge klubber, og deltatt på disse kampene før. Hva er det som gjør disse kampene ekstra spesielle for deg som spiller?
– Det er jo en stor happening for hele byen, og en folkefest som alle tar del i. Det handler om æren og stoltheten, og hvem som kan skryte på seg å være best når en kommer tilbake på jobb. Vi som spillere merker også det, og gir det lille ekstra for å sørge for at nettopp våre fans kan få det lille overtaket som en seier gir.

Er det sånn at Strømsgodset og Drammen som by gjerne går inn mot disse kampene med alt å tape, mens lillebror Mjøndalen har alt å vinne?

– Det er litt det inntrykket jeg sitter med i hvert fall. Strømsgodset har vært en større klubb de siste årene, og det svir ekstra å tape da for lillebror som skal yppe seg. Jeg føler imidlertid at forskjellene blir mindre og mindre, og at sjansene for seier mot Godset absolutt er til stede. Uansett om vi møter dem hjemme eller borte.

Ja, hvordan tror du det går?

– Jeg synes vi har gjort det bra så langt, mens Godset ikke har vært helt på høyden. Sånn sett er det et bra tidspunkt å møte dem på, og jeg tror vi vinner 3–1. Drømmen hadde vært å score på Marienlyst, så jeg kommer til å gi alt jeg har og litt til for at det skal skje.

Les også: Annullerte mål og rødt kort da Vålerenga sto imot Mjøndalen

Hva gjør deg lykkelig?

– Fotball er en så stor del av livet mitt, og jeg har ofret så mye for å komme dit jeg er i dag, at den lykkefølelsen du får av å vinne kamper ikke kan måle seg mot mye annet i livet.

Hvem var din barndomshelt?

– Helt fram til han signerte for Manchester United, var det Michael Owen. Pappa var ihuga Liverpool-supporter, og det var Owen som scoret alle målene. Etter overgangen til fienden, ble det Steven Gerrard.

Som Liverpool-supporter har du hatt mye å feire i det siste..

– Ja, endelig var det vår tur. Det har vært mye ræl innom i mange år, men det er deilig å endelig kunne si at vi også er Premier League-mestere.

Hva gjør du hvis du skeier ut?

– Da tar jeg meg noen pils med barndomskompiser, og snakker om gamle dager. Har vi to-tre dager fri liker jeg godt å samle venner for å ta noen øl og se på fotball. Det er kjekt det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Selv om jeg ikke er spesielt klaustrofobisk av meg, ville jeg nok hatt med noen som kunne roet meg ned. Bestemor er en veldig trygg og klok person, så hun kunne jeg diskutert mye med og fått til å roe meg ned.

Les også: Toppdommerforeningen klager inn Mjøndalen etter Twitter-utspill

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen