Navn i nyhetene

15-årsjubileum for «Dyrlegen rett hjem»

Dyrlegen Espen Slotsvik en av få på Østlandet som kun har hjemmebesøk. Det er nå 15 år siden han startet praksisen: – Jeg stolt over det jeg har fått til, sier han.

Hvem: Espen Slotsvik (46).

Hva: Dyrlege fra Drammen.

Hvorfor: 15-årsjubileum med praksisen «Dyrlegen rett hjem».

«Dyrlegen rett hjem». Hvordan fungerer det?

– Ja, jeg har praksisen «Dyrlegen rett hjem», så jeg har på en måte kontoret i bilen og kjører hjem til folk for å behandle hunder og katter. Praksisen har 15-årsjubileum nå i år, og jeg er en av få dyrleger på Østlandet som kun har hjemmebesøk.

Les også: Slik bør du bruke feriepengene i år (+)

Hvordan ble «kontoret i bilen» til?

– Nei, det var egentlig ikke dette jeg hadde tenkt til å gjøre. Da jeg var ferdig utdannet i 2002, hadde jeg tenkt til å få jobb på en klinikk. Men, jeg hadde ikke sjekket markedet på forhånd, og det var ikke lett. Så jeg hadde en del korte vikariater, og måtte egentlig bare finne ut av det selv. Jeg husker ikke om det var jeg eller en kamerat som foreslo dette med hjemmebesøk, men jeg startet i det små i 2005 samtidig som jeg hadde en full stilling som nattevakt. Det tok åtte år før jeg fikk nok kunder til at jeg kunne drive med dette på heltid, og nå er jeg glad for at jeg har skapt min egen arbeidsplass og stolt over det jeg har fått til. Og så setter folk pris på at jeg kommer hjem til hundene- og kattene deres.

Hvor mye kan man egentlig få gjort som veterinær hjemme hos folk?

– Praksisen er ambulatorisk, så det blir mye av vaksinering, bedøvelse, tannstell eller klipping av klør. Jeg tar også pelsstell av katter på sommeren, da de kan bli veldig flokete, små sår, skader, og avliving av gamle syke dyr. Avlivning gjør jeg mye av, og jeg synes det er en fin måte å hjelpe til med noe som er vanskelig for mange. Det å gjøre dette hjemme gir også en privat ramme for noe som er veldig trist.

Les også: Her ble de kvitt brunsnegleproblemet

Hvordan er det å avlive et dyr?

– Det får jeg mange spørsmål om. «Er det ikke fælt?» spør folk. Men det er stort sett alltid snakk om gamle, syke dyr så det er egentlig bare fint å la de få slippe i trygge omgivelser.

Har du noen gang gjort noe litt «ekstremt» til hjemme-veterinær å være?

– Jeg holder meg stort sett til de tingene jeg vet jeg kan gjøre på en forsvarlig måte. Er det noe jeg ikke har utstyret til eller noe jeg ikke har erfaring med, så må jeg be eierne om å ringe til noen andre. Men jeg kastrerer faktisk hann- og hunn-katter – men ikke hunder.

Les også: Ildsjeler bevarer kulturminner (+)

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg husker jeg leste «Jaws», altså «Haisommer» på engelsk i 1985, og den gjorde veldig inntrykk på meg. Det var egentlig en veldig skummel bok.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er enkelt, det er samvær med barn og familie, musikken, og det å ha gode opplevelser. Høre en bra låt, eller se en god film. Jeg prøver å glede meg over de små tingene i livet.

Hvem var din barndomshelt?

– Det er litt morsomt at du spør om det, for det fortalte jeg faktisk et av barna mine her om dagen. Jeg har en eldre bror, og han var min barndomshelt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det må være at jeg av og til ikke helt tør å stå for det jeg tror på. At jeg liksom ikke tør å være direkte- eller ærlig nok i større sammenhenger.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da er det å komme seg på band-øving, og å være litt gæren sånn kreativt sett. Vi øver to ganger i måneden, så det føles som en utskeielse – det er jo fint å være litt gæren. Vi spiller ganske hard metal, og det rører i det primitive ved å brøle litt, få ut litt frustrasjon, og liksom lette på trykket.

Les også: Tidligere kaptein i Forsvaret mener deler av politiet mangler «combat mindset» (+)

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er pappa til tre jenter, så jeg ville gått for feminisme og for likestilling. Man er kanskje ikke alltid klar over at den forskjellsbehandlingen som er integrert i samfunnet vårt, og som eneste mann i huset er det fint å få kastet på seg ting som man ikke tenker på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gene Simmons. Jeg blir flau i nærvær av sånne helter, så her ville nok det beste ville vært å ha en helt vanlig samtale om dagligdagse ting.