Navn i nyhetene

Koselig med pels

Si meg hva slags dyr du har, og Mari Grydeland (43) kan si deg hva slags person du er.

Hvem: Mari Grydeland (43)

Hva: Forfatter, skuespiller, programleder, journalist og anmelder.

Hvorfor: Har skrevet flere bøker, nå senest «Som hund og katt. Slik er hunde- og kattemennesker».

Ok, så jeg har et kreativt yrke, jeg liker å lese og skrive, er ganske grublete, bekymra og nevrotisk av meg. Har jeg hund eller katt?

– Kattemennesker scorer generelt høyere på disse egenskapene, så det tyder på at du har katt. Men du kan være et kattemenneske, men likevel ha en hund. Hva har du?

Jeg har hund. Men jeg er nok innerst inne et kattemenneske. Har det skjedd en feil et eller annet sted, tror du?

– Jeg har ikke noe fasitsvar på det, men hvis man er et dyremenneske, og generelt glad i dyr, så kan man bli glad i både en minigris, hamster, en katt – eller en hund. Mange har jo begge deler.

Hva er du selv?

– Jeg var et hundemenneske, jeg var faktisk redd for katter ...

LES OGSÅ: Trosser smittefrykt, går tur med hunden som vanlig

Var du redd for katter?

– Venninna mi hadde en ganske uforutsigbar katt som likte å skremme oss. Men i hvert fall, samboeren min var litt redd for hunder da vi møttes, og så kom vi over et kull med kattunger som skulle avlives.

Ja, det er jo typisk, at man får seg katt eller hund før man får barn?

– Det kan være en bra test på forholdet, ja. Man øker forpliktelsen gradvis før man eventuelt får barn. Tåler man ansvaret det innebærer å ha en hund eller katt?

Men det er jo store forskjeller på å eie en hund i forhold til å eie en katt?

– Forskere jeg har snakket med viser at både katteeiere og hundeeiere faktisk mener at de har de mest fleksible livene, begge sider finner god argumentasjon. Men så kommer det også litt an på hva slags hund eller katt du skaffer deg, du kan finne katter som er hundeaktige, eller hunder som er mere katteaktige.

Mari Grydeland med søsterens hund, Indy. FOTO: EIGIL KORSAGER 

Men når du har hund må du snakke med folk som vil klappe den, ta imot kjeft fordi hunden din går løs, og ikke minst snakke med andre hundeeiere om avføring og pelsstell.

– Ja, og forskning viser at hundeeiere scorer høyere på ekstroversjon. De er mer sosiale.

Katteeiere kan jo bare sitte inne i sofaen med pledd og en kopp te ...

– I urbane strøk er nok hundehold en veldig sosial greie. Det er annerledes hvis du bor ute i skauen. Men kanskje det hjelper å ha en stor skummel hund, så er det litt færre som vil klappe?

LES OGSÅ: Gro ble revetrener

Hunden min er en blanding av rottweiler og schæfer, men det har egentlig ikke hjulpet nevneverdig. En annen ting, mange menn skaffer seg skumle hunder som penisforlengere?

– Om man ikke kaller det en penisforlenger, så er det er i hvert fall eksperter som mener at noen menn velger seg en hund fordi de kan dominere den.

Huff da.

– Ja, litt sånn: Kona gjør ikke som jeg vil, ungene gjør ikke som jeg vil, men bikkja har jeg i hvert fall kontroll på. Nå er det heldigvis store endringer i hvordan man tenker om hundedressur, og at det er positiv belønning som fungerer, uansett om du trener opp en politihund eller en familiehund.

Hva annet oppdaget du med katte- og hundemennesker?

– Det virker som om kattemennesker har litt bedre selvtillit, de har mer selvironi når det gjelder dyrene sine, sånn som at de legger ut videoer der kattene gjør teite ting. Hundeeiere er stoltere, du kødder ikke med hundene deres. Og 32 prosent av hundeeiere betror seg til hunden sin.

Gjør ikke katteeiere det?

– Jo da, de også. Men flere hundeeiere. Kanskje det har med at man er mye ute og går tur med dem, og det er lettere å snakke da.

Katter kan jo også finne på å bare gå midt i en viktig samtale. Men helt ærlig, jeg er veldig redd for avvisning. Kanskje det er derfor jeg har hund på tross av at jeg kanskje er et kattemenneske?

– Det er faktisk forsket på at hundeeiere har et følelsesmessig behov, en type bekreftelse, kjærlighet og trygghet som de får dekket med å eie en hund. Mennesker, de kan velge å forlate deg, men en hund, den kan du stole på.

Nettopp. Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er nevrotisk.

Og hvem ville du stått fast i heisen med?

– En terapihund, med en kagge alkohol rundt halsen.

LES OGSÅ: Espen har dratt rett hjem til pus i ti år