Kultur

Naboene: – Det var vi som satte livet på spill

Naboene til AUFs planlagte minnested ved Utøyakaia håper rapporten om deres psykiske helse vil veie tungt i rettssaken om det skal bli stans i arbeidet.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

– Vi håper denne rapporten får stor betydning. Den blir en veldig viktig del av rettssaken, sier Anne-Gry Ruud, som representerer naboene i den mangeårige og betente striden om byggingen av et nasjonalt minnesmerke for 22. juli i Hole kommune.

Les også: Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål

Bronsesøyler

Tirsdag starter den fire dager lange rettssaken i Ringerike tingrett, der naboene altså håper en psykolograpport skal bli en sentral del av faktagrunnlaget. Retten skal avgjøre om det blir en midlertidig stans i byggearbeidene fram til den «egentlige» rettssaken, som skal pågå de to første ukene i desember. Da skal retten avgjøre om naboloven er brutt når det nasjonale minnesmerket blir lagt akkurat der. Nylig ble det kjent at naboene selv har bestilt en rapport som konkluderer med at flertallet av naboene har risiko for å utvikle psykiske helseskader på grunn av sitt naboskap til byggingen av et nasjonalt minnested.

Oslo 20190808. 
Arkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt ved Utøykaia i Tyrifjorden. Minnesmerket skal bestå av 77 bronsesøyler - en for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Modell av det planlagte minnestedet ved Utøyakaia.

– Rapporten inneholder intervjuer med oss som ble berørt av 22. juli. Det var vi som satte livet på spill og dro ut for å redde ungdommene fra AUF. Staten var ikke der, politiet var ikke der, men vi var der. Vi vil ikke sitte og se på 77 «gravstøtter» hver dag, med navnene på de vi ikke klarte å redde. De navnene er det mange av oss som har i hodet ennå, sier Ruud, som her sikter til utformingen av det planlagte minnesmerket. 77 smale bronsesøyler skal symbolisere hver av de som ble drept 22. juli i regjeringskvartalet og på Utøya. Søylene skal omkranse Utøyakaia, der de overlevende AUF-erne kom i land etter massakren den fatale julidagen. Den sakkyndige rapporten er gjennomført av Ressursklinikken, som konkluderer med at 17 av 18 undersøkte naboer til Utøykaia har henholdsvis lav, moderat eller høy risiko for å utvikle helseskader.

Les også: Rapport: 17 av 18 naboer til Utøykaia har risiko for å utvikle helseskader

Ikke nødvendig

Denne rapporten står i motsetning til en rapport fra Klinikk for krisepsykologi, som utbygger Statsbygg tidligere har bestilt. Der ble det slått fast at det ikke var nødvendig å gjennomføre en helsekonsekvensanalyse før byggingen.

– Klinikk for Krisepsykologi ville ikke engang snakke med oss som de skulle lage en rapport om. Heller ikke Statsbygg, Hole kommune eller KMD har ønsket å kartlegge nabolaget. Derfor var det åpenbart at vi ble nødt til å bestille en egen rapport der vi ble intervjuet, mener Ruud.

Hole  20170420.
Anne Gry Ruud (nabo) i forbindelse med  befaring med Statsbygg som skal vurdere om Utøyakaia kan egne seg for et lavmælt og verdig nasjonalt minnested. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Anne-Gry Ruud ved Utøyakaia som ligger ved Tyrifjorden. Foto: NTB scanpix

Ventet lenge

AUFs advokat Pål Martin Sand sier til Dagsavisen at han ikke vil forhåndsprosedere i mediene, men bekrefter at han selvsagt kommer til å stille spørsmål ved den psykologiske rapporten. Og selv om retten bare skal ta stilling til en midlertidig forføyning, altså en midlertidig stans på et par måneder, så mener han det allerede nå blir en forhåndsvurdering av det rettssaken i desember skal dreie seg om: Er naboloven brutt? Har Statsbygg lov til å bygge akkurat der?

– Retten vil blant annet vurdere sannsynligheten for å nå fram med saksøkernes anførsel om at man har brutt naboloven, sier Sand.

– Vårt hovedbudskap er uansett at overlevende og pårørende nå har ventet veldig lenge på å få et nasjonalt minnested i tilknytning til Utøya. For AUF er det derfor viktig at dette ikke trekker mer ut i tid. Håpet er at minnestedet står klart til tiårsmarkeringen neste sommer.

Les også: Minnested avgjort

Må tilbakestilles

Byggearbeidene startet ved Utøyakaia i august og har kommet et stykke på vei. Vinner de fram, må arbeidene reverseres, mener naboene.

– Da må alt tilbakestilles slik det var, sier Ruud.

– Vi har ikke noe imot at det kommer på plass et nasjonalt minnested. Det skal bare ikke på plass blant dem som reddet ungdommene, og som nå har mer enn nok med seg selv. Det er blitt konstruert en virkelighet om at det er så viktig å bli ferdig med minnestedet til 22. juli 2021. Vi syns det er spesielt at staten og AUF syns at den tiårsmarkeringen er viktigere enn helsa til de som dro ut for å redde ungdommene.

Les også: AUF nekter ytterligere utsettelse av Utøya-minnesmerke: – Vært en tung påkjenning

Mer fra: Kultur