Nyheter

MDG og Nei til bom jubler begge for fem mandater. Men kun én kommer i posisjon

De to jokerne MDG og NTB feiret valgresultatet i hvert sitt lokale på Strømsø. Begge vil bruke sin nyvunne styrke til å presse på i kjernesaker - men der stopper likheten.

Bilde 1 av 2

- For fire år siden gikk vi offensivt ut i opposisjon, og greide å bryte ned posisjonen i flere saker. Det vil bare lettere nå. Vi skal ikke gi dem noe hvile, erklærer Miljøpartiet De Grønnes Torbjørn Faber Geirbo, idet alle stemmer er talt opp natt til tirsdag.

På bordet står to flasker musserende én tom og én full. De første boblene ble sprettet for et svært godt valgresultat både nasjonalt og i Drammen - mens partigruppa har ventet forgjeves på den beste grunnen til å la neste kork gå til værs.

Til tross for et dårlig valgresultat ser nemlig Høyre ut til å kunne klamre seg til ordførerkjedet - forutsatt at Senterpartiet bestemmer seg for å støtte et samarbeid mellom Høyre, Frp og Nei til bomring.

- Også Høyre må se framover

Geirbos partifelle Rose Jahanfarah er den som går lengst i å antyde at MDG foreløpig ikke har lukket noen dører så hardt at de ikke kan åpnes igjen.

- Vi er åpne for og vil snakke med alle, det vi har sagt er at vi ikke vil samarbeide med Nei til bomring og FrP, sier hun, og bekrefter at Plan A trolig allerede kan være havarert.

- Men ta det fra MDG: Om Nei til bomring fortsetter å være et ensaksparti, vil de før eller siden dele seg i enkeltsaker. Og vi har ofte vært enig med Wessel-Berg om saker tidligere, sier hun.

Geirbo velger også å se mulighetene framfor begrensningene.

- Vi må se fremover. Og Høyre må bestemme seg om de vil være på fortidens eller fremtidens lag. De bør ha et langt lengre perspektiv enn disse fire årene, og binder de seg fast til partier som vil ha oss til å gå baklengs tilbake i tid, vil det gå med dem som med Høyre i Oslo, sier Geirbo.

Likevel - det kan se ut som om Haaning kan få posisjonen, og utfra det dere har sagt tidligere vil det være svært vanskelig for dere å inngå i den koalisjonen?

- Ja, men vi satser ikke på posisjon - men på politisk handling. Man kan ikke løpe fra klimaforpliktelsene. Det vil også komme langt flere pressmidler utenfra, tror Jahanfarah.

Hun viser til partiets "track record" med å få ting til å skje.

- Enten vi er i posisjon eller opposisjon, viil folk merke at vi er der, på en positiv måte. Det har vi bevist mange ganger og på en positiv måte, sier hun.

Vil søke støtte i nærutvalgene

At det er etter midnatt og at stemmene er talt opp affiserer dem ikke: På den brune puben Kings Arms sitter fremdeles kjernen i Nei til bomring med førstekandidat Harald Wessel-Berg blid som en sol på den ene flanken. Flere partivenner fra hans gode gamle Høyre har vært innom i løpet av kvelden, det samme med venner i Frp.

Til De Grønnes spekulasjon i hvor lang tid det vil ta før enigheten i ensakspartiet sprekker, svarer Wessel-Berg:

- Jeg tror vi skal klare å forankre politikken vår fint. Vi har jo bare ett løfte, vi, og det er Nei til bomring. Når det gjelder resten skal vi komme fram til gode løsninger i sak for sak, vi skal ha åpne gruppemøter så folk som har noe på hjertet kan komme innom. Dessuten skal vi utforme nærutvalgene på en måte som inviterer til deltakelse, og lytte til folk.

Nærutvalgene vil nødvendigvis som regel være opptatt området de selv sitter i. Er dere ikke redd for at det vil bli vanskelig å få et stort flertall for noe som helst?

- Vi har et vell av partier å samarbeide med, og har du diplomatiske evner, er det mulig å få til ganske mye. Men da må man legge kjepphestene sine litt på hylla, smiler Wessel-Berg, og minner om at han også tidligere har jobbet på kryss og tvers av partigruppene i store saker.

- I Marienlyst-saken samarbeidet jeg med Ap og Venstre. I Nei til bomring er vi opptatt av på samme måte å finne gode løsninger, sier han, før han trekker opp det som kan bli den kommende kommunestyreledelsens store hodepine:

- I  store saker vil vi ha folkeavstemninger, sier Harald Wessel-Berg.

Mer fra Dagsavisen