Massiv støtte fra Drammens kaffedrikkere

Etter at det ble kjent at Jovialen kaffebar på Drammen stasjon kan bli utkonkurrert av en stor kaffekjede, har støtteerklæringene flommet inn til innehaver Solveig Røine.

I saken Drammens Tidende (DT) publiserte tirsdag kveld forteller kaféinnehaver Røine at eiendomssjef Markus Steinbakk i Bane Nor Eiendom kom på besøk til henne i forrige uke, og ga henne beskjed om at en stor konkurrent av henne skulle inn i nabolokalene, der kosmetikkjeden Vita inntil nylig holdt til.

Disse, store og lyse lokalene ligger bedre til enn lokalene Røine leier i dag, og hun skal  ha formidlet til Bane Nor Eiendom at hun ønsket seg inn her.

I en e-post skal Steinbakk ha forsikret Røine om at hennes bedrift skulle få «første pri som eksisterende leietaker». Han skrev videre: «vi har ingen interesse av å etablere noen slik virksomhet pt da vi ser at det vil gå utover din drift (..) Vi har til og med sagt nei til aktører som ønsker å etablere seg på det ledige lokalet siden de vil kommer i direkte konkurranse med deg.»

Svarer ikke

Ifølge Røine forklarte Bane Nor Eiendom sitt valg, om likevel å leie ut til en stor kaffekjede i nabolokalene, med at hun og Jovialen var for små til å kunne utvikle miljøet inne på stasjonen i like stor grad som konkurrenten - som etter sigende også skal inn på flere norske togstasjoner.

Verken DT eller Røine har fått noe svar på hvem den store konkurrenten er, men de mistenker at det er snakk om svenske Espresso House. De får heller ikke noe fullgodt svar på hvorfor Røine ikke fikk muligheten til å overta lokalene da Vita flyttet ut. Per e-post til avisen besvarer Bane Nor Eiendoms kommunikasjonsdirektør Kristin Paus dette spørsmålet slik: «Vita-lokalet ble nylig og ganske plutselig ledig. Det har ikke vært aktuelt for oss å forhandle med Jovialen om dette lokalet.»

Massiv støtte

Etter at nyheten ble sluppet har støtteerklæringene strømmet inn til Solveig Røine, både i avisens kommentarfelt og via sosiale medier. Det ble også opprettet en underskriftskampanje, under overskriften: «Vi trenger bare én kaffebar på jernbanen: Jovialen.» Den har onsdag ettermiddag over 2.400 underskrifter.

Tilsvarende har kritikken haglet mot Bane Nor Eiendom.

Solveig Røine åpnet Jovialen på stasjonen i 2012, driver også kaffebaren på Drammensbiblioteket og Hos Solveig på Grønland.Hun er også en av ildsjelene bak Globusfestivalen.

Les også: Nytt håp for Jovialen?

Saken oppdateres.