Nyheter

– Mange opplever at barna har det bedre i barnehagen nå

Koronakrisen har vist foreldre, barn og ansatte hvordan barnehagene kunne ha vært. Siden fredag morgen har mange tusen skrevet under på at de ønsker full bemanning i barnehagene i hele åpningstiden.

– Nå opplever de ansatte å være nok mennesker på jobb, og foreldrene overleverer barna til samme voksenperson hver dag. De ser at det gjør barna tryggere og roligere. Jeg hørte fra en mor som fortalte at barnet hennes for første stortrivdes i barnehagen, enda de «bare» var ute i skogen og lekte hele dagen. Jeg synes det er interessant at det skal noe sånt til, før man innser at mer fri lek og mindre program er bra for barna, sier Åse Lund (SV), lærer ved barnehagelærerutdanningen ved HSN og medlem av hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune.

Siden barnehagene åpnet igjen har de aller fleste vært nødt til å holde kortere åpent for å kunne oppfylle smittevernstiltakene, som blant annet tilsier at man følger den nasjonale bemanningsnormen. Det betyr én voksen per tre barn under tre år, og én voksen per seks barn over tre år. Alle avdelinger er i tillegg delt inn i små, faste grupper - med hver sin voksenperson. For ikke å oppholde seg for tett på hverandre tar man i langt større grad i bruk tilgjengelige uterom - og tilbringer gjerne hele dagen ute i skog og mark i nærområdet.

Hovedutvalget for oppvekst og utdanning har bedt rådmannen om å utrede hvor mye det vil koste å oppbemanne barnehagene i Drammen i henhold til bemanningsnormen i hele den ordinære åpningstiden - fra 06.45 til 17.00, alternativt bare i den tiden det er flest barn til stede.

I dag holder de åpent fra 08.00 til 15.30. Åpningstid fra 25. mai til 29. mai blir 08.00 til 16.00. Ny vurdering om åpningstid fra 2. juni gjøres tirsdag 26. mai.

Les også: Idrettsanleggene får bare halvparten av tippemidlene de søkte på (+)

Langt fra målet

Som de aller fleste andre kommuner oppfyller Drammen bemanningsnormen på papiret. Det vil si hvis barnehagene bare holdt åpent tilsvarende en normal arbeidsdag på 7,5 timer og forutsatt at ingen er borte fra jobb. Men barnehagene holder normalt åpent i 10 timer, folk blir syke, må ha ferie - og innenfor arbeidstiden skal det også avvikles pauser og møter - og pedagogene skal ha tid til planlegging og papirarbeid.

Derfor er ikke de ansatte alltid sammen med barna, og siden de må starte og slutte på jobb til forskjellige tider, for å dekke hele åpningstiden, er det færrest til stede om morgenen og sent på ettermiddagen.

– Akkurat nå har de full bemanning i hele åpningstiden, men de ansatte må likevel strekke seg langt. De har knapt noen pauser og møter avholdes etter arbeidstid. Nå varsles det at åpningstiden snart vil øke igjen, for presset fra arbeidsgivere, næringsliv og foreldre er stort. Regjeringen sier man skal klare å opprettholde smittevernstiltakene med den bemanningen man har. De bare jenker litt på gruppestørrelsene. Men sannheten er jo at det er bare så vidt man klarer å overholde alle smittevernstiltakene i dag, selv med kortere åpningstid, påpeker Lund.

Hun mener dette med all tydelighet viser hvor langt fra målet man i virkeligheten er.

Les også: (+)

210 millioner i året

I sakspapirene til møtet i hovedutvalget torsdag var rådmannens utredning vedlagt.

«Med åpningstid på 10 timer og 15 minutter i barnehagen, og ansatte med arbeidstid 7,5 timer vil de kommunale barnehagene i Drammen ha behov for 116 nye årsverk for å sikre bemanningsnormens krav i hele åpningstiden. Denne bemanningsøkningen vil gi en kostnad på omlag 75 millioner per år. I tillegg kommer økningen i tilskuddet til de private barnehagene to år senere», skriver rådmannens stab.

Tilskuddet til de private barnehagene er beregnet til 135 millioner. Det vil si 210 millioner per år.

Administrasjonen har også undersøkt når de fleste av barna er til stede i barnehagen, og har kommet fram til at de aller fleste leveres mellom klokka 07.45 og 09.00 - og blir hentet mellom 16.00 og 16.45.

«Det vil ut fra dette være behov for å styrke bemanningen i barnehagene med 58 nye årsverk for å sikre full bemanning i perioden 08.00 -16.00, da flest barn er til stede. Denne bemanningen vil gi økte kostnader på 37,5 millioner kroner per år i de kommunale barnehagene og gi økt tilskudd til de private barnehagene to år etter», konkluderer rådmannen. Her er tilskuddet til de private barnehagene beregnet til 67,5 millioner per år, hvilket betyr totalt 105 millioner.

– Det er ikke akkurat billig nei. Det sier sitt om at det ikke burde være kommunen som tar hele regningen, for å oppfylle bemanningsnormen i praksis - og ikke bare på papiret, kommenterer Lund.

Hun er dog ikke i tvil om at alle landets barnehagebarn fortjener det beste. Utvalget kunne uansett ikke gjøre annet enn å ta rådmannens utredning til orientering torsdag, mens endelig økonomisk vedtak må tas i tilknytning til gjennomgang av regnskapet fra første halvår av 2020.

Les også: – Hvis det hadde vært så enkelt at du kan tenke deg frisk, så ville ikke ME eksistert

8.000 underskrifter

Utdanningsforbundet i Drammen erkjenner at det er et dyrt tiltak, men sier at de er svært opptatt av å få på plass full bemanning i hele åpningstiden. Det nest beste er full bemanning i den tiden flest barn er til stede.

– Full bemanning er et sterkt opplevd behov fra alle våre medlemmer, både ledere og pedagoger i barnehagene.

I en kronikk 7. mai skriver Dagsavisens Jo Moen Bredeveien «Politikerne våre, enten de hører til på høyre eller venstre side, skal ikke lenger få slå oss i hodet med at dette er så bra. For nå har vi sett. Vi vet hvor god barnehagen kan være, og skal være».

I skrivende stund har underskriftskampanjen "Barnehagehverdagskampen" godt over 8.000 underskrifter, og har med det økt med nesten 3.000 bare over helgen.

Les også: (+) Krisesenter i økonomisk krise - kan bli flyttet ut av byen

Mer fra Dagsavisen