Madonna var helten for Drammens nye ordfører

Ordfører Monica Myrvold Berg så opp til Madonna da hun var yngre, og skulle gjerne sett at hun klarte å legge seg tidligere. Nå jobber hun for en kommune som ikke eksisterer, og er glad hun slipper å ta heis på kontoret.

Hvem: Monica Myrvold Berg (45)

Hva: Etter å ha forhandlet fram en politisk plattform som ga de rødgrønne flertall etter valget, ble hun tirsdag 8. oktober konstituert som nye Drammen kommunes ordfører. Blir med det første Ap-ordfører i Drammen siden 2003.

Nå er det litt over én uke siden du ble konstituert inn som ordfører for nye Drammen kommune. Hvordan har den siste uka vært?

– Det er jo litt spesielt å være ordfører for en kommune som ikke eksisterer enda. Det må jeg si, men samtidig er det gull verdt for meg å kunne få råd og være med Tore Opdal Hansen på oppdrag for dagens Drammen.

Er det sånn at du våkner opp og tenker over at du er ordfører, eller hvordan merker du forskjellen fra før?

– Hehe, jeg vet ikke om jeg tenker på det på den måten, men jeg kjenner jo at jeg har en ny jobb ja. Jeg skal sette meg inn i alt av praktiske ting, og du merker at det ikke er som en vanlig jobb du har hatt før. Det er fortsatt uvant for meg å ikke dra til den andre jobben, men jeg står opp og drar på jobb som vanlig jeg. Det er ikke som jeg har fri mens jeg er på rådhuset nå heller.

Nei, selv om du er ordfører for en kommune som ikke eksisterer, så har du likevel mye å gjøre?

– Ja, det er nok som skal planlegges og gjøres. Denne uka skal vi ha møte i valgnemnda der resten av styrevervene og flere av reglementene skal gås gjennom og gjøres klart før det andre konstitueringsmøte den 22. oktober. Da legger rådmannen også fram sitt forslag til budsjett, så vi er allerede i gang med å jobbe med budsjettet. Vi skal sette vårt politiske preg på det, og så må jeg sette meg inn i alt som Drammen kommune er involvert i. Det er mye som skal samkjøres i den nye kommunen, og det er mye som er nytt for meg. Så det er mye å gjøre.

Det er ikke mange som får en så lang overlappingsperiode som du har?

 – Nei, det er ikke det. Der er jeg veldig heldig som kan lære mye av Tore, som har vært ordfører så lenge som han har vært. De færreste har erfaring fra jobben som ordfører, før de faktisk blir ordfører. Det at han kan gi meg masse gode råd og en innføring i hvordan det er å være ordfører før kommunen jeg skal være ordfører for trer i kraft er glimrende.

Hvordan er det egentlig jobben din som ordfører nå fungerer i det daglige?

– Jeg og Tore (Opdal Hansen) har mange møter sammen, der han overfører sin kunnskap til meg. I tillegg er jeg med han på de representasjonsoppdragene han blir invitert til på vegne av dagens Drammen kommune. Jeg har vært med på flere vielser, næringsdagen og flere oppdrag for Drammen. Da kan Tore si noe om hvordan situasjonen er nå, mens jeg kan si noe om hvordan vi har tenkt at ting blir videre.

Alt det tar du med deg og former det til din måte å være ordfører på?

– Det er sånn det er nødt til å bli. Du får råd av dem som har gjort jobben før deg, og setter deg inn i alt av det praktiske og det du skal gjøre. Men til syvende og sist må du finne ut hvordan du vil gjennomføre jobben.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er et vanskelig spørsmål, da jeg har lest veldig mange bøker, selv om det akkurat nå går veldig mye i politiske papirer. Men jeg må trekke fram Cecilia Samartins «Drømmehjerte».

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å være sammen med mennesker jeg bryr meg om.

Hvem var din barndomshelt?

– For meg var Madonna en stor helt i barndommen og ungdomstiden. Det var den musikken vi hørte på, og jeg synes hun skilte seg ut ved å være en tøff dame.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kunne med fordel vært litt flinkere til å komme meg tidligere i seng. Jeg er litt for glad i å sitte opp for å se på TV, lese bøker eller prate med folk. Der kunne jeg med hell vært litt mer standhaftig og kommet meg i seng tidligere.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da må du ha mye god mat og vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er mye. Senest gikk jeg i Pride-toget her i Drammen, siden jeg synes det er en viktig markering.

Er det noe du angrer på?

– Ikke som jeg kommer på. Jeg synes egentlig det er dumt å angre på ting. Jeg bestemmer meg heller for å gjøre ting, og hvis jeg først bestemmer meg, så gjennomfører jeg det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hehe, jeg er ikke så veldig glad i heiser egentlig. Så en heismontør ville vært ålreit, slik at jeg ikke hadde fått helt panikk der vi henger i to kabler i en nedadgående tunnel