Nyheter

Yoga som hjelp

– Sorgen kan fremdeles rive i hele meg, men med yoga er den lettere å kontrollere, sier Amina Suliman Aiahrachi.

Bilde 1 av 2

– Å flykte fra et krigsherjet hjemland er en enorm belastning i seg selv, men i tillegg kommer den store overgangen til en ny kultur, nytt språk og annet klima, sier Sigrid Müller. Hun er helsesøster og yogainstruktør ved Flyktninghelsetjenesten i Drammen, og har siden nyttår tilbudt såkalt medisinsk yoga til en gruppe med kvinner fra Syria.

– Traumer, bekymringer og stress kan gi utslag i det som kalles psykosomatiske plager, som spenninger, vondter, søvn- og konsentrasjonsproblemer, sier Müller.

Yoga som medisin

Medisinsk yoga, slik som Müller praktiserer, er en mindre fysisk anstrengende form for yoga, og fokuserer på mindfulness og pust. Denne typen yoga er utviklet i Sverige, og opplæring retter seg mot helsepersonell.

– Vi jobber mye med pusten. Den går jo automatisk, men påvirkes mye av følelsene våre. Hvis vi er redde og engstelige, er det lett for at pusten kun blir overfladisk. Kort fortalt kan dette føre til sykdom og nevnte plager, forklarer Müller.

– Krig inni meg

Kvinnene som går på det ukentlige yogakurset, deltar i tillegg på introduksjonsprogrammet, med blant annet norskopplæring. Med seg i bagasjen fra Syria har de vonde opplevelser – sprengte hjem, fysiske skader fra bomber, og livet videre uten familiemedlemmene som mistet sine liv til krigen.

– Jeg følte at det var en krig inne i meg. Tankene setter seg i brystet, og gjorde at jeg kunne gråte hele dagen. Med yogaen har det blitt lettere å få kontroll på følelsene. Så når de nå kommer, prøver jeg å bruke pusteteknikkene for å lettere komme meg igjennom dem, forteller Amina Suliman Aiahrachi, som har vært i Norge omtrent halvannet år.

Flere av kvinnene deler sine historier om hvordan yogaen har hjulpet dem med håndtering av sorg og traumer, i tillegg til å bedre konsentrasjonen på skolebenken i introduksjonsprogrammet.

Egenpleie

– Vi har egentlig aldri hatt muligheten til å tenke på oss selv før nå, forteller Amal Mohamed Deeb.

– Vi er vant til å måtte tenke på barna, mannen og huset først, sier hun.

Sigrid Müller forteller at det å skulle gå så dypt inn i eget sinn for første gang er en utfordring.

– Man skal altså bli kjent med seg selv helt på egen hånd. Vi har jo et forsvar i oss, og det kan virke skummelt å gå forbi dette filteret, sier hun.

– Vi vil nok alltid måtte leve med minnene. Og det kan være for mye å skulle grave opp i absolutt alt – noen ting er det bedre å prøve å glemme. Men yogaen gjør det så mye lettere å sortere tankene, og slippe kaoset som kan herje i hodet, sier Aiahrachi.

Mer fra Dagsavisen