REAGERER STERKT: Høyres justispolitiske talsmann Anders Werp reagerer sterkt på Frps støtte til Soldiers of Odin.

Werp raser mot Frp-støtte til Soldiers of Odin

Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen sier Odins soldater fortjener honnør. Dette er ikke regjeringens politikk, raser Anders Werp i Høyre.

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sier Ellingsen til NRK.

Justispolitisk talsmann Anders Werp i Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

– Dette er ikke regjeringens politikk. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, tvert imot. Det må vi justispolitikere være krystallklare på, sier han i en uttalelse til NTB.

– Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han.

Les også: Frp-leder i Drammen kaller Odins soldater for guttestreker

Viser til straffeloven

Ifølge Ellingsen er det straffeloven som setter grensene for hva Odins soldater kan gjøre. Han sier ingen som ønsker seg et Odins soldater som privatpraktiserer norsk lov.

– Men hvis de bidrar til å gi norske borgere og andre i dette landet økt trygghet og redusert kriminalitet, da syns vi det er et positivt bidrag, sier Ellingsen.

Frp-politikeren kom med uttalelsen da han møtte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til debatt om Odins soldater på Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Tajik mener gruppen lefler med høyreekstreme symboler.

– Odins soldater ble startet som organisasjon i Finland, Soldiers of Odin, av en selverklært nynazist, med den begrunnelse at det var kommet altfor mange asylsøkere til Finland, påpeker hun.

– De representerer et verdigrunnlag som helt åpenbart ikke bidrar til økt trygghet i Norge, sier Tajik til NRK.

 

Får ikke støtte hos Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) slutter ikke opp om utspillene fra partifellen. Han sier han har vanskelig for å se at Odins soldater skal ha noen rolle i arbeidet for å holde gatene trygge.

– Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier han.

Anundsen vedgår likevel at politiet kunne hatt enda større ressurser.

– Politiets kapasitet til å håndtere ordensforstyrrelser er jevnt over god, men vil bli bedre, lover han.

Gatepatruljer

Odins soldater har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer.

Gruppens nasjonale talsperson er Ronny Alte, som tidligere er kjent fra ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

Politidirektoratet gir uttrykk for skepsis til Odins soldater og påpeker at det er uakseptabelt med grupperinger som opptrer som «borgervern». (©NTB)

Les også: Han har fått nok av Frps unnfallenhet