Ville bli astronaut

Lars Lund-Roland drømte om å bli astronaut da han ble ung. Istedenfor ble det mange år som næringslivsleder, og nå har han blitt mentor for en student i Drammen.

 

Hvem: Lars Lund-Roland (61)

Hva: Mangeårig toppleder, blant annet i legemiddelfirmaet MSD, fra Drammen.

Hvorfor: Har nå blitt mentor i den nye mentorordningen for studenter ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

 

Du har blitt mentor for en student i Drammen. Hva var grunnen til at du bestemte deg for å bli mentor?

– Det var et initiativ fra høgskolen som ble sendt ut til medlemmene i Drammen Næringslivsforening, hvor jeg er medlem, og det sa jeg spontant ja til. Jeg har vært mentor også en gang før, for en student på BI, da det var i Drammen.

Hvordan opplever du det å være mentor?

– Dette er på mange måter min dagjobb etter at jeg sluttet som toppleder. I tillegg er jeg rådgiver, konsulent og mentor for flere toppledere. Jeg synes det er en givende jobb. Emma, som jeg er mentor for, og jeg har møttes nå i et par måneders tid. Vi skal holde på fram til våren og skal møtes hver 14. dag.

Hva går mentorjobben ut på?

– Målet for høgskolens program er å gi støtte og å gi veiledning på overgangen fra student til yrkeslivet. Min jobb er å veilede Emma så godt jeg kan i å definere hva slags jobb hun vil ha og i jobbsøkingsprosessen. Hun ønsker å ha en jobb når hun er ferdig i med oppgaven i juni, og det viktigste er å jobbe med å få henne til å være konkret på hva hun vil hva som er drømmejobben. Det er kjernen i virksomheten.

Hva er de viktigste rådene du vil gi, generelt?

– Det er et stort spørsmål. Det er så avhengig av individet. Det er viktig at hun er tydelig når hun møter arbeidslivet. At hun er tydelig på hva hun vil og har forberedt seg godt på hva hun kan, og hvem hun er. Jeg har vært leder i mange tiår, og i slike settinger er man veldig ute etter person og personlighet. Derfor er det viktig å fokusere på de tre dimensjonene vil, kan og er.

Hva er forskjellen på dagens studenter og de som var studenter da du var ung?

– Jeg opplever nå senest med Emma en mye mer bevisst og moden tilnærming til jobbmarkedet enn hva jeg så i min egen generasjon. De er veldig bevisste på hva de vil og hvor de skal, slår det meg. Også er det et tøffere arbeidsmarked i dag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser en kjempespennende bok nå, «Hjernen er stjernen», av en ung lege som heter Kaja Nordengen. Vi er flinke til å trene hele kroppen, men vi er ikke så flinke til å være klar over at hjernen er et organ som kan trimmes og skal vedlikeholdes. Hun er utrolig flink til å formidle avansert fysiologi og vitenskap.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er friluftsmann, så det er å gå langrenn på fjellet. Da er jeg i flyt.

Hvem var din barndomshelt?

– Da jeg virkelig var barn, var det Neill Armstrong. Jeg var helt betatt av månelandingen og alt som skjedde rundt Apollo-ferdene. Jeg skulle egentlig bli astronaut, men ble heller noe så kjedelig som en forretningsmann.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Du begynner å bli dyp. Du skal få et ærlig svar: det er latskapen. Jeg er hardtarbeidende og arbeidsnarkoman, men har en lat komponent som må holdes i sjakk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Bill Gates.