Annonse
Drammens teater og Union Scene utgjør Drammen Scener som denne uka fikk ny styreleder etter sju år.

- Viljen er veldig sterk i disse organisasjonene

Kultur skiller seg lite fra andre bransjer, sier Drammen Sceners nye styreleder Ingar Pettersen. Han kommer rett fra jobb som klinikksjef for akutt kirurgi i Møre og Romsdal.

Annonse
Lokale nyheter

Ingar Pettersen (71) tiltrådte denne uka som ny styreleder i Drammen Scener AS. Han har tidligere hatt direktørstillinger i flere helseforetak og kommuner (deriblant Drammen og Moss), samt vært styreleder i en rekke aviser, også Dagsavisen.

Gratulerer med vervet! Hva er ditt inntrykk av organisasjonen Drammen Scener, og kulturbyen Drammen?

– Jeg har ikke fått anledning til å sette meg inn i det administrative og driften som sådan, men har jo vært og sett litt på Drammen scener med jevne mellomrom.

Åge Sten Nilsen og hans Queenshow, Wenche Myhre, og Ole Paus og Jonas Fjeld, er noen av dem jeg har opplevd i teateret. I Drammen skjer det mye, både i det utvidede kulturbegrep og ser på Strømsgodset, Drammen Scener og den store aktiviteten rundt Elvefestivalen. Det er det bare å heie på kulturarenaen i Drammen.

Opplever du kultur oftest på konsert?

– Nei, det er nok mer tilfeldig. Men alle disse jeg nevnte er artister jeg liker. Jeg går også på andre type kulturarrangementer.

Du har jobbet med omstilling i kulturorganisasjoner, som Operaen, Nasjonalmuseet, NRK og en rekke andre. Finnes det noen fellestrekk for dem?

– Jeg vil heller si at det er mange fellestrekk på tvers av alle bransjer jeg har vært i. Det er sterke, faglige kulturer, mens du i aviser har det redaksjonelle, og i helse går det på helbred. Så har de på den en annen side rammforutsetninger og det økonomiske. Mitt utgangspunkt å få dette til å bli bærekraftig sammen. Jeg får ofte kommentarer på at jeg opererer i mange bransjer, men de er likere enn du tror.

LES OGSÅ: Går av etter tøff omstilling

Hva skal man være forsiktig med i kulturbedrifter og andre slike «todelte» miljøer, da?

– Det er ofte slik at viljen er veldig sterk i disse organisasjonene. Med mye vilje koster det også ofte mye penger, det gjelder også helse- og avisbransjen.

Drammen Scener har et breddeoppdrag fra Drammen kommune – og en driftsmodell med større og større selvfinansiering. Det har ført til at lokale aktører sier de ikke har råd til å leie, selv om alternativet er at scener og saler står tomme. Et dilemma?

– Enten man liker det eller ei setter økonomi rammebetingelsene for hva man kan drive med. Bærekraft er en målsetting fra Drammen kommune, og da må man finne en balanse mellom aktivitet og inntekt, enten det er støtte eller fra billettsalg og utleie.

Hva er bedriftsøkonomisk mulig?

Du satt som direktør og siden styreleder i Dagsavisen i en periode avisen hadde langt større tro på framtida enn den hadde økonomisk bærekraft til. Ved nyttår i år kunne Dagsavisen endelig kjøpe seg fri fra en 15 år lang svært dyr leieavtale på noen lokaler de aldri flyttet inn i. Hva har du lært av årene du har vært «ryddegutt»?

– Noe som har med denne viljen å gjøre. Man må være veldig nøktern i langsiktig økonomi. Jeg husker ikke saken, men den er fra slutten av min periode da vi var veldig opptatt av å finne en ny eier. Det som kan ha kortsiktig verdi kan bli en klamp om foten når driftsomkostningene kommer. Det er ofte en hårfin balanse, særlig i bransjer der marginene er små.

LES OGSÅ: Dagsavisen kjøper seg ut av leieavtale for 15 millioner

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser faglitteratur, og leser helst om ledelse. Er dårlig på titler, det er innholdet jeg er ute etter. Hvordan skaper ledelse og ansatte resultater sammen? Det interesserer meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg ser at andre er lykkelige

Hvem var din barndomshelt?

– Det var nok John F. Kennedy – jeg var nok ikke veldig politisk bevisst på den tida, men noe med auraen opptok meg veldig.

Hva misliker du mest med deg selv?

– Hvorfor skal jeg sette dere på sporet av det? He he. Det kan være så mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kanskje som i dag, tar en lang tur i fjellet. Vi er to kamerater som er på vei nå.

Er det noe du angrer på?

– Masse. Sett punktum etter det du.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg er opptatt av ledelse, og husker jeg som innleid leder et sted ble spurt om hva de skulle se etter i en ny. Dere trenger en Marit Breivik, sa jeg. Men jeg har aldri møtt henne selv.

Katrine Strøm

Annonse