Torgeir Micaelsen. FOTO: RONNY JOHNSEN

Vil være kritisk og konstruktiv

STORTINGET: For første gang i sin politiske karriere, sitter Torgeir Micaelsen som opposisjonspolitiker på Stortinget. Uten flertall, uten kontroll, men med lovnad om at de borgerlige skal få kjørt seg.

Arbeiderpartiet jublet da de beholdt posisjonen som landets største parti valgnatten 10. september. Allikevel gikk de på et stort nederlag og tapte for en borgerlig lovnad om bedre tider. Micaelsen lover å være rettferdig, men knallhard mot den blå bølgen.

- Det jeg sier nå, det mener jeg virkelig, starter Torgeir Micaelsen med å si når Dagsavisen Fremtiden ringer ham.

- Jeg kommer til å være kritisk og krevende som opposisjonspolitiker, samtidig som jeg skal være konstruktiv. Personlig mener jeg at politikken de borgerlige nå legger opp til er i en så feil retning at jeg kommer til å ha mer enn nok av ting å arrestere de på politisk, og det gleder jeg meg til i årene som kommer, sier Micaelsen.

 

- Valget tapt før det startet

- Meningsmålingene strømmet inn de siste månedene før valget, og de viste stort sett at Arbeiderpartiet kom til å miste regjeringsmakt. Valget var tapt allerede før det startet, og det visste vi, forteller Micaelsen.

- Uansett hvor mye du forstår før og under en valgkamp, så er det ikke sånn at du kan flagge den informasjonen, sier han og fortsetter:

- Det som er problemet med norsk politisk debatt og den journalistiske utviklingen, er at det er helt umulig å åpne noen dører på gløtt. Hadde jeg ymtet frampå at Ap kunne vurdere samarbeid med andre partier for eksempel, ville det blitt en voldsom debatt. Beskyldninger om interne problemer og hele den regla der.

- Men hadde det noen innvirkning på valgresultatet?

- Nei, ikke direkte. Det er allikevel en beskrivelse på hvor vanskelig det er å drive en valgkamp man føler at man allerede har tapt. Vi sto på som helter hver eneste dag i valgkampen, vi, og det er vi stolte av. Men det holdt ikke, og vi tapte. Og det beklager jeg på det sterkeste.

- Og hva er det verste med at dere tapte valget og makten?

- Det verste er helt klart at vi ikke har maktet å stoppe det høyrepopulistiske toget i Frp. Det er rett og slett trist at landet skal styres i den retningen Frp staker ut, men vi skal være en klar og tydelig opposisjon som skal avkle de borgerlige partiene på det vi mener er feilslått politikk.

 

Evalueringer i gang

Et valgnederlag vil alltid ende opp i en evaluering om hva som gikk galt. Så er også tilfelle i Arbeiderpartiet.

For første gang er ikke Micaelsen i posisjon til å få gjennomført den politikken han tror er best for landet. I tillegg var det tøft å se valgkampen gå sin gang, uten at de røde rosene hadde den effekten de hadde håpet på.

- Vi har en tendens til å slå hardt tilbake etter et sånt nederlag, så kanskje dette var nødvendig for den framtidige satsingen for vårt parti, sier han og innrømmer at partiet har flere ting de må jobbe med.

- Vi har erkjent nederlaget, og vi har en god idé om hva som ikke virket som det skulle. Kanskje var vi litt for firkantet og litt for komfortable. Kanskje var vi til og med litt for selvgode, der troen på egen politikk og historikk gjør oss uslåelig. Sånn er det ikke, sier Micaelsen kontant.

 

Veien framover avgjørende

Torgeir Micaelsen er giret. Det er nesten som om nederlaget har gjort ham sterkere i kampviljen og han lover nå å satse på et sterkere samarbeid med næringsliv, fagforeninger, idretten og enkeltpersoner. Nå skal det lyttes til folket, og bygges en allianse som er klar til å møte den blå bølgen til stortingsvalget i 2017.

- Jeg har ingen tro på at de blå kommer til å dumme seg ut slik som noen spår. Politikken de fører kommer til å gi nok bekymringer til at jeg som opposisjonspolitiker kommer til å ha nok å gjøre uansett.

- Vi skal være det brede folkets talerør og vise det store skillet som er mellom de borgerlige og oss, sier han.

- Hvem er oss?

- For å si det sånn - jeg kommer til å invitere folk fra Venstre og KrF på kaffe så ofte jeg kan for å bli bedre kjent. Vårt håp er å bygge en sentrumsallianse som er så kraftig at vi kan få skjøvet de borgerlige ut av regjeringslokalene ved første anledning, avslutter Torgeir Micaelsen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Torgeir micaelsen

Var leder i AUF Buskerud fra 1999-2001, medlem av Nedre Eiker kommunestyre fra 1999-2003.

Ble valgt inn på Stortinget for Buskerud i 2005 og har vært medlem av Stortingets finanskomitè siden da. I fire år var han også medlem av Stortingets valgkomité.