Nyheter

Vil ufarliggjøre asylsøkerne

Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) vil ha større åpenhet rundt asylmottakene.

Bilde 1 av 2

To små gutter og ei lita jente leker på isen utenfor Røyken asylmottak. De har ikke ytterjakker på, men alle tre har luer og litt for store vintersko. De smiler og vinker til damene som kommer på besøk. Vi får ikke lov til å ta bilde av dem eller intervjue dem.

– Det står i kontrakten Thon har med UDI at asylsøkerne skal skjermes mot media, sier daglig leder på Røyken asylmottak, Nina Thomassen.

Hun kan egentlig heller ikke uttale seg til pressen. Det må noen lenger opp i Thon-systemet gjøre. Etter en telefon til sjefen, går hun likevel med på å gi noen faktaopplysninger.

Større åpenhet

Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant for Høyre og medlem i Europarådets komité for migrasjon, har invitert seg selv og ordføreren i Røyken på besøk. Ledelsen på mottaket hadde ikke fått med seg at pressen skulle være med og nekter journalistene å fotografere eller intervjue beboerne.

Ørmen Johnsen er overrasket over den strenge policyen:

– Dette vil jeg ta opp med UDI. Her trengs det større åpenhet ut mot lokalsamfunnet. Det vil være med på å ufarliggjøre asylsøkerne.

Høyre-politikeren ville markere Den internasjonale migrasjonsdagen med et besøk på asylmottaket i Røyken. 11. november ble elever på Steinerskolen byttet ut med asylsøkere. Akkurat nå bor det 28 barn og 129 voksne på det gamle hotellet. Egentlig er det plass til 190.

82 frivillige

– Jeg er her for å se hvordan folk har det og høre hvilke utfordringer de som driver mottaket har, sier Ørmen Johnsen.

Etter en rask omvisning, konkluderer hun med at standarden på mottaket er god. Rommene er store, barna har et eget lekerom og de voksne kan se fotballkamper på storskjerm på kveldene. Utfordringene får ikke Ørmen Johnsen høre noe om.

– Det kan jeg ikke uttale meg om. Det må andre i Thon gjøre, sier Thomassen.

Hun forteller imidlertid mer enn gjerne om de 82 frivillige som gjør hverdagen til beboerne langt lysere. De samler inn og deler ut klær, leker og utstyr. Noen gir norskundervisning, mens andre har musikkgrupper og kurs i strikking.

– Jeg har aldri opplevd maken til engasjement! sier Thomassen.

Herresko i størrelse 42

Ordfører Eva Norén Eriksen (H) legger ikke skjul på at mange i lokalbefolkningen var skeptiske da de fikk høre at det skulle etableres et asylmottak i Røyken. Fem uker etter at de første asylsøkerne kom, har mye av skepsisen forsvunnet, mener hun.

– Det var nok mange som var usikre fordi de ikke visste helt hvilken type folk som ville komme. Nå har de sett at alt fungerer på en veldig god måte, sier Eriksen.

Hun er veldig stolt av det enorme engasjementet blant de frivillige. Mens ordføreren og stortingspolitikeren er på besøk, kommer en småbarnsmor og leverer klær. Når facebookgruppen Refugees Welcome to Røyken oppdaterer siden sin med noe asylsøkerne trenger, tar det ikke lang tid før noen kommer med akkurat det som trengs.

– Herresko i størrelse 42 har imidlertid vist seg å være vanskelig å skaffe, sier Thomassen.

Tvinger ikke kommuner

Onsdag ble Høyre, Frp, Ap, Sp, Venstre og KrF på Stortinget enige om en ny avtale om integrering av flyktninger. Avtalen har 64 punkter, og blant dem er at asylmottakene skal differensieres mer.

– De som får opphold skal bo på egne integreringsmottak i påvente av å bli bosatt i en kommune. Der skal de komme raskt i gang med norskopplæring, de skal få kompetanseavklaring og midlertidig arbeidstillatelse, sier Kristin Ørmen Johnsen.

– Asylsøkere som ikke får opphold skal bo i andre mottak og sendes raskt tilbake til hjemlandet.

Kommunestyret i Røyken vedtok torsdag å bosette 60 flyktninger i 2016 og like mange i 2017. Bystyret i Drammen har nettopp vedtatt å ta imot 170 flyktninger neste år. Selv om mange kommuner nå øker antallet betraktelig, er det langt fra nok til å dekke behovet. Likevel vil ikke Stortinget tvinge kommunene til å bosette flyktninger.

– Det blir ikke tvang, men Fylkesmannen får ansvar for å følge opp de kommunene som ikke bosetter så mange. Dette kommer ikke til å gå over. I 2017 kan det komme over 100.000 asylsøkere til Norge, sier Ørmen Johnsen.

Etter en kort luftetur er de tre barna innendørs igjen. De løper rundt i korridorene, svinger innom lekerommet og serverer søte smil til alle forbipasserende. Snart skal de videre til et permanent mottak et annet sted. Så vil tida vise om de får bli i Norge.

Mer fra Dagsavisen