Nyheter

Vil samle helsekrefter i Lier

Med Oslo Cancer Cluster og nye Radiumhospitalet som forbilde skal nabotomta til det kommende sykehuset på Brakerøya lokke elever, studenter, leger og næringsliv.

Bilde 1 av 8

– Hvor mye er egentlig 10 milliarder kroner? Tenk på dette: På dette området skal det brukes 30 millioner i uka fra nå og fram til nytt sykehus står klart, sier Ansgar Gabrielsen. Høyreveteranen som både har vært næringsminister og helseminister har synliggjort milliardbeløp før i flere statsbudsjetter, og loset mandag formiddag politikere og presse gjennom de planene Drammen Helsepark AS skal realisere for eierne Bane Nor Eiendom og Eidos, selskapet Lier og Drammen kommuner begge er deleiere i (se faktaboks).

– Dette blir en danseplass som øvrig næringsliv kan vise seg å bli svært interessert i, skisserte han og fortalte om eksempler på Karolinska i Stockholm og Radiumhospitalet i Oslo, der han har vært prosjektleder for «innovasjonsparken» Oslo Cancer Cluster (OCC) som inneholder alt fra det nasjonale kreftregisteret via private helserelaterte bedrifter, til Ullern VGS. Det er ingen grunn til at ikke nye Drammen sykehus skal få til noe lignende, mente han.

Helsekantine mot frafall

Høgskolen i Sørøst-Norge er invitert inn i planene på linje med Helse Sør-Øst og Vestre Viken, og Buskerud fylkeskommune har allerede stilt seg positive til å planlegge for en videregående skole i tilknytning til helsemiljøet som bygges opp på Brakerøya. Erfaringen fra OCC viser ifølge Gabrielsen at når 8–900 VGS-elever deler kantine med framtredende forskere og helsearbeidere på tvers, øker motivasjonen for å gå videre på skole, særlig innen helse- og omsorgsretninger. Dekan Heidi Kapstad ved Høgskolen i Sørøst-Norge, som sist uke ble Norges største høgskole etter at Høgskolen i Oslo og Akershus fikk universitetsstatus, så Helseparken som en naturlig videreutvikling av arbeidet som allerede skjer i Vitensenteret helse og teknologi.

– Realistisk øvelse og praksis er grunnleggende viktig for oss som utdanner, vi må kjenne og bruke omsorgsteknologien. Pasienter er nå avanserte i sin hjemmebehandling, og våre studenter må kunne alt om dette, sa Kapstad.

– Når storsamfunnet bruker 8–10 milliarder på å bygge sykehus, må vi tenke hva annet kan vi plassere her som vi har nytte av, oppsummerte Gabrielsen.

– Nasjonalromantisk

Sykehusplanene har tverrpolitisk støtte etter at lokaliseringsdebatten ble lagt endelig død med helseminister Bent Høies (H) velsignelse av Brakerøya som Helse Sør-Østs valg.

– Er det noe politikere kan, så er det å slåss for postnumre. Derfor er det så nyttig at Stortinget og helsekomiteen har stlt seg enstemmig bak, sa Gabrielsen, og fra første rad sufflerte Kristin Ørmen Johnsen (H) at den ferske regjeringsplattformen ytterligere skjerper løftet om å satse på helsenæring og innovasjon.

Drammens ordfører var ikke i Børsen under presentasjonen. Det kan ha sammenheng med at det er Lier som både er planmyndighet og en større eier i Eidos AS. Konstituert rådmann Trond Julin sa til Dagsavisen Fremtiden at Drammen er aktiv i det fylkesstyrte samarbeidet om kompetanse i en helseklynge foregår parallelt med eiendomsprosjektet Helseparken. Da hadde Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal talt, og hennes «grønne Lier» var sømløst integrert i Gabrielsens foiler som han selv karakteriserte som «nesten nasjonalromantiske».

Sp: – Mangler røtter

Det lindrer imidlertid ikke Senterpartiets verkende uro for tomtevalg på leirgrunn og sykehusets proporsjon. Reguleringsplanen er ikke vedtatt, noe som gjør det skummelt for folkevalgte å kappes om å legge storstilte planer, innvendte stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp).

– Det største misbruk av folks skattepenger skjer ved folkevalgte som ikke lager solide vedtak og vet hva man skal ha før man bevilger penger, buldret han henvendt til Gabrielsen, og utdypet til Dagsavisen Fremtiden at han tror private næringsaktører vil være langt mindre villige til å satse sine penger, enn det offentlige gjør som eier.

– Gode prosjekter har både røtter og vinger, og felles for dem som bare har vinger er at de ender i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa Lundteigen og viste til at det er kjent at grunnforholdene på Brakerøyatomten krever omfattende skredsikring.

H: – Øk ambisjonen

Hans kollega på Buskerudbenken var helt uenig, og roste prosjektet med en oppfordring om å skru opp ambisjonene flere hakk.

– Vi har den flotteste tomten, og vi har penger. Da må vi tenke enda mer forlengelse av sykehusinnhold, og mer hårete om hva vi kan skape for helsenæringen, sa Kristin Ørmen Johnsen (H). Pårørendesentre og nyskapende løsninger for barne- og ungdomsavdelinger er blitt hjertesaker for henne.

– Det er ingen hindre for at man ikke kan få inn mer næringslivskroner, sa hun.

Mer fra Dagsavisen