Nyheter

Lokalhistorikere vil møte leserne

Byens lokalhistoriske blad Rundtom Drammen er 30 år, og snuser på nye arenaer for å nå bredere ut. Nå går de «live» på biblioteket.

Bilde 1 av 4

– Vi lager dette seminaret i forbindelse med utgivelsene av Rundtom Drammen, og det første, som vi kaller lanseringsseminaret, holdes mandag 19. mars kl. 19 på Drammensbiblioteket. Vi markerer det siste nummeret som nylig kom ut, og tenker oss å gjøre dette ved hver utgivelse framover, utdyper Torkild Alsvik, som har vært redaktør av Rundtom Drammen i femten år.

– Dette er for å synliggjøre oss, for å nå ut til flere og for å skape en dialog med leserne. Fra 2003 har Drammen Historielag sammen med Tangen og Åskollen Historielag hatt ansvaret for utgivelsen av Rundtom Drammen.

Sosiale medier

– Har dere tenkt på å gi ut Rundtom Drammen digitalt?

– Vi har vår egen hjemmeside, rundtomdrammen.no, som for tida er under en oppgradering, men vi kommer nok ikke til å lage en komplett digital utgave av hver utgivelse. Noe vi imidlertid har skjønt, og som tvinger seg fram, er at vi må ut på Facebook–og vi jobber med saken, informerer Alsvik.

Det jobbes også med et løssagssystem fra redaksjonens side.

– Ingen bokhandlere i byen vil selge oss, vi er visstnok for små til det, men det går an å kjøpe enkeltvise eksemplarer via vår redaksjon, informerer Nancy Sætrang, som styrer administrasjonen og alt det praktiske.

– Hva med yngre målgrupper?

– Historieinteressen pleier å våkne når man blir skikkelig voksen, kanskje i 50-års alderen, så målgruppen vår er deretter, det er realistisk, redegjør Liv Evju, som selv fikk et abonnement på Rundtom Drammen av sin mor for mange år siden. Den gangen bodde drammenser Evju i Oslo, men har siden vendt nesa hjem til barndomsbyen. Torkild Alsvik er også drammenser, og vendte tilbake til fødebyen etter opphold utenbys.

– Det er bare jeg som er utlending, ler Nancy Sætrang–hun er opprinnelig fra England.

Tar vare på røttene

– Vi har ikke noe eget bymuseum, Drammens museum har mer og mer blitt et kultur- og kunstmuseum, så det er viktig å ta vare på røttene våre, på lokalhistorien. Drammen har alltid vært en innflytterby, og derfor er det ekstra viktig å holde på vår lokalhistorie, påpeker Liv Evju, som er artikkelforfatter til hver utgivelse av Rundtom Drammen. Redaksjonen har flere faste skribenter, og Drammen Byarkiv har fått en fast spalte i hver utgivelse. Redaktør Alsvik er også flittig bak tastaturet.

– Som tidligere formidler ved Drammens museum er jeg fremdeles glad i å fortelle, og skriver gjerne en del selv. Vi får dessuten bruke Drammens Museums store bildearkiv, og det betyr veldig mye for oss, forteller Alsvik.

Friluftsmuseet på Spiralen har vært en het potet de siste årene, og er tema for det nye nummeret av Rundtom Drammen som seminaret skal ta for seg. De tre engasjerte dugnadsarbeiderne gleder seg til seminarer og utgivelser framover. Og ikke minst; de håper drammenserne finner veien til biblioteket i kveld.

Mer fra Dagsavisen