Drammen Høyres gruppeleder Tove paile og leder i Drammen Ap Eivind Knudsen er enige om Buskerudbypakke 2.

Vil kreve bompenger ved Drammens kommunegrenser

Høyre og Arbeiderpartiet i Drammen har blitt enige om ny Buskerudbypakke 2.

Dette har vært en lang, lang, lang vei, og den har tidvis også vært veldig tung, sa Høyres gruppeleder Tove Paule da hun tirsdag formiddag la frem Buskerudbypakke 2 som Høyre og Ap i Drammen nå har blitt enige om.

Paule og leder i Drammen Ap Eivind Knudsen presenterte pakka som de to partiene er blitt enige om på en pressekonferanse på rådhuset sammen. De to partiene har samlet et stort flertall i bystyret, og dermed kan de være sikre på at det er denne pakka som går gjennom når saken behandles i bystyret tirsdag kveld. Pakka de har blitt enige om, er tiltakspakke 4, med noen modifikasjoner. Dette er den klart dyreste av de fire alternative tiltakspakkene som buskerudbysekretarietet har foreslått. Den samlede prislappen er på 14,3 milliarder, men de to partiene er blitt enige om noen små justeringer som etter planen skal gjøre det litt billigere.

Les også: – Det her er et slag i trynet på Nedre Eiker og Svelvik

Hadde hastverk

Høyres gruppeleder understreket at det hastet å bli enige om en bypakke nå, ettersom Buskerudbyen er det eneste av ni byområder i Norge som skal få penger som en del av byvekstavtaler som ikke har fattet vedtak om bompengefinansiering. Staten stiller krav om bompengefinansiering til byområder som skal få samferdselsmidler gjennom byvekstavtaler.

Vi opplever at vi sammen har kommet fram til en god pakke, sier Drammen Ap-leder og fungerende varaordfører Eivind Knudsen til Dagsavisen Fremtiden.

Hva har vært vanskeligst å komme til enighet om?

Bomsnittet har vært det mest utfordrende, konstaterer han.

Det skal etter planen nå ligge ved dagens kommunegrenser, slik at de som har kjempet mot bompenger innfor Drammens kommunegrenser til en viss grad får det som de vil.

Les også: Slakter ny bypakke

Holdt andre partier utenfor

Både Høyre og Ap holdt sine samarbeidspartnere unna forhandlingene mellom de to partiene. Det begrunner Tove Paule slik:

– Det tok vi opp i gruppen og vi ble enige om at Høyre og Ap kunne vise at vi ville stå sammen.

Gruppeleder i Venstre, Eidi-Ann Hansen, var til stede på pressekonferansen. Hun er ikke særlig imponert over Paules begrunnelse for å holde samarbeidspartnerne utenfor. 

Jeg synes det er synd at de valgte å gjøre det på denne måten. Det forundrer meg, sier hun, og understreker at hun ikke fikk informasjon om de to partienes forhandlinger i forkant.

MDG har utarbeidet et eget forslag til Buskerudbypakke 2, som de har fått med seg Venstre , SV og Drammen Byliste på. Dette er et forslag de mener vil bli betraktelig grønnere enn Høyres og Aps forslag, men Høyre og Ap har uansett et stort flertall i bystyret og kan dermed være sikre på å få det som de vil.

Her er det partiene er blitt enige om:

  1. De to partiene går for tiltakspakke 4, som er det dyreste av de fire forslagene sekretariatet i Buskerudbyen har lagt fram, men med følgende endringer:
  2. Partiene har tatt ut veiprosjektet Fylkesvei 319 fra Solumstrand til Rundtom, som ellers ville kostet 560 millioner.
  3. Billetter på buss skal være billigere enn passering av bomsnittene i rushtiden klokken 7-9  og klokken 15-17. Prisen på månedskort hos Brakar settes ned til 600,- i sone 1 og 800,- i sone 2.
  4. Partiene skriver at bomløsning ved de nåværende kommunegrensene er ønskelig, men ber om at eventuelt nye bynære bomløsninger utredes videre med tanke på at alle bydeles skal behandles likt.
  5. Man skal ikke begynne å kreve inn bompenger før man starter veibygging. Partienes primære ønsker er Fylkesvei 36 tilfartsveg vest del 1 og Fylkesvei 319, ny Svelvikvei i ny trasé.

Les også: Går for dobbel bomring i Drammen