Nyheter

– Vil heller jakte saker enn kunder

På konferanse i Bergen sanker den tidligere korrupsjonsjegeren og politimannen Knut Erik Friis alt som er av inspirasjon og knips og triks for å lage fortellinger til sitt nye magasin.

Knut Erik Friis (48) har erfaring som etterforsker i Kripos og korrupsjonsjeger i PwC. Nå starter han opp det lokalt forankrede nyhetsmagasinet dipr.no, sammen med sin tidligere redaktørkollega i Drammens Tidende Karianne Braathen.

Du er i Bergen nå på Fortellingens kraft-konferansen. Er det for å hente inspirasjon til nyhetsmagasinet du er med på å starte opp?

– Ja, nå sanker vi alt som er av inspirasjon og knips og triks for å lage fortellinger. Det er en kjempegod konferanse om historiefortelling.

Hvorfor har du valgt å starte opp dipr.no sammen med din tidligere DT-kollega Karianne Braathen?

– Det er det vi har mest lyst til. Jeg kom utenfra til journalistikken i 2017. Jeg hadde jobbet i 20 år med å holde ting unna media, og hadde lyst til å jobbe med å få ting ut i media og å lære meg noe nytt med historiefortelling. Det er utrolig spennende det vi nå skal gjøre. Jeg er ikke noen risikosøkende person. Jeg har ganske stor risikoaversjon, og det betyr at jeg har veldig stor tro på dette.

Hva ønsker dere å oppnå med dette nyhetsmagasinet?

– Grunnverdien i lokaljournalistikken må være at du ønsker noe bra for byen. At du bidrar til næringslivsvekst og byutvikling. Drammen går nå inn i en veldig stor omstillingsfase og det er dramatiske valg man tar nå framover. Jeg gleder meg til at dipr kan bidra med kunnskap i de prosessene.

Hva er slow journalism?

– Verden i dag har utviklet seg slik at man hele tida følger med på hva som har skjedd det siste minuttet. Push-varsler med nyheter dukker hele tida opp på telefonen. Man snakker om fear of missing out, men det som nå står fram nå er joy of missing out. Uten det konstante nyhetsjaget skal du med denne typen journalistikk kunne fordype deg i ting som du er interessert i på tidspunkt som passer for deg.

Du har bakgrunn som korrupsjonsjeger fra PwC. Hva var årsaken til at du valgte å søke deg over til journalistikken?

– Jeg har drevet med flere ulike ting. Jeg drev med etterretning og etterforskning for Kripos og jeg har drevet med etterforskning for PwC. Metodene man bruker i journalistikken er mye av det samme som jeg brukte i disse jobbene. Men jeg vil heller jakte saker enn å jakte kunder nå. Jeg var partner i PwC, men det som trigger meg nå er sakene.

Du var partner – det betyr vel at du har sagt fra deg en ganske stor inntekt ved å begynne med dette?

– Haha, ja. Lønnskurven min er på vei faretruende nedover. Jeg fikk omtrent en tredjedel av lønna jeg hadde da jeg gikk over til DT, og akkurat nå er jeg nede på null.

Det er ikke pengene som driver deg, med andre ord?

– Nei, det er ikke det, men jeg tror vi vil få et godt forretningsmessig grunnlag for det vi gjør.

Du har ikke bakgrunn som journalist. Hvordan har det vært å kaste seg inn i et nytt fagfelt?

– Det er både utfordrende, lærerikt og frustrerende. Heldigvis traff jeg Karianne. Vi jobber godt sammen og har ulike sider som utfyller hverandre.

Hvordan og når kom du og Karianne Braathen fram til at dere ville starte opp dette magasinet?

– Karianne sluttet i februar og jeg i mars, og etter det satte vi oss sammen på biblioteket og brukte noen dager på å konseptualisere dette. Tida ut mai brukte vi på å finne ut om dette var noe vi ville realisere, og vi kom fram til at dette gjør vi.

Hvilke saksområder ser du for deg å dekke?

– Jeg kommer til å jobbe på alle tre fokusområdene våre: næringsliv, byutvikling og samfunn. Jeg er ikke drammenser, så kanskje Karianne gjør litt mer på byutvikling.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da jeg studerte, leste jeg Kahnemann og Tversky som har skrevet mye sammen om hvor dårlige mennesker er til å behandle informasjon og om feilene vi gjør i informasjonsbehandling. Den har vært førende i hva jeg har gjort både i politiet og i PwC, og den har jeg nilest nå igjen for å forberede meg på hva jeg vil gjøre til høsten.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg lærer noe nytt og får til noe. Familien, barna og hverdagen.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har gjort massevis av feil og kommer til å gjøre flere, og vil forhåpentligvis lære av dem.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Har vel ikke noen annen mulighet enn Karianne Braathen. Vi har bare tida og veien fram til lansering i august, så jeg har ikke tid til andre.

Mer fra Dagsavisen