Drammen

Vil ha sykehus ved Fjordbyen

DRAMMEN: Paal Werpen mener det må være en glitrende idé å bygge nytt sykehus, og ny togstasjon, på Brakerøya - ved inngangen til Fjordbyen.

- Ja, for Brakerøya utmerker seg mer og mer. Spesielt etter at Fjordbyen på Lierstranda fikk grønt lys, for rett ved siden av ligger jo Brakerøya. Her er det svære områder ut mot havna, og bygningsmassen består stort sett av gamle, nedslitte og dårlig vedlikeholdte industri- og næringsbygg. Tidligere var dette et veldig travelt område, med mye industriaktivitet. Den største var National Industri (grunnlagt 1917) - som nå er en del av ABB, men i dag er det nok bare servicefunksjoner igjen her. Det er også flere tomme lokaler. Så vidt meg bekjent er det ingen av de bedriftene som holder til på Brakerøya i dag, som er absolutt avhengige av denne beliggenheten, påpeker Werpen, som mener de aktuelle bedriftene burde kunne flyttes til ledige bygg og områder på Strømsø-siden; for eksempel på Tangen og Gamle Slippen.

Hobbylobbyisten

Paal Werpen har lenge vært opptatt av sykehussaken i Drammen. Da det så ut til at det nye sykehuset skulle bygges på dagens sykehustomt, startet han, på eget initiativ, en underskriftskampanje for å forhindre at sykehuset skulle ende midt i byen.

Men han er verken politiker eller ansatt innen helsetjenesten. Werpen er rett og slett en engasjert drammenser, som har fulgt den tilsynelatende evigvarende sykehusdebatten i Drammen kommune svært nøye. Werpen jobber til daglig som markedssjef i SG Finans, men har viet mye fritid til sykehussaken. Og mer skal det bli. Denne gangen handler det om hvor det er mest hensiktsmessig å bygge sykehuset.

Les også: Drammen + Lier = sant

Inkludert fjordutsikt

Det var først da en kunde tipset ham om hvilke muligheter det egentlig er på Brakerøya, at Werpen landet på dette alternativet. For tidligere mente han at Sundland måtte være mest velegnet. Da han så kom over forslagene utarbeidet av fire studenter ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo, til hvordan man kunne samlokalisere ny togstasjon, sykehusbygg og mer til - i forbindelse med den planlagte Fjordbyen, ble han virkelig overbevist.

- Disse illustrasjonene for mulige trafikale og bygningsmessige løsninger ble laget som en elevoppgave i 2011. Nå som Fjordbyen faktisk ser ut til å bli en realitet, gjør det planene enda mer aktuelle. Studentene så for seg en plassering i starten av Lierstranda, men det lar seg lett forflytte over på Brakerøy-siden. Her får man fjordutsikt, god plass til framtidige utvidelser og boligområder til ansatte i umiddelbar nærhet. På Sundland ville sykehuset blitt inneklemt mellom boliger og storsenter, og det ville blitt svært kostbart med tanke på veiløsninger og kollektivtrafikk. Dessuten er Brakerøya langt mer tilgjengelig for tilreisende fra Asker og Bærum-siden, sier Werpen.

Han har sendt informasjon om prosjektet til ledende politikere både nasjonalt og lokalt, og håper som de fleste andre i området at man snart kan enes om hvor sykehuset skal bygges.

- For det er på tide å begynne å tenke innhold. Det er viktig å ta vare på kompetansen og ekspertisen fra Drammen sykehus, men samtidig huske på at enheter som dette ikke bør bli for store heller. Såpass burde vi ha lært fra Ahus-satsingen, mener Paal Werpen.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen