– Vil gjerne skrike litt til Trump

NAVN I NYHETENE: Trine Nilsen (47)

Hun er gründeren bak den nye bøyle- og hårbåndtrenden, og Finansavisen skrev nylig at hennes firma Noma ville bikke 10 millioner i omsetning i år.

Sist Dagsavisen Fremtiden  snakket med deg hadde du nylig sendt bunadshårspenner til Mette Marit – vanker det bøyle på noen i kongefamilien i år?

– Det skal du ikke se helt bort ifra, men jeg kan dessverre ikke si noe mer om dette foreløpig.

Her forleden ble ditt gründertalent hyllet i Finansavisen. Hvordan får du det til?

– Det er mange ting, men først og fremst hardt arbeid, og det er slett ikke så luksuriøst som det kanskje kan virke. Jeg reiser selv til India og Korea for å finne samarbeidspartnere og nye produkter – og da går det i jobbing fra morgen til kveld. Det er viktig å gjøre produktene mest mulig synlige i moteblader, på TV, i sosiale medier – og ikke minst på kjente folk og trendsettere. Nylig var det bilder og en kort omtale om oss i motebladet «Tatler» – og en av bøylene våre var nylig å se på nydelige Helene Bøksle. Jeg sender produkter til så vel TV-personligheter som modeller og bloggere – og håper de vil bli avbildet og sett med dette på seg. Nå begynner jo stadig flere å lage bøyler, men ikke alle har det fortrinnet at de har frisørbakgrunn. Selv har jeg jobbet som frisør i rundt 30 år. (Ja, jeg begynte faktisk å feie i en salong som 13-åring.) Også har jeg et godt nettverk innen motebransjen, siden jeg jobbet litt som modell tidligere. Det var ikke sånn at jeg levde av det, men jeg gikk for eksempel på catwalken under moteuka i 12 år. Det er bare de to siste årene jeg har kunnet drive Noma på fulltid. Nå er det veldig moro å treffe så godt med disse hårbåndene og bøylene. Men man må hele tida å komme opp med noe nytt, for i denne bransjen plukkes gode ideer fort opp av andre. Vi går imidlertid for kvalitet og eksklusivitet – og ønsker ikke at du skal finne våre produkter overalt. I stedet har vi bygget opp en god kundegruppe på rundt 400 utsalgssteder, som er nesten en dobling siden fjoråret.

Hvordan klarer du å finne på ting som hårklyper i sølv som matcher bunadssølvet, silkeskjerf med kunsttrykk og nå disse hårbåndene med vaier inni?

– Hodet mitt jobber hele tida – når som helst og hvor som helst. Jeg ser blant annet de store motevisningene på nett, leser moteblader – og får ideer til ting jeg selv vil like. Så fyller vi på med flere varianter, kvaliteter og farger.

Kan du si litt om kommende produkter?

– På siste India-tur fant jeg en ny, god kontakt i Kasjmir, som lagde nydelige skjerf i kasjmirull. Det har jeg egentlig lett etter i mange år, og selv om hans produkter var litt dyrere – så var skjerfene helt perfekte. Han viste meg bilder av hvordan hele familien, inkludert bestefar, deltok i produksjonen – og farget og broderte på skjerfene for hånd. Første forsendelse med skjerf kommer snart for salg. Det blir spennende å se hvordan mottakelsen blir. For øvrig leter jeg etter et nytt Ypsilon-bilde som jeg kan få lov til å bruke som motiv på silkeskjerfene våre. Kanskje noen der ute sitter på noe fint?

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «The Secret» var viktig for meg – men nå sist var det Ryddeboka til Synnøve Skarbø. Den er super, for man blir litt ryddigere i hodet også – når det er ryddig i boder og skap.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å finne på ting sammen med barna - og å være sammen med gode venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Mamma. Hun har alltid vært en sterk og flott kvinne, som har blitt stående selv når det har stormet som verst.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser sjokolade, hvilket betyr at jeg skeier ut litt hver dag. Siden man faktisk blir glad av sjokolade tror jeg ikke det er så dumt.

Hva liker du minst ved deg selv?

– Jeg har sagt i tre år nå at jeg skal begynne å trene igjen, men gjør det jo aldri. Kanskje jeg klarer det nå – når dette står svart på hvitt i avisen?

Er det noe du angrer på?

– Nei, vet du hva? Det er det egentlig ikke. Jeg er tro mot meg selv – og bryr meg ikke om hvorvidt andre ikke er enige med meg i alt og ett.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg tror jeg må si Donald Trump jeg, så jeg kunne få sagt til ham hvor stor idiot han er. Det føles helt uvirkelig at en som ham har blitt valgt til president. Det er så ille. Ja, jeg skulle gjerne hatt litt tid med Trump – for jeg skulle så gjerne ha skreket litt til ham.