Drammen

Vil fortsette som før

DRAMMEN: I forslaget til nytt planprogram for Gulskogen senter tilpasses reglene det eksisterende bygget, og alle restriksjoner for detaljhandelen oppheves.

- Ja, vi ønsker at reguleringsbestemmelsene skal revideres slik at dagens kjøpesenter kan bestå, med den butikkmiksen vi nå har. Dette betyr bare detaljhandel, slik som i dag. Det vil si en blanding av detaljhandel og arealkrevende detaljhandel. Derimot kommer vi ikke til å ønske å bygge ut ytterligere areal for plasskrevende varer, selv om det gis rom for dette i dagens reguleringsplan, presiserer utviklingsdirektør Henrik Larsen i Steen & Strøm.

Bygde for stort

Da bystyret i Drammen i 2005 vedtok reguleringsbestemmelsene for Gulskogen senter, var hensikten å beskytte sentrumshandelen mot konkurransen fra nok et kjøpesenter utenfor bykjernen. Maksimum 42.800 kvadratmeter kunne brukes til detaljhandel, hvorav omtrent 15.000 kvadrat var forbeholdt arealkrevende varer. Men Steen & Strøm bygde ut for mye, og kommunen kom fram til at senteret totalt var mer enn 7.830 kvadratmeter for stort, og cirka 15.700 kvadratmeter for mye ble brukt til detaljhandel.

Dermed krevde først kommunen og deretter Fylkesmannen at den ulovlige bruken av senteret skulle opphøre. Fylkesmannen åpnet samtidig for at senteret kunne søke om å få revidert reguleringsplanen. Siden er fristen for opphør av bruk stadig blitt forlenget, mens senterets folk har arbeidet med nytt planprogram.

Nå foreligger senterets forslag, og i forkant av formannskapsmøtet i Drammen kommune 11. februar sier rådmannens saksinnstilling at planprogrammet bør legges til offentlig ettersyn.

Krever samme behandling

Stein Kortvedt, fra handelsstanden i Drammen sentrum, mener forslaget fra Gulskogen senter beviser at de er tomme for argumenter.

- Ja, de innser tydeligvis at de ikke har mer å gå på, etter å ha tapt mot både kommune, fylke og departement, og dermed vil de heller få endret på reglene. Dette siste er det merkeligste ved denne saken. Her bryter en stor senterkjede med reguleringsplanen, men får holde på i mange år uten at noen bryr seg. Når det til slutt slås fast at de har begått store overtramp mot reguleringsbestemmelsene, får det ingen konsekvenser for dem. I stedet får de muligheten til å søke om å få endret på reglene. Det er unektelig ganske spesielt, er det ikke, undrer Kortvedt.

Han påpeker at butikkinnehaverne i sentrum ikke bare kan stå og se på at Gulskogen senter får en «godtepose» som dette.

- Om politikerne vil tillate dette, må vi kunne kreve en ny reguleringsplan for sentrum også. Jeg tror ikke på noen måte at det er for sent å redde sentrumshandelen, men det vil kreve bedre tilgjengelighet og like gode vilkår som de har på Gulskogen kjøpesenter.

- Dette er en vanskelig sak, men samtidig en god anledning til å sette fokus på utfordringene i Drammen sentrum, mener Aps Masud Gharahkhani.

Ønsker bredt samarbeid

Han synes det sier sitt om forholdene i sentrum når folk på lørdagshandel heller tilbringer en time i bilkø foran Gulskogen senter enn å handle i sentrum. Han vil ha dialog mellom sentrumsbutikkene og senterbutikkene.

- Jeg tror eneste løsning er at butikkinnehaverne går inn for å komplettere hverandre og til sammen vise fram et mangfoldig utvalg i Drammen. Med kommunen på laget kunne vi også fått spleiset på noen timer gratis parkering i sentrum lørdager. Det er viktig at hele Drammens handelsstand viser felles front i konkurranse med handelsdestinasjoner som Sandvika, Liertoppen og etter hvert Buskerud Handelspark, sier Gharahkhani.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen