Drammen

Vil bli proffere i pressen

DRAMMEN: En helt ny sjef som skal ta seg av journalistspørsmål skal styrke kommunens kommunikasjon. - At én får ansvar for å snakke, må ikke få andre ledere til å tie, advarer presseleder.

Etter en høst med flere kritiske artikkelserier i både Drammens Tidende og Dagsavisen Fremtiden om politiske prosesser på bakrommet og manglende innsyn, søker Drammen kommune nå etter en pressesjef.

- En mer digital hverdag krever hurtighet og kort responstid, derfor oppretter vi en stilling som skal håndtere henvendelser fra media, framskaffe relevant informasjon og fungere som rådgiver for administrativ og politisk ledelse, utdyper HR- og utviklingsdirektør Kirsti Aas Olsen.

I går ble hun selv kurset i offentlighetsloven av politisk journalist Ragnhild Ask Connell, et kurs både Bystyret og kommunens 400 rådgivere og mellomledere har fått tilbud om.

Knutsen-Øy til side

I desember vedtok Kontrollutvalget i Drammen å granske ordfører Tore Oppdal Hansens bruk av First House-konsulenter i sykehussaken, og kommunens avtale med Ticon om Marienlyst-utbygging. Men Aas Olsen avviser at dette ligger bak utlysningen.

- Behovet har vi sett over lengre tid, så det har ingen spesiell sammenheng med de sakene. Men vi ser at en stor del av ledelsens hverdag er informasjonshåndtering, og her trenger vi mer rådgivning, sier hun.

Så snart en kandidat er på plass, går kommunens informasjonssjef Dag Knutsen-Øy over i en annen nyopprettet stilling, som spesialrådgiver. Han vil fortsette å gjøre en del av oppgavene han gjør i dag, men la pressesjefen ha den fremste kontakten med pressen. Han understreker at skiftet skjer frivillig.

- Det har vært en god dialog mellom meg og min arbeidsleder, og vi er enige om dette, sier han.

Verken han eller HR-direktøren ser den nye stillingen som en erkjennelse av at kommunen har vært for dårlige på å håndtere informasjon til innbyggerne.

- Det vil jeg ikke kommentere. Jeg synes dette ville vært en god ordning uansett, sier Knutsen-Øy.

- Ledelsen har rådgivere på områder som HR og økonomi, og nå styrker vi rådgivningen innenfor mediehåndtering, sier Aas Olsen.

Også ordfører Tore Opdal Hansen er positiv til den nye stillingen, og sier servicenivået for forespørsler fra pressen nå vil bli bedre.

- Du er blitt kritisert for manglende åpenhet i flere saker. Har du savnet en god rådgiver?

- Dette er i første rekke en administrativ stilling. Pressen er en viktig informasjonskanal ut til drammenssamfunnet, som styrkes ved at en medarbeider får som hovedoppgave å betjene den, sier han.

24/7

I utlysningsteksten forteller Drammen kommune at stillingen vil kreve stor arbeidskapasitet og fleksibilitet hva gjelder arbeidstid. Som Dags­avisen Fremtiden skrev lørdag, viser en undersøkelse om reell ytringsfrihet for offentlig ansatte mellomledere Norsk redaktørforening har lagt fram at over 50 prosent av de spurte vegret seg for å delta i den offentlige debatten. Oslo kommune har innført en «Vær åpen»-plakat for å bøte på problemet. Likevel opplever journalister at det nærmest er umulig å få ansatte i tale, uten at det må gå gjennom en kommunikasjonsmedarbeider eller en leder høyere opp. Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum er positiv til at Drammen kommune nå bevisstgjør sine ansatte, men advarer mot å la færre svare på direkte henvendelser.

I utakt

- Jeg mener det er en uting hvis profesjonalisering av informasjonshåndtering skal føre til at stadig færre får lov til å uttale seg. Det er betenkelig i et ytringsfrihetsperspektiv. Men det er også helt i utakt med den samtida vi lever i, der alle har en konto i et eller annet sosialt medium. Det er en selvfølge at folk skal få diskutere jobben sin uten at det sees som en trussel. Jeg forstå behovet for å ha en tydelighet i hvem som uttaler seg på vegne av en organisasjon, men at det skal føre til at andre ikke sier noe, er en kortslutning.

Da hun leste utlysningen i går morges valgte hun å tolke det som en god nyhet.

- Men bakteppet her er noe spesielt, det må man kunne si, legger hun til.

- Har du et råd til de som skal ansette kommunens nye pressesjef?

- Pass på å ansette en god rådgiver som vet hvorfor offentlig innsyn og åpenhet er viktig. Og at god strategi ikke er å omgå dette! Men akkurat det har kanskje Drammen kommune nå lært, sier Kjersti Løken Stavrum.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen