Silje Sjursen Skiphamn. FOTO: MIMSY MØLLER

Vil bidra til endring

NAVN I NYHETENE: Silje Sjursen Skiphamn (36) er journalist og har gått fra DT til Dagsavisen Fremtiden.

Hva ser du mest fram til i din nye jobb i Dagsavisen Fremtiden?

- Jeg ser fram til å ha fullt fokus på journalistikk igjen. Gjennom mitt verv som nestleder i redaksjonsklubben i Drammens Tidende, har jeg vært mye involvert i nedskjæringene der. Det har tatt masse tid bort fra det som er gøy med å være journalist - nemlig å lage saker.

Hvorfor søkte du jobben?

- Jeg hadde vært i Drammens Tidende i over fire år og hadde lyst til å gjøre noe nytt. Jeg leste Dagsavisen fast i mange år mens jeg bodde i Oslo og vet at det er en avis som passer ypperlig for meg.

Hva tror du blir den største utfordringen for avisene og for journalistene framover?

- Knappe ressurser. God journalistikk koster penger, men det blir stadig vanskeligere å tjene penger på journalistikken. Dermed blir det færre journalister, som får dårligere tid til å gå makta etter i sømmene. Dette er en trussel mot det norske demokratiet!

Hvorfor ble du journalist?

- For å avsløre maktmisbruk og urett i samfunnet. Som journalist har vi en unik mulighet til å løfte saker fram i lyset og bidra til endring.

Kan du nevne noe av det som har gjort som har gjort sterkest inntrykk på deg i din jobb?

- Jeg har snakket med foreldre som har mistet barna sine, mennesker som har truet med å ta livet sitt og tvangsinnlagte pasienter som vil ha hjelp til å komme ut. Langt fra alle samtaler fører til saker i avisa, men jeg liker å ha et yrke hvor jeg kommer i kontakt med mennesker jeg ellers aldri ville kommet i kontakt med.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Forskningsmetode i sosiologi og statsvitenskap» av Ottar Hellevik. Den fikk meg til å forstå at det ikke var statsviter jeg skulle bli, men journalist.

Hva gjør deg lykkelig?

- På jobben blir jeg lykkelig når jeg får tak i informasjon som den som sitter på informasjonen ikke vil at jeg skal ha. Hjemme blir jeg lykkelig av å være sammen med mann, barn og hund.

Hvem er din barndomshelt?

- Pippi Langstrømpe. Hun bør være et forbilde for alle jenter istedenfor passive prinsesser som sitter og venter på å bli reddet av en prins.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg er ekstremt rotete, og at jeg nesten aldri klarer å koble ut jobben helt.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Kjøper meg et par griselekre støvletter jeg egentlig ikke har råd til.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

- Mange ting, men som journalist kan man ikke flagge meningene sine på den måten. Hvis noen arrangerer et demonstrasjonstog mot raseringen av norske lokalaviser, lover jeg imidlertid å stille.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke tok et semester eller to i utlandet mens jeg studerte.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- Simone de Beauvoir. Da skulle jeg spurt om hun virkelig ikke tror at biologi har noe som helst med danningen av kjønn å gjøre.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no