Annonse

Vil bekjempe ekstremisme

– For min del, og mange andre, har nok det som skjedde gitt en ekstra gnist til å fortsette det politiske arbeidet.

Annonse
Lokale nyheter

Hvem: Bendik Thun

Hva: Leder i Buskerud AUF. Oppvokst i Drammen, men bor i Oslo og studerer samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Hvorfor: Har i helgen markert at det var seks år siden angrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

 

 

Hvordan markerer dere 22. juli i Drammen?

– I fjor var vi en gjeng som spaserte over Ypsilon og la ned en krans, pratet og var sammen. Angrepet gikk jo hardt utover AUF i Buskerud, og selv om en del nå har gått videre til Arbeiderpartiet eller flyttet til andre steder, er det naturlig nok en viktig dag for oss å markere i AUF uansett.

Hvordan har dagen påvirket ditt politiske engasjement?

– Jeg var faktisk medlem i Sosialistisk Ungdom da angrepet skjedde, men fant heldigvis riktig parti et par år senere. For min del, og mange andre, har nok det som skjedde gitt en ekstra gnist til å fortsette det politiske arbeidet. Når man ser hvor alvorlige konsekvenser de holdningene vi kjemper imot, kan få, viser det hvor viktig det er at vi fortsetter. Jeg tror dessuten mange har fått bekjempelse av ekstremisme som sin hjertesak. Ekstremisme oppstår ved utenforskap, og når de sosiale skillene øker, gror også ekstremisme fram. Det er en av de politiske sakene jeg brenner aller mest for. Vi må kjempe for at ingen havner utenfor fellesskapet, og at alle finner sin arena i samfunnet.

Hva syns du om debatten som har vært, og hva er den viktigste lærdommen man kan ta med seg?

– Jeg reagerer når det som skjedde blir redusert til en enkelthendelse, som en naturkatastrofe. Man må ikke skyve under teppet at dette faktisk var et politisk angrep. Gjerningsmannen ville angripe en ideologi. Og han er ikke alene om å ha de synspunktene. Det finnes folk i Norge som er enig med ham, og det må vi ikke glemme. Det er mange i Europa som har fått sine liv snudd på hodet de siste årene, blant annet på grunn av finanskrise. Det at høyreekstreme finner noen å klandre, en felles fiende i de som er født utenfor hjemlandet, er gjennomgående. Det må vi fortsette å bekjempe.

Hvordan ble du politisk aktiv?

– Foreldrene min har reist mye og fortalte mye om hvordan det sto til ute i verden. Så det var først og fremst å få kunnskap om hvordan mange lever under ekstremt dårlige kår, også i Norge. Så har det utviklet seg til et ønske og engasjement om å være med på å gjøre en forskjell. Jeg tror alle har et politisk engasjement, men ikke nødvendigvis er klar over det. Når vi er ute å verver merker vi i hvert fall det, at når folk blir mer bevisste på hvordan politikk påvirker deres hverdag, vekkes også et engasjement.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Stoner» av John Williams. Den får meg opp av senga de dagene jeg helst vil bli under dyna.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med AUF-ere, vi er som en stor og god vennegjeng. Og ha ferie nå sammen med barndomskamerater.

Hvem var din barndomshelt?

– Thor Hushovd. Jeg har brukt ufattelig mange timer foran skjermen under Tour de France.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En blanding av Thor Hushovd og Barack Obama. Eller for eksempel Kim Jong-un. Jeg lurer så fryktelig på hvordan man blir som ham. Hva har skjedd, liksom?

 

Annonse