David Høstaker. FOTO: PRIVAT

Vil avvikle pelsnæringen

David Høstaker (36) er leder for nystartede Miljøpartiet de Grønne (MDG) i Lier. MDG foreslo nylig å avskaffe pelsdyrnæringen i Norge.

Hvorfor behøves Miljøpartiet de Grønne i Lier?

- Alt tyder på at Lier kommer til å vokse enormt i tida framover. Da er det viktigere enn noensinne å rette fokuset på kommunens svært verdifulle matjord og natur som må tas vare på. Lier har blant annet et naturreservat som det legges betydelig press på når Fjordbyen skal bygges. Jeg håper at De Grønne kan være med på å forme Lier ut ifra et verdigrunnlag som setter bærekraft foran kortsiktig profitt.

Dere foreslo 5. november å legge ned pelsdyrnæringen i Norge og å forby import av pelsprodukter. Hvorfor betyr dette mye for De grønne?

- Dyrevelferd står sentralt i vårt verdisyn og pelsoppdrett tar i altfor liten grad hensyn til dyrs behov. Problemet med vanskjøtsel og dyrs lidelser har vært kjent i flere tiår, uten at pelsnæringen selv har ryddet opp i sine rekker.

Tirsdag sendte NRK Brennpunkt en dokumentar, filmet med skjult kamera på en norsk pelsdyrgård, og med det er debatten blusset opp igjen. Opplever dere økt støtte for deres syn på dyr og dyrevern?

- Det blir heldigvis mer oppmerksomhet rettet mot dette når en slik dokumentar vises på statskanalen. De aller fleste er nok enige om at forholdene som blir vist her er uakseptable og at det ikke kan fortsette slik. Ønsket om å avvikle pelsdyrnæringen er vi heldigvis ikke alene om, heller ikke på Stortinget, men det har manglet vilje til å sette punktum. Her handler det om å være kompromissløs med en bransje som ikke tåler dagens lys - der håper jeg De Grønne får støtte.

Både blant folk flest, og i de fleste politiske partier, er det nå stor motstand mot pelsdyrbransjen. Hvordan kan det fortsatt eksistere i et land som Norge, når bare Senterpartiet er for fortsatt drift?

- Jeg vet ikke, men kanskje det skyldes at det er vanskelig å tro at det er så ille som det er? Mulig det kan henges på «late som om det ikke skjer-knaggen». Det er ufattelig at vi klarer å snu oss vekk. De fleste av oss er godt vant med å skjermes fra å se hva som foregår bak lukkede dører, i for eksempel moderne kjøttindustri. Når det er sagt, tror jeg pelsindustrien om ikke lenge er historie. En trist en sådan.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Naomi Kleins «No Logo» var en vekker for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Veldig mye. Å være frisk, å lære, å ha mennesker som jeg er glad i rundt meg, å bli satt pris på, mennesker som forstår hverandre og selvfølgelig; å være ute i naturen.

Hvem var din barndomshelt?

- Michael Jackson, uten tvil.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er en person som lett bekymrer meg for mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Pass.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg har demonstrert mot flere ting, blant annet pelsdyrnæringen. Men det er også mye verdt å demonstrere til støtte for, for eksempel homofiles rettigheter.

Er det noe du angrer på?

- Heldigvis ikke i særlig grad.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Gjerne en person med en gitar på ryggen og en OK sangstemme.