Kate Solberg mener nordmenn flest burde ha mer enn nok tid til å handle ellers i uka, og ser ingen grunn til å åpne butikken «Hos Kate» på søndag. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Vil aldri holde søndagsåpent

UENIGHET: Næringslivsforeningen ser inntjenings­potensialet, men for enkeltbutikkene kan søndagsåpent komme til å koste mer enn det smaker.

- Dette synes jeg er trist for alle butikkansatte, og dessuten helt unødvendig. Folk får ikke mer penger til shopping selv om butikken holder åpent på søndag. Det vil bare spre handlingen utover enda flere dager. Jeg tror det er viktig for mange at søndagen får lov til å være søndag, sier Kate Solberg, som eier og driver klesbutikken «Hos Kate» i Schwenckegata i Drammen.

 

Uaktuelt

For henne vil det i hvert fall ikke være aktuelt med en ekstra arbeidsdag hver uke, uansett hva den blåblå regjeringen måtte åpne for. Det samme tror hun gjelder langt de fleste småbutikkene i Drammen.

- Allerede kan vi stort sett handle til langt på kveld hele uka - inkludert lørdag. Man skulle da tro at folk generelt setter pris på en roligere dag, med mer tid til familie, venner, turer og hygge. Det gjør i hvert fall jeg, konstaterer Solberg.

 

Vern om søndag

Hos Handel og Kontor Buskerud er de derimot svært bestemte. Leder Tone Cathrine Hartz påpeker at søndagsåpne butikker vil berøre langt flere enn de butikkansatte, for det er mange yrkesgrupper som må trå til om butikkene skal holde åpent. Dessuten har hun liten sans for at Siv Jensen og Erna Solberg ser ut til å tro at alt kan løses ved å ansette studenter og skoleungdom.

- De ser ut til å tro at alt som skjer i varehandelen kan overlates til urutinerte tenåringer, og har fullstendig glemt at det faktisk jobber en hel del voksne og kompetente mennesker innenfor denne sektoren. Faktisk sysselsetter vi over 370.000 mennesker, og da er det jo trist at landets ledere ser ut til å mene at vi ikke egentlig har noen ordentlig jobb, sier fagforeningsleder Hartz, som oppfordrer alle til å verne om søndag som kollektiv fridag.

Verken ved Gulskogen senter, Buskerud Storsenter/Krokstad senter eller på Magasinet er de klare til å snakke om søndagsåpent eller ei riktig ennå. Daglig leder i Drammen næringslivsforening, Hans-Petter Tonum, tror imidlertid utvidede åpningstider og søndagsåpne butikker vil være uunngåelig - sett i et lengre perspektiv.

 

Uunngåelig

- Det ville tatt lengre tid, men denne utviklingen ville nok kommet uansett - uavhengig av regjering. I vårt forbrukersamfunn lever folk så hektiske liv, at det å kunne handle akkurat når det passer en blir et viktig poeng, uttaler Tonum.

Han ser helt klart at søndagsåpne butikker vil kunne skape problemer for noen og fordeler for andre, men mener likevel det er positivt for næringslivet som sådan.

- Her i området er varehandelen den desidert største bransjen. På grunn av alle de store kjøpesentrene er den faktisk blant de største i landet - og en ekstra åpningsdag gir store muligheter for økt omsetning. Det betyr også flere arbeidsplasser og større konkurranseevne i forhold til søndagsåpne butikker i Sverige - og døgnåpne butikker på internett, fastslår Tonum.

pernille.vestengen@dagsavisen.no