Flere tusen tilskuere møtte opp for å se VM i skiflyging i Vikesund i 2012. I februar neste år blir det verdenscuprenn i skiflyging. Hvis Venstres forslag om fem millioner kroner i årlig driftsstøtte overlever budsjettforhandlingene, kan eierne legge langsiktige planer for drift og vedlikehold. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Vikersund kan få fem mill. i året

STATSBUDSJETTET: Venstre vil gi Vikersundbakken årlig driftstilskudd. – Akkurat det vi trenger, sier daglig leder.

I går la Venstre fram sitt alternative statsbudsjett. Det inneholdt noe overraskende fem millioner i årlig driftsstøtte til Vikersund nasjonalanlegg for skiflyging.

– Jeg har jo kjempet for dette i mange år, men at det skulle komme akkurat nå, hadde jeg ikke trodd, sier Runolv Stegane fornøyd.

Den idrettsinteresserte Venstre-politikeren sitter i kommunestyret i Sigdal og i fylkestinget. Stegane mener staten må ta et større ansvar for driften av nasjonalanlegg.

– Både Frp og Høyre har tidligere vært positive, så jeg vil bli veldig overrasket hvis ikke dette forslaget overlever budsjettforhandlingene, sier han.

– Helt nødvendig

Vikersundbakken eies av Vikersund IF, Modum kommune og Buskerud fylkeskommune. Utvidelser av bakken har staten vært med på å betale, men drift og vedlikehold har stiftelsen selv måttet finansiere.

– Det har vi finansiert helt og holdent gjennom lån og begrensede overskudd vi har hatt etter arrangementer, sier daglig leder i Stiftelsen Vikersund Hoppsenter, Bjørn Espen Hovde.

– Vi har vært heldige siden anlegget har vært såpass nytt at utgiftene har vært på et minimum. De vil nok øke på framover.

Hovde er derfor svært glad for Venstres forslag om fem millioner i årlig driftsstøtte:

– Det er helt nødvendig for at vi skal kunne gjennomføre det vedlikeholdet som er nødvendig for å kunne ha en forsvarlig drift. Får vi ikke driftstilskudd, vil vi komme i en svært vanskelig situasjon, sier han.

Frp fikk ikke gehør

Det skal hvert fall ikke stå på stortingsrepresentant Morten Wold (Frp). Han har i årevis kjempet for driftstilskudd til Vikersundbakken, men forslaget kom ikke gjennom den blåblå regjeringens nåløye.

– Frp har spilt dette forslaget inn til statsråden, men Høyre valgte å ikke ta det med i budsjettforslaget. Årsaken var at embetsverket mener det ikke kan gis penger til drift på den måten, sier Wold.

Han er likevel optimist:

– Jeg beklager at det ikke kom med i vårt budsjettforslag, men mulighetene for Vikersund lever fortsatt.

Også stortingsrepresentant og leder i Buskerud Høyre, Kristin Ørmen Johnsen er positiv:

– Det er finanskomiteen som skal forhandle, men alt som kommer til Buskerud er jo bra, sier hun.

– Samtidig ser jeg utfordringen med at det nå bare er ett nasjonalanlegg som får driftsstøtte, og det er bobbanen på Lillehammer.

silje.skiphamn@dagsavisen.no

 

– Regjeringen er avhengig av oss

– Venstre har mer makt utenfor regjering enn SV hadde innenfor regjer­­ing, mener Rebekka Borsch, leder i Buskerud Venstre.

Hun er svært fornøyd med Venstres forslag til statsbudsjett, som ble lagt fram i går.

– Høydepunktet er klima. Vi skal snu regjeringens profil til å bli klimavennlig og rydde opp i den usosiale politikken til Høyre og Frp ved å satse på utdanning og tiltak mot fattigdom, fastslår Borsch.

Selv er hun stolt over å ha fått gjennomslag for to saker. Videreføring av norsk deltakelse i satellittprogrammet Copernicus vil være viktig for Kongsberg. I tillegg ønsker Venstre å bruke 100 millioner på mangroveskog, som vokser i havet og fanger CO2.

Venstre foreslår også sju millioner kroner til områdesatsing på Fjell i Drammen, og utvidelse av prøveprosjekt med gratis SFO i byer med mange innvandrere.

– Vi vil også gå i gang med planleggingen av dobbeltspor på strekningen Drammen-Hokksund, sier Borsch.

Nå starter budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene (Høyre og Frp) og Venstre og KrF for alvor. Borsch tror det blir krevende, men at Venstre vil få gjennomslag på viktige punkter.

– Regjeringspartiene må ha planlagt med at de skal komme oss i møte. I tillegg trekker Venstre og KrF i samme retning, sier hun.

– Hvordan blir det å forhandle med Frp om klima?

– Frp har undertegnet en samarbeidsavtale med oss. Der står det at vi skal satse på klima og miljø, sier Borsch.

– Venstre har ikke hatt så mye makt på mange år. Regjeringspartiene må ha vår støtte, så vi har et veldig godt utgangspunkt.