– Viken er med på å ødelegge folkestyret

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener avstanden mellom politikere og befolkning vil bli langt større i et nytt storfylke.

– Jeg vil si det så klart at Viken er med på å ødelegge folkestyret, sier den frittalende Sp-politikeren fra Buskerudbenken til Dagsavisen Fremtiden.

Det nye storfylket, som er vedtatt i Stortinget, skal bestå av de tre fylkene Buskerud, Akershus og Østfold. Lundteigen mener det er vanskelig nok for politikerne å være gode ombudsmenn for befolkningen allerede med dagens fylkesgrense.

– De som skal være politiske ledere i Viken har ikke nubbesjanse til å sette seg inn i livssituasjonen til de menneskene de skal være ledere for, basert på hva som er erfaringen i Buskerud, sier Lundteigen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utfordrer Høyre og Frp

I går skrev Fremtiden om at Frp blir stadig mer skeptisk til Viken.

– Det blir et pengesluk av dimensjoner, sa gruppeleder i Buskerud Frp og ny nestleder i Viken Frp Lavrans Kierulf, og fikk kritikk fra Buskerud Høyres gruppeleder Rune Kjølstad.

Lundteigen utfordrer dem begge.

–Når var Rune Kjølstad og Lavrans Kierulf sist i Ådalen, på Hvittingfoss, i Rukkedalen eller på Hovet? De vet ikke hvor stedene er en gang. De glimrer med sitt fravær, og tar ikke opp saker som angår folk innenfor Buskerud, hevder Lundteigen.

Sp-veteranen mener fylkespolitikerne allerede er altfor lite ute blant folk, og tror det blir betraktelig verre med Viken.

– Det er altfor mye man går glipp av når man sitter på såkalt viktige møter. De er altfor lite ute blant folk. Hvordan kommer dette til å bli når det er Akershus, Østfold og Buskerud. De har ikke nubbesjanse til å gjøre en god jobb. Det kommer til å bli bygget opp svære administrasjoner. Kjølstad sier at det blir billigere, men all erfaring tilsier at det skal bli dyrere, tordner Lundteigen.

Han er imidlertid glad for at Frp ser på Viken med større skepsis enn tidligere.

– Frp har nå tydeligvis begynt å tenke litt. De må nå tenke gjennom om det ikke er tid for å snu, sier Lundteigen.

Les også: Vil restarte hele regionreformen

– Overdriver

Lavrans Kierulf mener Lundteigen tar for hardt i når han slår fast at Viken er med på å ødelegge folkestyret.

– Jeg tenker at Per Olaf Lundteigen som vanlig overdriver veldig. Det er åpenbare ting å kritisere med tanke på Viken, men der synes jeg han har gått for langt, sier Kierulf.

– Når var du sist i Ådalen, på Hvittingfoss, i Rukkedalen eller på Hovet?

– Nå husker jeg ikke alle de stedene... Akkurat Rukkedalen er det en stund siden jeg har vært i, men de andre var jeg på i løpet av sommeren. Jeg har hytte på Ustaoset og er godt bereist også i fylkets mindre tettbebygde strøk, svarer Kierulf.

– Men treffer du folk og hører på hva de har å si om sin situasjon i fylket?

– Ja, det er klart. Som politisk nestleder i Viken Frp besøker jeg mange lokallag.

– Men treffer du og får høre meningene til vanlige folk som ikke er politisk aktive?

– Jeg vil påstå det selv.

Rune Kjølstad har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ls også: Mener Viken er en dårlig vits