Drammen

- Vi må tørre å bygge lavt og grønt

DRAMMEN: Skal Drammen følge opp de siste årenes vekst, må byen tørre å regulere områder til småhus som unge familier ønsker seg og har råd til, mener Ap. Sandnes selger tomter til kostpris, for økt mangfold.

Parkeringsplassen på Sundland er badet i sol en kort sykkeltur fra Torget via Papirbredden. Grønt, stort og sentrumsnært, det perfekte bosted for unge familier som vil etablere seg, mener Arbederpartiet. Reguleringsplanen for Sundland etter Godsterminalens exit skal behandles av bystyret etter ferien, og denne gang skal ikke Ap bidra til en leilighetsprofil som fremelsker økonomisk velsituerte over 50 år.

- Sundland er en historisk og strategisk kjempemulighet for Drammen. Nå kan og bør kommunen ta aktivt grep om utforming av boligfloraen, sier Arve Vannebo, nyslått Ap-politiker, men med lang fartstid i områdeutvikling lokalt og regionalt.

Riket han og partileder Masud Gharahkhani nå skuer utover, bør optimalt romme 2.500 boliger, mener han: Med gressflekk og egen inngang kan grunnflaten være mer moderat enn en tradisjonell enebolig og fremdeles lokke til familieliv.

Les også: Åpner for mangfoldet

Vil bo og jobbe sentrumsnært

Så mye er på plass i området allerede: byidentitet, skole og fotballag. Nabobydelen Grønland byr på kunnskapsbedrifter som utdannede folk i etableringsfasen synes er attraktivt, og får man de spennende innflytterne, vil det følge flere slike i kjølvannet, er Vannebos tese. Eksemplene har han fra vellykede vekstbyer som København og Sandnes.

- Utviklingen er at folk vil ha arbeidsplassen nærmere der de bor. Spesielt Sandnes lykkes i å få unge til åslå seg ned, omtrent som Asker og Bærum i glansdagene, sier Vannebo.

- Må tørre å vise politisk mot

I Sandnes har politikerne gått langt i å skreddersy boligområder, ved å selge og bygge billigere enn det fri markedspris tilsier. Tormod Boldvik, styreleder i Norsk Eiendomsmeglerforbund og eiendomsmegler i Krogsveen Drammen, ser en klar verdi av å gi markedskreftene tyggemotstand i byutvikling.

- Det er spennende. Drammen har fortsatt en del arealer som ikke er bygget ut og åpner for valgmuligheter. Da må politikerne tørre å veie hva som tjener byens interesser i årene som kommer, sier Boldvik til Dagsavisen Fremtiden.

Han påpeker at det er reguleringsplanen som fastsetter tomteverdi: Åpner man for seks etasjer, blir den dyrere enn om den er regulert for to etasjer - og da må inntjeningen økes.

- Mener politikerne at Drammen trenger familieboliger sentralt, må polikerne vise mot til å regulere Sundland til lavhusbebyggelse og få en tomtepris deretter. Det er ikke polikernes jobb å dele ut lottogevinster til tomteeiere, sier han.

- Hva slags boliger etterspør folk her nå?

- Vi merker spesielt stort trykk på sentrumsområder som Danvik, familieboliger som gjør at mor og far kan gå til tog eller jobb og rekke barnehage før og etter, sier Boldvik.

Han synes Drammen har fått til mye og bygget riktig i en periode.

- Men det er stereotypt å gjøre det samme en gang til. Jeg ser andre behov nå enn 1.000 nye leiligheter i sentrum. Mange snakker om sentrumsdød, men det er ikke rart man får slapt sentrum dersom de som bor der låser døra og drar til Spania i tre måneder, sier megleren som ikke har tro på hele den såkalte Sandnesmodellen. Å binde moderne familier til en viss botid, tror han er vanskelig.

- Men det er lov å tenke nytt. Pek ut noen områder til rekkehus og noen til 14 etasjersblokker. Noen av mine kunder vil sikkert bli sure for at jeg sier at tomter bør reguleres strammere. Men jeg ønsker et boligmarked der mange kan komme inn. Har man tomtereservene ferdig regulert, kan man også raskt bygge mer når etterspørselen kommer, sier Boldvik.

Lover at veiene kommer

Grønt er gull, men beboerne på Gulskogen har lenge protestert mot en byutvikling i området som ikke setter barnefamiliene først, slik også tidligere planer har tilsagt.

- Vi vil jobbe for at dette fremdeles skal være et familieområde, sier Gharahkani, som møtte Gulskogen vel tirsdag.

- Og dette vil jo nettopp løse et infrastrukturproblem, påpeker Vannebo.

Et vellykket boområde blir en kommersiell motor som også vil trekke penger til ny innfartsvei vest og forbindelse til Øvre Sund og E134 - og omsider ny Konnerudnedføring, mener Ap-politikerne.

katrine.strom@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen