Nyheter

– Vi kan ikke godta at det skal være så skummelt å skille seg ut, ikke i Norge i 2018

Pernille og Abas mener det er sjeldent lite aksept for andre enn heterofile i drammensområdet. Det vil ungdommene gjerne gjøre noe med.

– Jo da, utad kan de sikkert påstå at «selvfølgelig er det helt greit at folk er homofile eller lesbiske», men det er tydelig at dette ikke akkurat stikker så dypt. For alle må liksom passe inn i den samme format, ha de samme klærne og bry seg om de samme tingene. Men presset var mye større på Konnerud enn her på Åssiden altså, forteller Pernille Muggerud (17), som flyttet til faren sin på Åssiden for halvannet år siden.

Selv om hun er kjæreste med en gutt, beskriver hun seg selv som panfil. Ifølge Wikipedia er det: «Å tiltrekkes følelsesmessig og/eller seksuelt av en person uavhengig av vedkommendes biologiske kjønn eller vedkommendes kjønnsidentitet.»

– For meg betyr det rett og slett at et menneskes kjønn eller utseende er fullstendig irrelevant. Det er personligheten og egenskapene som tiltrekker meg, forklarer Muggerud.

Les også: Han har aids, men kaller det kreft (DA+)

Fremmedfrykt

Hun har med seg bestekompis Abas Lunde (19) til møtet med Dagsavisen Fremtiden.

De sitter begge i styret for Skeiv Ungdom Buskerud, og ønsker å blåse nytt liv i organisasjonen som har ligget mer eller mindre brakk i flere år. De mener møteplasser og aktiviteter for skeive unge er et stort savn i hele distriktet, og enda mer for alle dem som ikke bor i grei reiseavstand til Oslo.

– Vi har faktisk i underkant av 100 medlemmer i lokallaget, men det er bare styret som er aktive. Kun lederen har tilgang til medlemslistene, og medlemmene har skriftlig kontrakt på at ikke noe skal gis ut uten samtykke. Vi var en av organisasjonene som støttet 8. mars-toget i år, men de som gikk i toget ville ikke bli tatt bilde av som noe annet enn privatpersoner. Det sier litt om hvor vanskelig de synes det er så stå fram som skeive, mener Muggerud.

Hun forteller at flere derimot gjerne deltar på større arrangementer i Oslo, siden miljøet der er stort nok til at de kan forsvinne i mengden.

Abas Lunde tror det er mange flere som egentlig støtter Skeiv ungdom – også i Drammen – men som ikke tør si det av frykt for å bli utstøtt.

– Det er så mange her som frykter alt som er annerledes og som de ikke helt forstår. Det er kort og godt fremmedfrykt, og det skaper fordommer, konstaterer han.

Les også historien om George Michael: Han nådde sine skyhøye ambisjoner, men livet ble likevel tragisk (DA+)

Truet med koranskole

Mens Muggeruds foreldre ganske fort aksepterte at datteren deres like gjerne kunne ha vært sammen med en jente, måtte Lunde innse at faren hans kanskje aldri vil godta at han har en annen legning.

– Jeg beskriver meg foreløpig som usikker, for jeg er liksom ikke helt homofil heller. Også for meg handler det mer om en persons egenskaper enn om kjønn. For moren min er det helt greit. For faren min, som er fra Pakistan og muslim, er det derimot heller ugreit. Da jeg sa til ham at jeg ikke var muslim, begynte han med en gang å snakke om å sende meg på koranskole. Dermed tenkte jeg at det ikke var så lurt å begynne å diskutere legning med ham. Jeg har senere gjort det klart for ham at; slik er det bare! Siden foreldrene mine er skilt behøver jeg heldigvis ikke å krangle med ham om dette, forteller han.

Les også: Slik har 45 års homokamp endret Norge

Roser skolen

I dag er går begge på Åssiden videregående skole. Pernille går frisørlinja og Abas på IKT. Begge føler takhøyden er større her.

– Jeg kom hit med ungdomsskolen friskt i minne og alle forsvarsverkene oppe. Så kommer det en super lærer, som inkluderer alle og deler ut drops i timen. Du kan ikke fortsette å være sint og gal da vet du, sier Muggerud – som heller ikke får fullrost rektor Ann-Mari Henriksen.

Lunde innrømmer at også han var litt av en rebell på ungdomsskolen. Han følte seg misforstått og utenfor og var sint på alt og alle. I dag har han planer om å bli dataingeniør eller fengselsbetjent – og sint er han praktisk talt aldri.

– Jeg trodde jeg måtte gå studiespesialiserende jeg også, men der kom jeg ikke inn. Jeg hadde liksom ingenting i karaktersnitt. Men her ønsket de meg velkommen. Siden dette er en yrkesskole, er mange av elevene blant dem som slet på ungdomsskolen – og kanskje ikke oppnådde de høyeste karakterene. Dermed blir det heller ikke de samme kravene til vellykkethet, utseende og prestisje, forklarer han.

– Her blir du godtatt selv om du ikke har parajumpers-jakke, uggs, designerveske og langt hår – eller kjæreste av motsatt kjønn, gliser Muggerud.

Les også portrettet av FRI- leder Ingvild Endestad HER (DA+)

Litt støtte kanskje?

Framover har de høye ambisjoner for Skeiv ungdom, og de håper å kunne sette i gang både små og store arrangementer for alle unge i Buskerud, som føler at de ikke passer inn i «hetero-boksen».

Blant ideene er et helgelangt drag-seminar, speed dating og jevnlige hyggekvelder. Noen lokal pride-parade blir det derimot ikke med det første. Ifølge ungdommene ville en slik lokal variant – per i dag – sannsynligvis bare ha bestått de fem styremedlemmene i Skeiv ungdom Buskerud.

– Heldigvis har vi høye stemmer – og vi vet hvordan vi skal bruke dem. For nå er det på tide at flere skeive står fram – og ikke minst; står opp for andre skeive. Vi kan ikke godta at det skal være så skummelt å skille seg ut, ikke i Norge i 2018, fastslår Pernille Muggerud.

– Men vi skulle gjerne hatt litt drahjelp fra kommunen eller fylket altså, så vi kan nå ut til flere og starte noe virkelig bra, hinter Abas Lunde.

Mer fra Dagsavisen