Annonse
Omvisning: Leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, fikk en omvisning av Hilde Fredriksen Rikheim, fagutvikler på AMK 113-sentralen, på Samlok i Drammen. ALLE FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

– Vi har ikke fått svar

Leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap) savner svar på hvorfor Norges første samlokaliserte operasjonssentral (Samlok) i Drammen skal legges ned.

Annonse
Lokale nyheter

– Vi har ikke fått noe svar på hvorfor man har valgt å gjøre som man har gjort, sier Tajik, som mandag formiddag var på besøk på politistasjonen i Drammen.

Invitert etter debatt

Tajik kom på besøk etter å ha blitt invitert av fungerende leder for politiet i Søndre Buskerud, Jan Erik Strøm, som har vært sentral i å bygge opp den første operasjonssentralen hvor politi, brann og helse har samlokalisert nødetatene sine.

Tajik kom på besøk sammen med sin partikollega Torgeir Micaelsen, andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen. På politihuset fikk de en gjennomgang av hvordan operasjonssentralen med de tre etatene har fungert så langt.

Strøm er klar på hvorfor han valgte å invitere Tajik.

– Det har sitt utgangspunkt i en debatt på NRK i pinsen, hvor hun møtte politidirektøren og justisministeren. Der var hun ganske klar og tydelig i sine meninger, og vi vet også at hun godt kan få en viktig posisjon etter valget, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Savner klare svar

VG har gjennom en rekke avsløringer vist hvordan Politidirektoratet (POD) har presset på for å fjerne samlokaliseringen fra Nærpolitireformen, til tross for stortingets og regjeringens uttalte mål om det motsatte.

– Samlok har et svært godt faglig omdømme, sier Tajik til Dagsavisen Fremtiden, og understreker at det fra Stortinget har blitt gitt klare signaler om at man ønsker at nødetatene skal samlokaliseres.

– Det har vært interessant å få høre om erfaringen de har hatt her gjennom åtte år, sier hun.

– Vil Samlok i Drammen bestå dersom den nye justisministeren etter valget i høst heter Hadia Tajik?

– Jeg er opptatt av å få fram fakta i denne saken, svarer Tajik.

– Jeg ønsker ikke å gi noen signaler om noe annet enn det, konstaterer hun.

– Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen har sagt at han anser nedleggelsen av Samlok som en politisk beslutning tatt av justisdepartementet. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner ikke til det, men vi har ikke fått noen flere svar fra justisministeren enn fra politidirektoratet, sier Tajik, som lover at saken vil bli sett på med nye øyne dersom det blir en ny regjering til høsten.

Få forsvarer nedleggelsen

Partikollega Torgeir Micaelsen (Ap) mener tilliten mellom de tre nødetatene kan bli brutt når helse foreløpig ikke er med inn til operasjonssentralen i Tønsberg, som Samlok i Drammen har blitt vraket til fordel for.

– Faren er at de som har vært imot samlokalisering vil få vann på mølla, sier Micaelsen.

Han sliter med å forstå hva som ligger bak beslutningen om å legge ned og flytte operasjonssentralen fra Drammen til Tønsberg.

– Jeg har knapt nok sett en eneste representant, verken fra regjeringspartiene eller fra andre partier som forsvarer denne flyttingen, sier han.

– Galskap

– Dette er ikke noen omkamp, men det handler om å gi de rette politikerne nok informasjon, så kan de eventuelt ta omkampen, sier politileder Jan Erik Strøm.

Samlok i Drammen var den eneste samlokaliserte operasjonssentralen i Norge under terroren på Utøya og i Oslo 22. juli 2011, og var også den eneste som fikk godkjentstempel av Gjørv-kommisjonen for sin håndtering av terroren.

Strøm er ikke nådig i sin beskrivelse av beslutningen om å legge ned Samlok når han forteller om hvorfor han har valgt å invitere de fremtredende opposisjonspolitikerne til Drammen.

– Det handler om galskapen og krisen ved å legge ned noe som fungerer godt, slår han fast.

Nye premisser

Strøm vil gjerne være med å legge nye premisser for debatten rundt plassering av ny operasjonssentral.

– Premisset for debatten om stedsplassering har handlet altfor mye om økotekniske forhold, mens vi er interessert i selve konseptet. Det går på kvalitet og på å sikre så gode resultater som mulig, sier Strøm som mener noe svært viktig vil gå tapt dersom Samlok legges ned som planlagt.

– Samfunnet kan ikke sitte å vite om noe som fungerer så bra uten å ta det ut. Vi ønsker å kaste lys over kvalitetsdelen. At man er veldig klar over hva man mister nå, konstaterer han.

Annonse