Nyheter

Venter på svar

Rektor Åse Kalfoss og avdelingsleder Vegard Syrstad på Marienlyst ungdomsskole er på tilhørerbenken når bystyret skal behandle kommende skoleårs Marienlyst-elevers skolehverdag. Meget spesielt, synes rektor.

- Hvorfor valgte man å legge skolebehovsanalysen fra under to år tilbake i skuffen? spør rektor Åse Kalfoss.

Før bystyremøtet har det vært et møte med Åskollen skoles aksjonsgruppe for utbygging av ny ungdomsskole i bydelen, der de har uttrykt at de ikke stiller seg bak det nye forslaget om å bygge ut Marienlyst for 100 millioner kroner, med mål om at et bygg skal kunne stå ferdig høsten 2020.

LES OGSÅ: Flertallet røk for Høyres forslag

- De har ingen tro på at Høyres forslag vil løse problemene. Frykten deres er at ungdomsskole på Åskollen ikke blir realitet, sa varaordfører Yousuf Gilani (uavh) fra talerstolen innledningsvis.

- Jeg håper anklagene om at jeg tar omkamp på et bystyrevedtak, nå kan legges døde, sa Kristin Haftorn, leder i bystyrekomiteen for oppvekst og utdanning.

- Saken er at det forrige vedtaket ikke svarte på problemene Marienlyst skole har nå. Det løses ikke ved at at elever på sikt flyttes til en ny skole på Åskollen, sa Haftorn, og refererte til Drammen Eiendoms klare beskjed om at en ny skole vil kunne stå klar på Åskollen om tidligst fire år. Dette skyldes at både tomt og reguleringsplan må på plass før man kan starte opp - i motsetning til på Marienlyst, der det kun er oppføring av et nytt bygg man må vente på.

- Færrest mulig bør berøres

Haftorn kalte saken "rotete".

Høyre, MDG og Venstre har gått sammen om forslaget som Dagsavisen Fremtiden omtaler tirsdag. I fire punkter ønsker de tre partiene å løse både dagens kapasitetskrise på Marienlyst og det etterhvert betente spørsmålet om bussing til skoler med ledig kapasitet: Ved å la et klassetrinn bli holdt tilbake på Åskollen berøres færrest mulig.

- Det handler ikke om at ikke Galterud skole er en god skole, sa Haftorn.

- Galterud skole har utdannet senere leger, advokater og ikke minst gode fotballspillere på både nasjonalt og internasjonalt nivå, repliserte Sadi Emeci (SV) i sin kritikk av det vedtaket bystyreflertallet gjorde i oktober, mot blant annet SVs stemmer. De to SV-representantene fremmet på nytt forslag om å bygge ut Marienlyst for 225 millioner, for å ivareta trivsel og pedagogiske mål.

- Ikke uansvarlig med skolebygg

- Jeg synes det er trist at det sås tvil om vedtaket et stort flertall i bystyret gjorde i oktober. Drammen kommune er på vei inn i en ny kommune, og det er gang på gang slått fast at utredningsarbeid skal holdes på et minimum. Nå skal man i gang med å utrede to skoler samtidig! sa Eivind Knudsen (Ap).
- Det vi skal lande i dag, er den midlertidige løsningen som er best for de neste fire årene, slo Knudsen fast, og støttet Rådmannens innstilling om å benytte ledig kapasitet på andre skoler fremfor å sette i gang utbygging også på Marienlyst.
Han var opptatt av å sikre det pedagogiske og trivselsmessige gjennom både "innskoling" og bussing (mange nok busser), for å få en best mulig overgang til den nye skolen.
Forslaget vi er mest i mot er å bruke 100 millioner på nytt bygg på Marienlyst, slo Knudsen fast. Det vil sette begge skoleutbygginger i spill, og bystyret har tross alt vedtatt bygging av ny skole på Åskollen.

Fredrik Haaning (H) avviste dette som polemikk.
-    Det er ikke snakk om en ny utredning, den utredningen er allerede gjort. Det er snakk om en nedskalering av en eksisterende skisse, sa han, før han fyrte av en bredside mot Ap:
-    For en måned siden var dere villig til å øse ut penger til alle mulige formål. Men nå heter det at et varig skolebygg for skolebarn i Drammen: Dét er uansvarlig! sa Haaning.
Mener du at vi farer med usannheter når vi sier at vi vil bygge på Åskollen? spurte Haaning i en tordentale av en replikk til Eivind Knudsen.

Må skuffe noen

Haydar Øzbal minnet bystyret om at det ikke er lett å gjøre alle til lags, og at det i denne saken slett ikke er mulig.

- Noen er nødt til å bli skuffet, sa han.

Bylista-representanten ville ikke støtte Høyres forslag, fordi han i likhet med foreldreaksjonistene fra Åskollen ikke stolte på at det ville komme noen ny skole på Åskollen etter at en ny kommune er på plass.

Nødvendigheten av skuffelsen stilte Billy Taranger (Krf) seg bak.

Selv om han personlig betraktet det å få gå på Galterud ungdomsskole, selv midlertidig, som "en velsignelse", så han det som urealistisk at bystyreflertallet ville falle ned på rådmannens løsning. Dermed ble Krfs sekundærstandpunkt utløst, til forveksling lik Høyre, MDGs og Venstres, om heller å holde igjen åttende trinn på Åskollen til neste år.

- Man legger tydelig opp til at 100 millionersbygget på Marienlyst senere vil bli enda større, og knyttes til dagens bygg. Det legges også opp til at en ekstra etasje kan bygges på når behovet tilsier det, sa Taranger.

Selv om de 100 millionene finnes i budsjettrammen for Strømsø inntaksområde, påpekte Taranger at pengene nødvendigvis ville måtte tas fra noe annet.

- Saken er sannsynligvis den at Haaning stiller med eventyrbrus også i dagens møte, sa Krf-representanten på vei ned fra talerstolen, med et nikk til Haanings harselering med Aps alternative budsjett i forrige bystyremøte.

Ønsker ikke å "låne" skolepenger fra Åskollen

Trine Borge Johansen (Sp) viste til konst. utdanningsdirektør Hilde Schjervens innlegg i DT om hvorfor det var pedagogisk tilrådelig å løse kapasitetsproblemene med buss til andre skoler med ledig kapasitet.

Hun fryktet for at tilliten til politikere ble ytterligere tynnslitt av dragkampen som pågår i saken, særlig etter at et vedtak om ny skole på Åskollen er fattet.

- Ved å bruke 100 millioner på et bygg til på Marienlyst, låner vi i realiteten fra de 225 millionene som er bevilget til den nye skolen. Jeg hører at dere nå sier at den nye skolen kommer "på sikt", men det er altså ikke det vi vedtok, sa hun.

Den retorikken ville ikke Ståle Sørensen (MDG) være med på.

- Hva er på sikt? Uten tomt, tegninger eller reguleringsplan vil det bli 2024 før en skole kan stå klar. Er det "på sikt", eller er det "nå"? Og hva ønsker  du å bruke disse 100 millionene på før noe av dette foreligger, sa han.

- En guffen undertone

Vararepresentant Eidi Ann Hansen (V) møtte i Ida Marie Brown (uavh) sitt sted, og var igjen en nøkkelperson for at Høyre kunne håpe på flertall for sitt forslag - dersom SV også stiller seg bak å bruke 100 millioner på Marienlyst på kort sikt. Hun var en av dem som smilte da Ståle Sørensen tydelig fornøyd kunne ytre et "hva var det jeg sa" fra talerstolen, med henvisning til at MDG allerede før budsjettvedtaket problematiserte både anslaget for tid og kostnader knyttet til ny ungdomsskole på Åskollen.  For Venstre har også stått fast på sitt standpunkt, sa hun.

- Venstre har ikke vinglet i denne saken, og var heller ikke til stede på det famøse møtet på Åskollen der man lovet ny skole, sa Eidi Ann Hansen (V), og understreket at partiet hele tiden har vært klare på at Marienlyst bør bygges ut først. Det har elever, lærere og foreldre ventet på i lengre tid, sa Hansen.

Hun tok også opp dissonansen hun mener har ligget i diskusjonen om bussing til Galterud ungdomsskole som midlertidig løsning.

- Debatten har fått en guffen undertone, sa Hansen. Det har vært trist å se på og det har ikke Galterud skole fortjent, la hun til.

- Flere bekymret for innvandrerandelen

Arbeiderpartiets gruppeleder ville ikke la karakteristikken av folkemøtet bli stående uimotsagt.
- Hva mener Hansen at er så famøst med å ta et lokalt initiativ med et folkemøte?, spurte Eivind Knudsen og la til: Er ikke det noe som er bra i demokratiet vårt, det som ble gjennomført på Åskollen en søndag i oktober?
-    Jeg har stor respekt for jobben de gjør på Åskollen. Det er omtalen møtet har fått i etterkant som jeg mener gir det karakteristikken «famøst», sa Eidi Ann Hansen.

Frps Ulf Erik Knudsen (Frp) var som venlig ikke redd for å bruke mer direkte beskrivelser fra talerstolen.

- Lavrans Kierulf og jeg er begge blitt nedringt av foreldre om flyttingen av elever til Galterud. Noen viser til trafikksikkerhet når de er negative til å sende barna til Galterud. Andre er tydelige på at det handler om innvandrerandelen på skolen, sa han.

Foreldregruppa på Åskollen er bekymret, og bekymringen har neppe blitt mindre etter dette møtet. Høyre hopper jo så mye, at de godt kan ha et nytt standpunkt i februar, sa han.
At budsjettpartneren het MDG, gjorde ham ikke tryggere på at skolen vil bli gjennomført som planlagt, slo han fast.

- Famøst? Det er ikke folkemøtet, men politikere som forplikter seg lenge før en sak er kommet til politisk behandling, og dermed kortsluttet hele komiteens og bystyrets arbeid, tok Kris Haftorn opp hansken i et sluttinnlegg hvor hun også viste til Utdanningsforbundets Christian Evenshaug, som i en epost til bystyret samme dag skal ha uttrykt stor bekymring for at midlertidig løsninger ikke blir gode nok.

Saken oppdateres

Mer fra Dagsavisen